Είναι εκπληκτικό το πώς το ανθρώπινο μυαλό ψάχνει να βρει λόγους και εξηγήσεις για οποιοδήποτε θέμα. Σκεφτείτε όταν παίρνετε μια απόφαση πώς το μυαλό σας πηγαίνει συνέχεια σε σενάρια που προσπαθούν να σε πείσουν ότι μόλις έκανες την λάθος επιλογή και πήρες μια βεβιασμένη απόφαση. Αυτό είναι και η κύρια πηγή άγχους, που καμιά φορά λειτουργεί ως κίνητρο για δράση, αλλά πολλές φορές μας «παγώνει».

Κατά την διάρκεια του σεξ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σε πιάνει άγχος το οποίο να μην μπορείς να διαχειριστείς και τελικά να χαλάει η στιγμή.

Μπορεί να συμβεί τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Όταν εστιάζουμε στο αν και πόσο αποδοτικοί είμαστε, τότε επικεντρωνόμαστε τόσο έντονα σε αυτό, που επισκιάζεις το συναίσθημα της απόλαυσης. Ένα μεγάλο ποσοστό του σεξουαλικού άγχους σχετίζεται με την απόδοση. Οι άντρες έχουν μάθει να συνδέουν την σεξουαλική επίδοση με τον ανδρισμό και γι’ αυτό επηρεάζονται περισσότερο από τις γυναίκες.

Αν κάποιος έχει εμμονή να πετύχει τους δικούς του στόχους και να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες ενώ κάνει σεξ, αυτή η αυτοαπορρόφηση θα καταστρέψει τη στιγμή, οδηγώντας σε περαιτέρω δυσαρέσκεια όταν δεν επιτεύχθηκε ο οργασμός ή όταν η απόδοση δεν θα είναι όπως θα περίμενε. Το να έχεις σεξουαλικά άγχη αφαιρεί την προσοχή σου στις πιο “καυτές” σκέψεις που συνήθως συνοδεύουν την επιτυχημένη σεξουαλική επαφή. Οι γυναίκες επίσης, περισσότερο από τους άντρες, αγχώνονται για το πώς φαίνονται στον σύντροφό τους. Σκέψεις όπως «μήπως φαίνεται η κυτταρίτιδά μου ή η κοιλίτσα μου» μπορούν απλά να σε αποπροσανατολίσουν στο να χαρείς την επαφή.

Για να μην σου πω ότι δεν βλέπει τίποτα από όλα αυτά την ώρα εκείνη, ενώ σίγουρα θα δει και θα νιώσει ότι δεν το ευχαριστιέσαι, με αποτέλεσμα να νιώθει άγχος ότι είναι «λίγος». Έτσι, ο καθένας θα εστιάσει σε εντελώς διαφορετικά σημεία χάνοντας την ουσία και τελικά χωρίς να εκπληρώνονται οι φαντασιώσεις σας, που τόσο πολύ θέλετε να ζήσετε.