Ο χωρισμός σε κάθε περίπτωση είναι κάτι …χάλια. Δεν είναι τυχαίο που γράφονται τόσα τραγούδια για χωρισμούς. Η διαδικασία είναι δύσκολη και θα πάρει χρόνο όμως σου υποσχόμαστε ότι κάποτε θα περάσει. Μπορεί πάντοτε να νιώθεις μία πικρία μέσα σου που δεν συνεχίσατε μαζί, όμως να θυμάσαι ότι για τους περισσότερους έτσι είναι η ζωή. Δες παρακάτω τα στάδια του χωρισμού που θα σου πάρει να το χωνέψεις και ίσως και να το ξεπεράσεις. Μπορεί η σειρά να είναι διαφορετική καθώς και κάποια από τα στάδια αλλά η διαδικασία είναι πάνω κάτω η ίδια για όλους. Σου έχουμε και τραγούδια για κάθε φάση, έτσι, για να ταυτιστείς λίγο. 

Επίσης, μην ξεχάσεις για ούτε για έναν λεπτό ότι είσαι μια υπέροχη και ξεχωριστή οντότητα και μπορείς να ζήσεις μόνη σου και να τα κάνεις όλα τέλεια. Μην πέσεις ούτε μία φορά στην παγίδα να πιστέψεις ότι θα πέρναγες όμορφα μόνο με εκείνον. Ζήσατε υπέροχες στιγμές, όμως για να χωρίσατε, δεν θα συνεχιζόταν για πολύ αυτό. Και που ξέρεις; Μπορεί στο μέλλον να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες κι να ξανά συναντηθούν οι δρόμοι σας. Ο χρόνος θα τα φτιάξει όλα. 

*Πηγή φωτογραφίων: @tano.motisi

Τα πραγματικά στάδια ενός χωρισμού – Ρεαλιστικά και αληθινά

1) Το σοκ

Είναι οι πρώτες μέρες που δεν μπορείς να το βγάλεις από το μυαλό σου. Δεν τρως ή τρως πολύ, έχεις ένα σφίξιμο στην καρδιά και προσπαθείς μάταια να ξεχαστείς. Μην το αντιστέκεσαι. Πιθανόν να μην το έχεις πει σε όλους γιατί δεν μπορείς να πιστέψεις ότι είναι πραγματικά το τέλος. Κάνεις σενάρια για το πως θα είστε ξανά μαζί και ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές λύσεις στα προβλήματά σας. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και προσπάθησε να μην μένεις μόνη σου.

  • To soundtrack αυτής της φάσης: «See you at the bitter end, reach inside, come on just gotta reach inside, heard your cry, six months time»

2) Το ψάξιμο 

Αρχίζεις σιγά σιγά να καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για κάτι το αληθινό. Σε πιάνει φρίκη, θέλεις να τον δεις. Ψάχνεις τρόπους να τον κάνεις να επικοινωνήσει μαζί σου, έστω και εάν αυτό σημαίνει ότι θα τον πετύχεις κάπου τυχαία. (Τυχαία κάτω από το σπίτι του π.χ. τι σύμπτωση ε;). Μπορεί να σκεφτείς να του στείλεις και να λυγίσεις. Καλύτερα να μην το κάνεις, όμως να θυμάσαι ότι δεν υπάρχουν κανόνες στους χωρισμούς. Ο καθένας χωρίζει όπως νιώθει. Στην τελική, δεν είναι και εύκολο να κόψεις μαχαίρι την επικοινωνία με έναν άνθρωπο που είχε γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου.

