Ένα ζήτημα που – κακώς – είναι ταμπού, είναι το να είναι κανείς θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, κυρίως στα παιδικά του χρόνια. Σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται το θύμα για όσα πέρασε, όμως η κοινωνία μας συνεχίζει να το αποσιωπά. Τα θύματα πολλές φορές δεν έχουν μιλήσει ποτέ σε κανέναν για την εμπειρία τους, ή το μοιράζονται πολύ σπάνια. Το βαθύ τραύμα όμως μένει εκεί. Δεν θέλουμε να διαχειριστούμε λανθασμένα την κατάσταση και να προκαλέσουμε μεγαλύτερο κακό. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, όταν μάθουμε ότι ο/η σύντροφός μας έχει υπάρξει βιώσει σεξουαλική κακοποίηση και πως μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να μην επαναφέρουμε το τραύμα; 

Ο/η σύντροφός μου έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στο παρελθόν – Τι κάνω;

1. Μην ζητάς να μάθεις πολλές λεπτομέρειες

Μην επαναφέρεις το τραύμα ζητώντας πολλές λεπτομέρειες. Άσε το άτομο να σου εμπιστευτεί ό,τι θέλει όταν εκείνο θέλει, ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά η ψυχική του υγεία. Έχε υπόψιν σου ότι σε περίπτωση που σου κρατάει λεπτομέρειες κρυφές σχετικά με την κακοποίηση, δεν έχει κάτι προσωπικό με εσένα, ούτε φταίει ότι δεν εμπνέεις αρκετή εμπιστοσύνη. Απλώς πρόκειται για κάτι πολύ επώδυνο με το οποίο προσπαθεί να ζήσει. Να αναφέρεις ότι είσαι εκεί για να το συζητήσετε όποτε και εάν νιώσει έτοιμος/η.

2. Πως να διαχειριστείς το σεξ 

Οι επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης συνήθως βλέπουν πολύ διαφορετικά το σεξ. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα το αποφεύγουν και όλας. Δώσε τους τον απαραίτητο χώρο και χρόνο και ζήτα να μάθεις πως επιθυμούν να κινηθείτε στον συγκεκριμένο τομέα. Μην πιέσεις ποτέ για κάτι σεξουαλικό.

Ακόμη, στην περίπτωση που όντως κάνετε σεξ, προτίμησε να είναι πιο στοργικό και απέφυγε στάσεις που περιορίζουν την ελευθερία κινήσεων του άλλου ατόμου. Πολλά άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση έχουν την αίσθηση ότι έχουν χάσει τον έλεγχο του δικού τους σώματος. Άσε τους να ξέρουν ότι έχουν τον έλεγχο. Επίσης, απέφυγε τις πολύ απότομες κινήσεις καθώς μπορεί να τους θυμίσουν δυσάρεστες εμπειρίες. Ακολούθησε τον δικό τους ρυθμό. Μάθε τι τους αρέσει και τι όχι και να συζητάτε ανοιχτά ό,τι αφορά το σεξ. Αγκαλιές, χάδια και φιλιά την ώρα του σεξ είναι ευπρόσδεκτα.

3. Σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα στο σεξ

Εάν βλέπεις ότι δυσκολεύονται να κάνουν σεξ λόγω του τραύματός τους, βρείτε άλλους τρόπους να δείξετε την αγάπη σας. Φυσικά και το σεξ είναι σημαντικό στις ερωτικές σχέσεις αλλά δεν είναι το παν. Υπάρχουν δεκάδες ρομαντικές ασχολίες που δεν περιλαμβάνουν το σεξ. Εάν αυτό το άτομο είναι πολύ σημαντικό για εσένα και θεωρείς ότι μπορείς να αντέξεις την αναμονή για κάτι που είτε γίνεται σπάνια, είτε θα γίνει αργά στο μέλλον είτε και ποτέ, δείξε ότι είσαι εκεί για όσο χρειαστεί και πρόσφερε την υποστήριξη σου.

4. Μάθε τι τους κάνει κακό

Ζήτα να κάνετε μία συζήτηση στην οποία θα σου εξηγήσουν τι ακριβώς δεν θέλουν να κάνουν, να ακούν και να συζητούν. Ζήτα συμβουλές από το ίδιο το άτομο για την δική σου συμπεριφορά. Θα το εκτιμήσουν πολύ, θα σε εμπιστευτούν περισσότερο και μακροπρόθεσμα θα γίνει πολύ πιο δυνατός ο δεσμός σας.

Θα χρειαστεί να έχεις αρκετή υπομονή και να ξέρεις πότε να δίνεις χώρο και χρόνο όταν στον ζητούν. Να θυμάσαι, θα ζουν για πάντα με αυτό το τραύμα.

Διάβασε ακόμη: Εάν ακούσεις τις 6 αυτές φράσεις στο σεξ πρέπει να σταματήσεις αμέσως: