Όταν πρόκειται για την υγεία του σώματός μας, υπάρχουν μερικά πράγματα που θεωρούμε δεδομένα. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι το μπρόκολο είναι καλό για το μικροβίωμα του εντέρου μας και η άσκηση μπορεί να βοηθήσει την καρδιά μας. Αλλά συχνά παραβλέπουμε τα οφέλη του σεξ στη γενική μας υγεία. Γνωρίζατε ότι το σεξ μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να βελτιώσει τον ύπνο, να δημιουργήσει εμπιστοσύνη και να μειώσει το άγχος; Ή ότι η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να ενισχύσουν τη διέγερση και την επιθυμία;

Οι ειλικρινείς συζητήσεις για το σεξ έχουν καθυστερήσει πολύ, με τη σεξουαλική ευεξία να αποτελεί ένα από τα τελευταία σύνορα της υγείας που απομένουν για εξερεύνηση. Ας ρίξουμε μια πιο βαθιά ματιά στο τι ακριβώς είναι η σεξουαλική ευεξία και τρόπους για να το πετύχουμε.

Τι είναι η σεξουαλική ευεξία;

Η σεξουαλική ευεξία είναι ένα ταξίδι προς τη σεξουαλική αυθεντικότητα, την ελευθερία και την ευχαρίστηση. Η σεξουαλική ικανοποίηση συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό τόσο με την ικανοποίηση από τη σχέση, όσο και με την ψυχολογική ευεξία. Το σεξ μας βοηθά να συνδεθούμε με το σώμα μας, την ταυτότητά μας και το παρόν.

Ενώ πολλά από τα οφέλη για την υγεία του σεξ και της οικειότητας προέρχονται από την απελευθέρωση της ορμόνης της «αγάπης» ωκυτοκίνη, θα ήταν μειωτικό να δούμε τη σεξουαλική ευεξία ως απλώς μια συσσώρευση ορμονικών επιτυχιών. Η σεξουαλική ευεξία αφορά τόσο τη σύνδεση, την αυτοεκτίμηση και την άνεση με τη σεξουαλικότητα του ατόμου, όσο και με τα σεξουαλικά παιχνίδια και το πόσους οργασμούς έχετε.

Μας πουλήθηκε η ιδέα ότι το σεξ είναι απλώς μια επιπόλαιη επιδίωξη χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα μας. Το να το θεωρούμε ξεχωριστό από την ταυτότητα, την πολιτική ή τις σχέσεις μας, το καθιστά εύκολο να το απορρίψουμε ως ασήμαντο. Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται, δεν θέτουν στόχους ή δεν καταβάλλουν προσπάθεια στη σεξουαλική τους ζωή με τον τρόπο που θα μπορούσαν να κάνουν με άλλες πτυχές της ζωής τους, όπως η εργασία, η διατροφή ή η άσκηση. Και επειδή το σεξ και η ντροπή συνδέονται συχνά στο μυαλό μας, αυτό μπορεί να δυσκολέψει να μιλήσουμε ή να αισθανόμαστε ότι δικαιούμαστε να βελτιωθούμε.

Γιατί η σεξουαλική ευεξία είναι σχετική τώρα;

Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, ο ιστότοπος ομορφιάς Cult Beauty αποκάλυψε ότι ο όρος αναζήτησης “σεξουαλική ευεξία” αυξήθηκε στον ιστότοπό του κατά 850%. Εν τω μεταξύ, μια μελέτη διαπίστωσε ότι παρόλο που το σεξ μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ένας στους πέντε ανθρώπους επέκτεινε το σεξουαλικό του ρεπερτόριο – και αυτές οι προσθήκες (όπως το sexting, τα μασάζ, οι νέες στάσεις και οι φαντασιώσεις) τους έκαναν τρεις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν βελτιώσεις στη σεξουαλική τους ζωή.