  • Το soundtrack της φάσης αυτής: «Σε μπαρ και σε μοτέλ, σε λεωφόρους, σε πεζοδρόμια… Ψάχνω για να βρω μάτια με τα δικά σου όμοια…»

3) Η συνειδητοποίηση

Καταλαβαίνεις ότι προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη πιθανή κατάληξη της κατάστασης εκτός από το να μείνετε πλέον χώρια. Έχεις σταματήσει να κλαις όποτε τον θυμάσαι (για παράδειγμα, να, ένα σύννεφο που μοιάζει με το κεφάλι του) και πιέζεις τον εαυτό σου να περάσει καλά. Αγχώνεσαι που νιώθεις ακόμη χάλια… Μην το κάνεις όμως Είναι απόλυτα λογικό να θρηνήσεις για την χαμένη σου αγάπη και μάλιστα, το χρειάζεσαι και όλας. Έζησες πολλά και δυνατά συναισθήματα και πρέπει με κάποιο τρόπο να αποχαιρετίσεις όσα ζήσατε. Είναι υγιές και κατανοητό να είσαι κουρέλι τις πρώτες μέρες. Εάν είναι δυνατό, μίλα στα κοντινά σου άτομα για αυτό, θα σε βοηθήσει σίγουρα.

Ταυτόχρονα, αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι δεν ήταν και τέλειος και θυμάσαι τα πράγματα που σε εξόργιζαν.

  • Το soundtrack αυτής της φάσης: «We could have had it all, rolling in the deep. You had my heart inside your hand, but you played it with a beating»

4) Το μαύρο φίλτρο 

Πέρασαν οι μήνες και έχεις σταματήσει να μιλάς πια για τον χωρισμό σου. Το έχεις πλέον χωνέψει και σε πονάει που ξέρεις ότι δεν είναι αντιστρέψιμο. Κάθε μέρα που περνάει κάνεις λίγη, ελάχιστη πρόοδο που κάποτε θα γίνει άλματα. Όταν μιλάς ή σκέφτεσαι κάτι που αφορά τις σχέσεις θυμάσαι τις μέρες που ζήσατε μαζί. Είναι σαν ένα φίλτρο μέσα από το οποίο βλέπεις τα συναισθηματικά ζητήματα.

Πολλές φορές σε πιάνει απελπισία… Δεν ξέρεις τι να κάνεις. Δεν χρειάζεται να πιεστείς και να βιαστείς να το ξεπεράσεις. Δεν υπάρχει μυστική συνταγή για να το ξεπεράσεις. Μονάχα ο χρόνος θα σε βοηθήσει.

5) Αλλαγή σελίδας

Πλέον, ο χρόνος που ήσαστε μαζί μοιάζει αρκετά μακρινός. Έχεις συνηθίσει την καθημερινότητα χωρίς εκείνον παρόλο που πονάει ακόμη στην σκέψη. Σιγά σιγά, αρχίζουν να απασχολούν άλλα πράγματα το μυαλό σου. Μπορεί κάποιος να σε φλέρταρε και να μην σου φάνηκε ακατάλληλος. Μην ξεχνάς ότι το γνωστό «ο έρωτας με έρωτα περνάει» έχει γραφτεί με μία δόση αλήθειας. Από την άλλη, μην πιεστείς να προχωρήσεις με κάποιο άλλο άτομο για να νιώσεις καλύτερα, γιατί μπορεί να έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα. Δεν θέλεις να είσαι με κάποιον που δεν σου αρέσει αρκετά, να κάνεις συγκρίσεις με τον πρώην σου και να πέσεις στην παγίδα να μελαγχολήσεις που ο προηγούμενος ήταν καλύτερος. Δώσε όσο χρόνο στον εαυτό σου νιώσεις ότι θα χρειαστείς, ώστε να μην βάλει φρένο η προηγούμενη σου σχέση στην επόμενη. Ας είναι και μετά από χρόνια. Περνάς και μόνη σου καλά, έτσι;

στάδια χωρισμού

6) Το επόμενο βήμα

Είναι από τα πιο δύσκολα και σημαντικά στάδια του χωρισμού. Κάνεις τα πρώτα σου βήματα προς το επόμενο κεφάλαιο χωρίς εκείνον, είτε είναι μία νέα δουλειά, ένα νέο σπίτι ή μία νέα σχέση. Είναι περίεργο που δεν είναι μαζί σου σε αυτό αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μπορεί να σε πονέσει κάποιες φορές και να ξανά κλάψεις και είναι αναμενόμενο να συμβεί. Θα κουβαλάς για πάντα ένα κομμάτι αυτής της σχέσης μέσα σου, όπως και εκείνος.

