«Έρως ανίκατε μάχαν, Έρως, ός εν κτήμασι πίπτεις […] καί σ” ούτ” αθανάτων φύξιμος ουδείς ούθ” αμερίων σέ γ” ανθρώπων.»

(Έρωτα ανίκητε στη μάχη,Έρωτα, ανίκητε σε κάθε μάχη […] κανείς δε γλυτώνει από “σε, μήτε Θεός μήτε θνητός.) Αντιγόνη (Σοφοκλή) 442 π.Χ.

Έρωτας… αυτός ο φτερωτός θεός της αγάπης και του πάθους, που σημαδεύει με τα βέλη του τους ανθρώπους και τους κάνει ανήκεστους στη λογική. Γιατί όμως αθεράπευτους; Γιατί ο έρωτας είναι μια «αρρώστια», γιατί πορεύεσαι μόνο με τη συναισθηματική σου πλευρά όσο αφορά το άτομο που ερωτεύτηκες και γιατί γίνεσαι τρομερά ευάλωτος απέναντι του.

Χρόνια τυραννάει φιλοσόφους, ψυχολόγους, βιολόγους και χημικούς για να προσδιορίσουν τι είναι αυτό που προκαλεί το υπέρτατο αυτό συναίσθημα! Ποιητές και στιχουργοί μάλλον θα είχαν εξαφανιστεί από προσώπου Γης, χωρίς αυτό το συναίσθημα.

love_couple_kiss_me_loveeee_lovers_coaple-da3a5534d060f0b8f3168591866742e8_h

Είναι σίγουρα πολλές οι φορές που έχεις ακούσει την έκφραση «Ο έρωτας είναι τυφλός». Επιστημονικά, η φράση αυτή ισχύει ή είναι μια ακόμα λανθασμένη έκφραση του λαού μας; Μήπως ο έρωτας υπόκειται σε κάποια κατά βάση κριτήρια και τελικά δεν είναι τόσο τυχαίος και τυφλός;

Για σκέψου: Πόσοι από εμάς έχουν βρει τον έρωτα τους στα μάτια κάποιου/ας που κατοικεί στην ίδια περιοχή, σπουδάζει στην ίδια σχολή, συχνάζει στην ίδια καφετέρια με εμάς, δείχνει ενδιαφέρον για εμάς, έχουμε κοινά ενδιαφέροντα; Μήπως οι περισσότεροι θα απαντήσουμε ναι;

Κοινωνικοί ψυχολόγοι, ύστερα από χρόνια μελέτης κατέληξαν ότι για τη δημιουργία του έρωτα, προϋποτίθενται τρία απλά στάδια:

Στάδιο 1: Σεξουαλική Επιθυμία

sex

Σε αυτό το στάδιο οδηγούμαστε από τις σεξουαλικές ορμόνες της τεστοστερόνης και του οιστρογόνου. Η τεστοστερόνη δεν περιορίζεται μόνο στους άνδρες, γιατί έχει επίσης αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική ορμή των γυναικών. Αυτές οι ορμόνες μας κάνουν να βγούμε έξω και να ψάξουμε για οτιδήποτε.

Στάδιο 2: Έλξη

love

Αυτή είναι η φάση που ο έρωτας μας κάνει να καρδιοχτυπάμε. Γινόμαστε κόκκινοι σαν το παντζάρι όταν ακούμε το όνομά του/της κι ας μην είμαστε γυμνασιόπαιδα. Όταν τον/τη βλέπεις μπροστά σου, οι παλμοί ανεβαίνουν. Τα βράδια ονειροπολείς για αυτόν/ή και χάνεις τον ύπνο σου… Καταστάσεις που όλοι λίγο πολύ έχουμε βιώσει.

Τι πραγματικά συμβαίνει στον οργανισμό σου τότε;

Στο στάδιο της έλξης, μια ομάδα από νευροδιαβιβαστές που ονομάζονται μονοαμίνεςδιαδραματίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο:

• Η ντοπαμίνη, που επίσης ενεργοποιείται από την κοκαΐνη και τη νικοτίνη. Εξού και το γεγονός ότι ο έρωτας είναι ένα ναρκωτικό που σε τρώει σιγά σιγά!

• Η νορεπινεφρίνη, διαφορετικά γνωστή και ως αδρεναλίνη. Ξεκινά να μας ιδρώνει και να αυξάνει τους καρδιακούς μας ρυθμούς και φυσικά γινόμαστε πιο δραστήριοι και θετικοί!

• Η σεροτονίνη, ένα από τα πιο σημαντικά χημικά της αγάπης και αυτό που μπορεί πραγματικά να μας τρελάνει. Μα γιατί λένε πως ο έρωτας είναι μια τρέλα;

Στάδιο 3: Σχέση

couple-walking

Άλλοι τοποθετούνται υπέρ της δέσμευσης, άλλοι κατά. Άλλοι επιθυμούν πολυγαμία και άλλοι μια ελεύθερη σχέση.

Όπως και να ‘χει, το στάδιο αυτό χαρακτηρίζεται από δύο κύριες εκκρίσεις ορμονών, που βοηθούν την σταθεροποίηση της.

• Η ωκυτοκίνη, η ορμόνη που απελευθερώνεται κι από τα δύο φύλα κατά τη διάρκεια του οργασμού και θεωρείται ότι προωθεί τον δεσμό όταν οι ενήλικες είναι οικείοι. Η θεωρία λέει ότι όσο περισσότερο σεξ έχει ένα ζευγάρι, τόσο πιο ουσιαστικός και δυνατός γίνεται ο δεσμός τους.

• Η ορμόνη αύξησης πίεσης ή Vasopressin. Άλλη μια σημαντική χημική ουσία στη μακροπρόθεσμη δέσμευση. Πρόκειται για ένα σημαντικό ελεγκτή του νεφρού και ο ρόλος της στις μακροχρόνιες σχέσεις ανακαλύφθηκε όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τον αρουραίο του λιβαδιού.

Η Κική Δημουλά έφτιαξε ένα ποίημα-ωδή στον έρωτα, που θα κατατρέχει για χρόνια τον χώρο της ποιητικής και θα μας αγγίζει όλους: 

tumblr_nwkoerd0tm1rtcwgko1_1280

 

Πηγή: Neopolis.gr