Σίγουρα σας έχει τύχει να έχετε κάποιον φίλο/η στο Facebook που είχε καιρό να δηλώσει το «παρόν» και ξαφνικά έχει έντονη παρουσία και δραστηριότητα. Μετά από λίγο καιρό μαθαίνετε πως ο πρώην εξαφανισμένος φίλος σας χώρισε. Άλλος ένας χρήστης του Facebook που επιβεβαιώνει τα νέα στοιχεία που λένε πως τα ¾ των singles έχουν ενεργό λογαριασμό στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Η νέα τεχνολογία, η δημοτικότητα των social media, έχει αλλάξει τον τρόπο που φλερτάρουμε, ερωτευόμαστε, χωρίζουμε, γενικώς έχει αλλάξει την ερωτική μας συμπεριφορά.technology-dating

Για παράδειγμα, οι singles στα 20 τους στέλνουν 4 φορές περισσότερα μηνύματα ερωτικού περιεχομένου (κυρίως φωτογραφίες) σε σχέση με τους κατά 30 χρόνια μεγαλύτερους εργένηδες.

Βέβαια, το 23% των singles, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει μοιραστεί με άλλους μια σέξι φωτογραφία που έχει λάβει, ενώ το 51% των singles έχει λάβει sext (sex + text) αλλά μόνο το 36% έχει στείλει.

Τι όμως απορρίπτει το 90% αντρών και γυναικών; Τον χωρισμό μέσω sms. Ειλικρινά, αδυνατώ να καταλάβω ποιοι αποτελούν το 10%

Κάποιες κλασσικές πρακτικές «παρακολούθησης», «εξακρίβωσης» και «πιστοποίησης» που υπήρχαν και πριν την εποχή των social media, παραμένουν ακόμα σε υψηλά ποσοστά όπως το «διακριτικό» ψάξιμο σε συρτάρια, ντουλάπες, τσέπες, ντουλαπάκι με φάρμακα, που είναι διατεθειμένο να κάνει το 44% των 30αρηδων και 40αρηδων (άντρες και γυναίκες) προκειμένου να ανακαλύψουν τους σκελετούς που πιθανώς να κρύβει το άτομο με το οποίο βγαίνουν ή να σκιαγραφήσουν καλύτερα την προσωπικότητα του.

Ωστόσο το Facebook άλλαξε κατά πολύ τους κανόνες των ραντεβού αφού το 48% των γυναικών δήλωσε πως μελετούν το προφίλ του άλλου πριν βγουν ραντεβού μαζί του (το 38% των αντρών κάνει το ίδιο) ενώ το 38% των singles ακυρώνει επικείμενο ραντεβού σε περίπτωση που ανακαλύψει κάτι που δεν του αρέσει στο προφίλ του άλλου. Φιλικό tip: Προσοχή, στα γκρουπ που συμμετέχετε!

Τέλος, στην εποχή που διανύουμε το Facebook μπορεί να γίνει η αιτία (ή αφορμή) για έναν χωρισμό. Η δημοσίευση μιας φωτογραφίας μπορεί να οδηγήσει σε χωρισμό το 55% των αντρών και το 36% των γυναικών, ενώ κάποιο post μπορεί να φέρει το ίδιο αποτέλεσμα για το 48% των γυναικών και το 42% των αντρών. Παράλληλα οι γυναίκες είναι μάλλον πιο ζηλιάρες ή οπαδοί της θεωρίας «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι» αφού το 27% των γυναικών είναι διατεθειμένο να χωρίσει λόγω των φίλων που προσθέτει το ταίρι του στο Facebook.

Με το πρώτο μου φλερτ ανταλλάζαμε ραβασάκια τα οποία περνούσαν χέρι χέρι από θρανίο σε θρανίο και τώρα απαντώ μέσω messenger! Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αναμφίβολα αλλάξει!

Στο άρθρο χρησιμοποιηθήκαν στοιχεία από την ετήσια έρευνα με τίτλο «Singles in America» που πραγματοποιήθηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 5000 Αμερικανών singles ηλικίας από 18 έως 70 ετών, με σκοπό να μελετηθεί η συμπεριφορά και νοοτροπία τους. Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία MarketTools σε συνεργασία με τον ιστότοπο Match.com