  • To soundtrack αυτής της φάσης: «It’s been two years since I let you go, I couldn’t listen to a joke or to Rock ‘N’ Roll»

7) Μία γλυκιά ανάμνηση

Πλέον, οι άσχημες στιγμές σας έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν και θυμάσαι πολλά από τα καλά. Δεν θέλεις να είσαι ξανά μαζί του καθώς πλέον πιστεύεις και εσύ ότι δεν δουλεύει το πράγμα μεταξύ σας αλλά τον θυμάσαι με νοσταλγία. Οι γλυκιές αναμνήσεις μαζί του σε κατακλύζουν όταν τον σκέφτεσαι. Ταυτόχρονα, μερικά από τα άσχημα που ζήσατε, σου υπενθυμίζουν ότι είναι το σωστό που δεν είστε πια μαζί. Έτσι, έχεις συμφιλιωθεί με την σκέψη ότι οι δρόμοι σας είναι πλέον χωριστοί και έχεις κάνει ειρήνη με τα συναισθήματά του. Να είσαι περήφανη για τον εαυτό σου, δεν πέρασες και λίγα.

Έχεις περάσει τόσα από τα στάδια του χωρισμού. Τα πας τόσο καλά. Μπράβο σου.

8) Ένα κεφάλαιο από το παρελθόν

Έρχεται κάποια εποχή που δεν τον σκέφτηκες ούτε ένα λεπτό μέσα στην μέρα σου. Τότε είναι που ξαφνικά, θα κάνει ξανά την εμφάνισή του στην ζωή σου. Είναι σίγουρο ότι κάποια μέρα, έστω και μετά από 10 χρόνια (συμβαίνει, όντως) θα σου στείλει να σου πει κάτι άκυρο ή να σου ευχηθεί. Θα επιδιώξει να κάνει κουβέντα μαζί σου και ίσως προσπαθήσει να επαναφέρει την έλξη μεταξύ σας. Μπορεί ακόμη και να κάνει προσπάθεια να είστε ξανά μαζί. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να αναρωτηθείς για ποιος λόγους θέλει να είναι μαζί σου. Είναι από ανασφάλεια που είναι μόνος του, του έλειψαν αυτά που ζήσατε ή όντως είναι η ώρα να συνεχίσετε από εκεί που το αφήσατε;

Σου έχουμε όλους τους λόγους που οι άντρες ξανά γυρνούν στις πρώην τους. Έτσι ώστε να σκεφτείς καλά ποια είναι τα κίνητρά του και ποιοι οι λόγοι που σε ξανά προσεγγίζει και να πάρεις την σωστή για εσένα απόφαση. Διάβασε για τους λόγους αυτούς, πατώντας εδώ. Για να λέμε την αλήθεια, αυτό είναι ένα από τα πιο ενοχικά ωραία στάδια του χωρισμού, γιατί σου υπενθυμίζει πόσο πολύτιμη είσαι. Μην πέσεις στην παγίδα όμως να γυρίσεις πίσω στα καπρίτσια του μόνο και μόνο επειδή κολακεύτηκες.

Ή απλά μπορεί να σε βρει ενώ είσαι κάπου πολύ καλύτερα. Κάπου που εκτιμάσαι όσο σου αξίζει.

  • Το soundtrack αυτής της φάσης: «Would things be easier if there was a right way, honey, there is no right way, and so I fall in love just a little ol’ little bit, every day with someone new»