Η Έλινορ Ρούσβελτ (πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και πρότυπο πολλών γυναικών) είχε δηλώσει πως «Κανένας δεν μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο εκτός από τον εαυτό σου».

Μπορεί αρχικά να φαίνεται πως η παραπάνω δήλωση καταργεί την έννοια του έρωτα και της συντροφικότητας αλλά αν προσπαθήσεις να την ερμηνεύσεις από μια άλλη πλευρά ίσως να συνειδητοποιήσεις πως όντως κανένας δεν μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένη αν δεν το θελήσεις εσύ η ίδια.

Έχεις παρατηρήσει πότε παρουσιάζονται προβλήματα στις σχέσεις; Πότε μειώνεται η διάθεση για σεξ; Πότε προτιμάς να περνάς χρόνο μόνη σου παρά με τον σύντροφο σου;

Συνήθως όταν αισθάνεσαι αποκομμένη από τον ίδιο σου τον εαυτό, όταν έχεις προβλήματα στη δουλειά, όταν ξοδεύεις πολύ χρόνο για τα παιδιά ή για τη φροντίδα των άλλων αλλά όχι για τον εαυτό σου. Όταν δεν σου αρέσει η εικόνα του σώματός σου…

Συχνά, στις μακροχρόνιες σχέσεις, χάνεται η αρχική φλόγα. Το πάθος σιγοσβήνει μέρα με τη μέρα. Άραγε έτσι είναι προγραμματισμένη το ανθρώπινο γένος ή όλα είναι θέμα επιλογών; Ζευγάρια τα οποία ήταν για χρόνια μαζί και πέρασαν μια φάση καμπής στη σχέση τους (επειδή τους κατέβαλλε η ρουτίνα, άλλαξαν οι ισορροπίες με τον ερχομό ενός παιδιού κι άλλα αίτια), περνούν ξανά μετά από χρόνια, μια φάση έρωτα. Πάνε για δεύτερο μήνα του μέλιτος. Ξαναβρίσκουν κάτι από την αρχική σπίθα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Συνήθως το ένα ή και τα δύο μέλη βρίσκουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους , παίρνουν απόσταση ο ένας από τον άλλο και βρίσκουν κάτι με το οποίο παθιάζονται.

Η διάσημη ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος ζευγαριών Έσθερ Περέλ, επισκέφθηκε περισσότερες 20 χώρες σε όλο τον κόσμο με διαφορετικές κουλτούρες και πεποιθήσεις και έθεσε σε ζευγάρια την ίδια ερώτηση: «Πότε έλκεσαι περισσότερο από το ταίρι σου;»

Δύο απαντήσεις ήταν οι πιο δημοφιλείς σε όλα τα ζευγάρια:

Πρώτον, ‘’όταν το ταίρι μου βρίσκεται μακριά για ένα διάστημα και περιμένω με ανυπομονησία την επανένωση’’. ‘’Όταν περνάμε αρκετές ώρες χωριστά με αποτέλεσμα να προλάβει να λείψει ο ένας στον άλλο’’.

Δεύτερον, όταν παρακολουθώ τον/τη σύντροφο μου στη σκηνή, στο πόντιουμ, στο γήπεδο, να δίνει ομιλία, να χορεύει, να τραγουδά, να ζωγραφίζει, να βάζει γκολ, να διδάσκει, να προπονεί…γενικά όταν βρίσκεται στο στοιχείο του ή παθιάζεται με κάτι.

Τίποτα δεν μας διεγείρει περισσότερο από έναν/μια σύντροφο που ακτινοβολεί κι έχει αυτοπεποίθηση.

Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να είσαι εγωίστρια. Προσπάθησε να μη βάζεις συνεχώς σε προτεραιότητα τις ανάγκες των άλλων και δώσε στις επιθυμίες σου τη θέση που τους αξίζουν. Ένα χόμπι, μια μορφή άσκησης, μια εθελοντική εργασία, οτιδήποτε σε εκφράζει, σε απελευθερώνει, σε κάνει ευτυχισμένη.

Μέσα στην καθημερινότητα ξεχνάμε πως οι ερωτικές σχέσεις έχουν δύο πλευρές. Η μία βασίζεται στην ανάγκη μας για συντροφικότητα, για διαδοχή, για κοινωνική αναγνώριση και η δεύτερη είναι γιατί θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Κανένας δεν μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένη αν έχεις παραδώσει τον εαυτό σου στα χέρια του άλλου (παρεμπιπτόντως η συνεχής ανάγκη για τον άλλο σβήνει τη φλόγα του πάθους), στη μοίρα ή στις καταστάσεις.

Γίνε εγωίστρια για να γίνεις καλύτερη σύντροφος!