Η σεξουαλική κακοποίηση είναι σοβαρή υπόθεση. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ιστορίες κακοποίησης, οι οποίες είναι στην πραγματικότητα ομολογίες, δεν αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα όταν συζητιούνται στις παρέες. «Εντάξει, αφού με κάλεσε σπίτι της, ήθελε να κάνουμε κάτι», «Αφού μου είπε ότι της αρέσω. Άρα ήθελε και εκείνη να γίνει, ακόμη και εάν ήταν ημιλιπόθυμη», «Δεν γίνεται να την βιάσεις ενόσω είστε σε σχέση», «σου έκανε την δύσκολη. Το ‘όχι’ σημαίνει ‘ναι’» και πολλές άλλες παρόμοιες δικαιολογίες έχουν ακουστεί για να ‘ξεπλύνουν’ την ευθύνη  σε καθημερινές υποθέσεις κακοποίησης. Πόσες από αυτές έχουμε ακούσει και κάναμε τα στραβά μάτια, είτε σε αγοροπαρέες, είτε σε κοριτσοπαρέες; Δεν είναι απλά μία ιστορία. Είναι ομολογία. Και είναι καιρός να πράξουμε. 

Αυτό είναι το ηχηρό μήνυμα που θέλει να περάσει το Duo Greece με την νέα της διαφημιστική καμπάνια. Το DUO, δημιουργεί και προβάλλει καμπάνια ευαισθητοποίησης των νέων, με αφορμή τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν δημοσιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Έτσι, συνεχίζει τον διάλογο που έχει ήδη ξεκινήσει με τους νέους καταναλωτές, συμβάλλοντας στη σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγησή τους.  

­Η νέα καμπάνια του DUO «Δεν είναι απλά μία ιστορία. Είναι ομολογία.» κατά της σεξουαλικής κακοποίησης είναι on air

Το σποτ, αρχικά, παρουσιάζει τρεις φίλους σε μια έξοδο σε μπαρ και η ιστορία ξεκινάει με τον κεντρικό χαρακτήρα της καμπάνιας να περιγράφει στους δύο φίλους του πως κατάφερε να ρίξει μια κοπέλα. Ο νεαρός αναφέρει χαρακτηριστικά πως η κοπέλα τον είχε καλέσει σπίτι της και έπιναν, όταν πήρε το θάρρος να τη φιλήσει. Εκείνη, όμως, αναστατώθηκε και του είπε να μην το ξανακάνει. Καθώς εξελίσσεται η ιστορία και γίνεται όλο πιο σκοτεινή και σκληρή, ο νεαρός ομολογεί στους σιωπηλούς φίλους του πως η κοπέλα ζαλισμένη πλέον από το αλκοόλ αποκοιμάται, ενώ εκείνος εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία ασελγεί πάνω της.

Το γεγονός ότι η κοπέλα κάλεσε τον νεαρό στο σπίτι της, δεν ισοδυναμεί με συναίνεση. Η συναίνεση μπορεί να ανακληθεί κάθε στιγμή. Επειδή συμφωνήσαμε κάποια στιγμή για κάτι, δεν σημαίνει ότι το θέλουμε επ’ αορίστον. Φυσικά, να σημειωθεί και αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: τα άτομα που δεν έχουν τις αισθήσεις τους, δεν μπορούν να συναινέσουν. Ακόμη και εάν συμφώνησαν πριν, η σεξουαλική πράξη σε βάρος σου ισούται με βιασμό.

Δείτε το ανατριχιαστικό spot του Duo Greece σχετικά με μία ομολογία σεξουαλικής κακοποίησης

Κλείνοντας με το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας «Δεν είναι απλά μία ιστορία. Είναι ομολογία.», η νέα εκστρατεία του DUO υπενθυμίζει πως η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που μας αφορά όλους. Ο στόχος της καμπάνιας είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης, που εξαρτάται από τις αντιλήψεις μας στο άκουσμα παρόμοιων ιστοριών καθώς και την προσωπική μας παρέμβαση.