«Όλες οι γυναίκες αξίζουν να απολαμβάνουν μια υγιή σεξουαλική ζωή», λέει η Nicole Cirino, M.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο OHSU’s Center for Women’s Health.

Ως ψυχίατρος αναπαραγωγής και πιστοποιημένος θεραπευτής σεξουαλικής υγείας, η Δρ. Cirino βοηθά γυναίκες που παλεύουν με εμπόδια συναισθηματικής ή ψυχικής υγείας για μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σεξ είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας. Το σεξ ενεργοποιεί μια ποικιλία νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν όχι μόνο τον εγκέφαλό μας αλλά πολλά άλλα όργανα στο σώμα μας.

Τα οφέλη του σεξ για τις γυναίκες περιλαμβάνουν:

  • Χαμηλή πίεση αίματος
  • Καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Καλύτερη υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς χαμηλότερου κινδύνου για καρδιακές παθήσεις
  • Βελτιωμένη αυτοεκτίμηση
  • Μειωμένη κατάθλιψη και άγχος
  • Αυξημένη λίμπιντο
  • Άμεση, φυσική ανακούφιση από τον πόνο
  • Καλύτερος ύπνος
  • Αυξημένη οικειότητα και εγγύτητα με έναν σεξουαλικό σύντροφο
  • Συνολική μείωση του στρες, τόσο φυσιολογικά όσο και συναισθηματικά

Οι γυναίκες, φυσικά, έχουν ποικίλους διαφορετικούς τρόπους ζωής, καταστάσεις και προτιμήσεις όσον αφορά το σεξ. Ευτυχώς, όλες οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν τα οφέλη του σεξ, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους.

Τι γίνεται με τις γυναίκες που δεν έχουν συντρόφους;

«Το σεξ μόνο μέσω του αυνανισμού δεν θα διεγείρει την απελευθέρωση τόσο πολλής ωκυτοκίνης ή άλλων ορμονών που τονώνουν τη διάθεση όσο το σεξ ως μέρος μιας σχέσης αγάπης», λέει η Δρ Cirino. Αυτό σημαίνει λίγο λιγότερο όφελος όταν πρόκειται για την αυτοεκτίμηση και την κατάθλιψη. «Όμως οι γυναίκες χωρίς σύντροφο μπορούν ακόμα να απολαμβάνουν φυσιολογικά οφέλη, όπως μείωση του πόνου, καλύτερο ύπνο και μείωση της αρτηριακής πίεσης», λέει.

Τι γίνεται αν μια σεξουαλική εμπειρία δεν περιλαμβάνει οργασμό;

Η Δρ Cirino λέει ότι υπάρχουν ορισμένοι νευροδιαβιβαστές που δεν ενεργοποιούνται χωρίς τον οργασμό, αλλά υπάρχουν πολλοί που ενεργοποιούνται. «Μπορείτε να απελευθερώσετε νευροχημικά από το χάδι, το φιλί, τη σεξουαλική συζήτηση, το να νιώθετε κοντά στον σύντροφό σας και να απολαμβάνετε αμοιβαία σεξουαλική ικανοποίηση», λέει.

Τι γίνεται με τις γυναίκες που μπορεί να μην έχουν κάνει σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο σεξ κάνετε, τόσο καλύτερη θα είναι η σεξουαλική σας λειτουργία. «Οι γυναίκες που δεν έχουν κάνει σεξ εδώ και καιρό μπορούν να επωφεληθούν από το να καταλάβουν γιατί όχι», λέει η Δρ Cirino. «Το ιστορικό πόνου, τραύματος ή αποφυγής με άλλους τρόπους είναι όλα θεραπεύσιμα».

Διάβασε επίσης:

Μετά το σεξ ξεσπάς σε κλάματα; Δες τι είναι και γιατί συμβαίνει!