Οι επιστήμονες έψαξαν, ερεύνησαν και κατέληξαν στα δυο πράγματα που καταστρέφουν το γάμο σου.

Και αντίθετα με ό,τι θα πιστεύαμε δεν είναι το ψέμα, δεν είναι η απιστία, δεν είναι ούτε η ασυμφωνία χαρακτήρων και η γκρίνια. Καθώς όλα αυτά φαντάζουν ίσως λίγο υποδεέστερα στο να κρατήσεις έναν γάμο ζωντανό.
Ποια είναι  όμως εκείνα τα δυο πραγματάκια που μπορούν να σε οδηγήσουν στον χωρισμό;

Μη μου τους κύκλους τάραττε

Ή όπως το έχουν χαρακτηρίσει επιστημονικά «conflict avoidant dynamic». Η στρατηγική δηλαδή του να μην μιλάς με τον σύντροφο σου όταν κάτι σε ενοχλεί, με σκοπό να αποφύγεις οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Το να μην επικοινωνείς τα προβλήματα σου και να μην προσπαθείς να τα λύσεις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια σχέση καταδικασμένη και σε έναν σίγουρο χωρισμό.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα κάτι θα σε ενοχλήσει, μίλησε του. Και προσπάθησε να μην κλείνεσαι στον εαυτό σου από φόβο μην τον χάσεις.

Παιχνίδια εξουσίας

Διαφορετικά και με επιστημονικούς όρους, «hostile dependent dynamic». Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς σύμφωνα με την συγκεκριμένη θεωρία όλα γίνονται αβάσταχτα σε έναν γάμο όταν δυο δυναμικοί χαρακτήρες συγκρούονται. Η τακτική του να προσπαθεί ο ένας να κυριαρχήσει στον άλλον και να περάσει τα δικά του θέλω και να εξυπηρετήσει τις δικές του ανάγκες οδηγεί στον διαπληκτισμό και, με το πέρασμα του χρόνου, στον χωρισμό.
Το κλειδί για λύσεις την εξίσωση; Η υπομονή και ο συμβιβασμός. Κάτι που, στην τελική, μας έλεγαν ούτως ή άλλως και οι γιαγιάδες μας. Κάτι ήξεραν οι παλιές…