Σύμφωνα με την κατά Οβίδιο εκδοχή του μύθου του Νάρκισσου, ο πανέμορφος νέος από τη Βοιωτία, ήταν τόσο απασχολημένος με το να θαυμάζει τα ωραία του χαρακτηριστικά στα νερά του ποταμού, που όπως ήταν επόμενο δεν ανταποκρίθηκε στον εκδηλούμενο έρωτα της Νύμφης Ηχούς η οποία και συνεχώς τον καλούσε. Αποτέλεσμα ήταν η μεν φωνή της Ηχούς να εξασθενεί συνέχεια με τρόπο που τελικά να ακούγονται μόνο οι τελευταίες συλλαβές και τελικά να σβήσει, ο δε Νάρκισσος να πεθάνει αυτοθαυμαζόμενος στο νερό του ποταμού που το χρησιμοποιούσε ως κάτοπτρο.

Τι θέλει να μας διδάξει ο μύθος; Πως ό,τι κι αν κάνεις ο νάρκισσος θα ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και πως είναι προορισμένος για να ζει μόνος του.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα κατά νου, ας δούμε πρώτα ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Νάρκισσου, γιατί συχνά δεν τα αντιλαμβανόμαστε από την αρχή, αφού πρόκειται για γοητευτικά και ικανά αρπακτικά:

Έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση

Εστίασε στο επίθετο «υπερβολική». Οι πραγματικά αξιόλογοι άνθρωποι σπάνια καυχιόνται για τα επιτεύγματα τους αντιθέτως είναι σεμνοί και ταπεινοί. Αν τώρα ο τύπος που έχεις απέναντι σου δεν έχει πάψει να σου αναφέρει πόσα πράγματα έχει πετύχει στη ζωή του ή πρόκειται να πετύχει στη ζωή του, ρώτησε τον για τις επόμενες φιλοδοξίες του και πως σκοπεύει να τις εκπληρώσει. Ο άντρας που έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση στηρίζεται σε πλαστές ικανότητες και συνήθως δεν γνωρίζει τον τρόπο για να κατακτήσει τους στόχους του. Εκεί θα καταλάβεις πραγματικά με τι άνθρωπο έχεις να κάνεις.

Λατρεύει την εναλλαγή ανάμεσα στο κρύο και στο καυτό ντους

Με λίγα λόγια εμφανίζεται και εξαφανίζεται με την ίδια ευκολία. Τη μια στιγμή είναι ο πιο στοργικός άνθρωπος του πλανήτη και την άλλη ο απόλυτα ψυχρός. Δεν φταις εσύ, ο τρόπος που σου συμπεριφέρεται βασίζεται αποκλειστικά στις δικές του επιθυμίες, που θέλει να ικανοποιήσει εκείνο το μήνα, εβδομάδα, ημέρα, ώρα…

Μιλάει για τους άλλους ανθρώπους σαν να είναι κατώτεροι του

Είτε πρόκειται για τους συναδέλφους, τους φίλους ή τα μέλη της οικογένειας του. Αν θεωρεί πως εκείνος τα κάνει όλα καλύτερα, τρέξε…

ΟΚ, κανονικά, με τα προαναφερόμενα γνωρίσματα δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί το άρθρο, αλλά δυστυχώς οι νάρκισσοι είναι πολύ γοητευτικοί και έχουν ιδιαίτερη απήχηση σε γυναίκες με χαμηλή αυτοπεποίθηση καθώς θαυμάζουν το δυναμισμό που αποπνέει αυτός ο άντρας. Μεγάλο κορίτσι είσαι, δεν θα σου πω εγώ τι να κάνεις αλλά αν έχεις πιαστεί στα δίχτυα του νάρκισσου και δεν θες να ξεφύγεις, καλό είναι να λάβεις υπόψη σου τα ακόλουθα:

Αν λατρεύεις αρκετά πράγματα σε εκείνον εκτός από «μερικά» που θα ήθελες να αλλάξεις, μην μπεις στη διαδικασία. Βασικά αυτό ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις ερωτικών σχέσεων: ερωτευόμαστε τον άλλον για αυτό που είναι, όχι γι’αυτό που θα θέλαμε να είναι ή για την προοπτική που πιστεύουμε πως έχει. Το πρόβλημα είναι πως ο νάρκισσος δεν αλλάζει με τίποτα, κυρίως επειδή δεν συνειδητοποιεί πως έχει ελάττωμα (το πολύ πολύ να σου πει τα κλισέ πως είναι υπερβολικά ευαίσθητος ή ειλικρινής).

Ο νάρκισσος είναι ένας άντρας που μαζί με το γνωστό «κακό παιδί» είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμοι. Ο λόγος είναι απλός: Διοχετεύουν όλα τα συναισθήματα τους στον αυτοθαυμασμό τους με αποτέλεσμα να μην περισσεύει κάτι να δώσουν στους άλλους. Η υπομονή είναι αρετή αλλά μην βάλεις στόχο να πάρεις βίλα στην αυλή του Παραδείσου. Πολύ απλά επειδή όσο κι αν περιμένεις ο Νάρκισσος δύσκολα θα ασχοληθεί μαζί σου, εκτός αν βρεθείς στη σωστή οπτική γωνία όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη!