Έχω μια φίλη που κάθε φόρα που συζητάμε ένα «γκομενικό» θέμα ξεκινάει με την ατάκα «Ξέρεις τι λέει η μαμά μου;»

Ειλικρινά, είναι από τις φράσεις που με εκνευρίζουν πολύ. Όχι, δεν με νοιάζει στα 30+ μου να μάθω τι λέει η μαμά σου γιατί ανήκει σε μια άλλη γενιά γυναικών που αντιμετώπιζε τελείως διαφορές καταστάσεις (τότε που οι fuck buddies και το one night stand υπήρχαν μόνο στα Σόδομα και τα Γόμορρα) και γνώριζε λιγότερους άντρες.

Κι όμως, όταν ξεπέρασα την αρχική μου άρνηση και τελικά άκουσα τι λέει η φίλη της μαμάς μου διαπίστωσα πως τα παρακάτω κλασσικά – μαμαδίστικα – κλισέ όντως ισχύουν:

Η μαμά λέει πως ‘’Θα βρεις τον έρωτα όταν σταματήσεις να τον αναζητάς απεγνωσμένα’’

Ίσως να είναι η χειρότερη συμβουλή που μπορείς να δώσεις σε κάποιον που θέλει να ερωτευθεί γιατί είναι σαν να λες σε έναν άνεργο να μη ψάχνει για δουλειά γιατί θα βρεθεί στο δρόμο του. Η ουσία της συμβουλής δεν έχει να κάνει με το γύρισμα της τύχης αλλά με τη νοοτροπία. Όταν αναζητάς κάτι χωρίς άγχος και απόγνωση έχεις πολλές περισσότερες πιθανότητες να το βρεις (άσε που μερικές φορές βρίσκεται μπροστά στα μάτια σου). Η χαλαρή διάθεση τραβά έτσι κι αλλιώς ανθρώπους κοντά μας. Μάλλον αυτό εννοούσε η μαμά…

Η μαμά λέει ‘’Να μην κάνεις σεξ μαζί του από το πρώτο ραντεβού αν θέλεις να σε πάρει στα σοβαρά’’

Σε αυτό το σημείο θα αναπαραστήσω τη συνέχεια του διαλόγου:

‘’Ναι, αλλά η φίλη μου η Τζένη που το έκανε με τον Χρήστο από το πρώτο ραντεβού και τώρα είναι μαζί και έχουν 5 παιδιά…’’

Καταρχάς, πάντα υπάρχει μια φίλη Τζένη (τυχαίο όνομα) που το έχει κατορθώσει αυτό. Η Τζένη βέβαια είναι η μία περίπτωση στις 100 και επειδή παίζουμε με το νόμο των πιθανοτήτων ας αναφερθούμε στην περίπτωση που συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Ξεκινάμε με ένα ακόμα «κλισέ». Ο άντρας είναι κυνηγός! Δεν το κάνει μόνο για λόγους επιβίωσης, αλλά γιατί πραγματικά του αρέσει το κυνήγι. Δεν υπάρχει ευχαρίστηση αν το θήραμα παραδοθεί κατευθείαν.

Και για να μην μπλέξουμε με ηθικούς περιορισμούς (αν και πολλοί άντρες όπως και πολλές μαμάδες έχουν συντηρητικές ιδέες) αν νιώσεις να το κάνεις, καν’το αλλά μην τρέξεις το επόμενο πρωί για βέρες, είναι πολύ πιθανό να πέσεις σε αργία των αργυροχρυσοχόων.

Η μαμά λέει ‘’Όλα γίνονται για ένα λόγο’’

Ναι, και σε αυτή την περίπτωση που μετράς το νιοστό χωρισμό κι ακούς αυτή τη συμβουλή, οραματίζεσαι τον εαυτό σου να καλύπτει με κολλητική ταινία το στόμα της μαμάς σου. Ωστόσο, η μαμά έχει δίκιο. Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις όταν το τραύμα είναι νωπό, αλλά κάθε σχέση τελειώνει για κάποιο λόγο κι αυτός ο λόγος είναι το μάθημα που πρέπει να πάρεις προτού συνεχίσεις στην επόμενη. Και τότε είναι που θα θυμηθείς και τη συμβουλή της γιαγιάς ‘’Αν είναι να ‘ρθεί θε να ρθεί, αλλιώς ας προσπεράσει’’.

Και η απόλυτη συμβουλή της μαμάς ‘’Υπάρχει κάποιος εκεί έξω για εσένα’’

…η αρθογράφος, μάντης δεν είναι, αλλά είναι αισιόδοξη και συμφωνεί με τη μαμά. Ίσως να μην είναι αυτός που φαντάζεσαι ή να τον συναντήσεις την πιο απροσδόκητη στιγμή, τόπο. Κι επειδή έχω φίλη τη Χαρούλα (που είναι φίλη της Τζένης που έκανε σεξ από το πρώτο βράδυ με…) που γνώρισε τον Γιώργο όταν πήγε εθελόντρια στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, σου λέω να κρατήσεις το μυαλό ανοιχτό και σε καμία μα καμία περίπτωση μη δεχτείς το προξενιό της μαμάς. Συνήθως αυτό το καλό παιδί είναι μεγάλος μα*#$^ας!