Ναι, καλά διάβασες το κοινωνικό δίκτυο που άλλαξε τόσο πολύ τη ζωή μας μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πόσο θα κρατήσει ο δεσμός με το ταίρι σου. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell και το Facebook μελέτησαν περισσότερους από 1 εκατομμύριο χρήστες προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο η κοινωνική δικτύωση επηρεάζει τις ερωτικές σχέσεις.

Οι επικεφαλής της ομάδας, ο επιστήμονας της πληροφορικής του Cornell, Jon Kleinberg και ο μηχανικός του Facebook, Lars Backstrom, παρακολούθησαν 1.300.000 χρήστες που δήλωσαν πως είναι «Σε Σχέση». Κάθε χρήστης ήταν άνω των 20 ετών και είχε από 500 έως 2000 φίλους. Η ερευνητική ομάδα μελετούσε τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων χρηστών κάθε δύο μήνες για δύο χρόνια.

Αναπτύσσοντας έναν αλγόριθμο που αποκρυπτογράφησε τα προφίλ των ερευνηθέντων με σκοπό να διαπιστώσει πόσους κοινούς φίλους είχε το κάθε ζευγάρι. Το στοιχείο αυτό το ονόμασαν «διασπορά».

Τα αποτελέσματα της πρόβλεψης (που είχε ποσοστό επαλήθευσης 60%) ήταν πως τα ζευγάρια που συγκέντρωναν χαμηλότερα ποσοστά διασποράς, δεν είχαν δηλαδή πολλούς κοινούς φίλους, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο μηνών σε σχέση τα ζευγάρια με υψηλό ποσοστό διασποράς.

Η έρευνα που είδε το φως της διαδικτυακής δημοσιότητας το περασμένο Σαββατοκύριακο και θα παρουσιαστεί σε συνέδριο για τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης το Φεβρουάριο του 2014, συμπληρώνει τα αποτελέσματα άλλων ερευνών που επιβεβαιώνουν το βαθμό επιρροής του Facebook στις σχέσεις μας. Μια προηγούμενη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιζούρι έδειξε πως όσο πιο συχνά και εξονυχιστικά παρακολουθεί κάποιος-α τη ζωή του συντρόφου του μέσω του Facebook τόσο πιο πιθανό είναι να αποκτήσει αισθήματα ζήλειας που γεννούν προστριβές στο ζευγάρι (μεταξύ μας, μάλλον δεν χρειαζόταν επιστημονική έρευνα για να το επιβεβαιώσει αυτό). Κύρια αιτία των σκηνών ζηλοτυπίας είναι η social media σχέση που διατηρεί ο/η σύντροφος με πρώην αγαπημένους. Βέβαια, επειδή συνήθως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, στην ίδια μελέτη διαπιστώθηκε πως οι «δυνατοί» χρήστες του Facebook είχαν περισσότερες πιθανότητες να συνδεθούν/επανασυνδεθούν με άλλους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων και των πρώην τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τόσο σε διαδικτυακή όσο και πραγματική απιστία.

Τέλος, μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκάλυψε πως τα ζευγάρια που επικοινωνούν πολύ μέσα από τα social media όπως το Facebook και το Twitter ήταν λιγότερο ικανοποιημένα από τη σχέση τους συγκριτικά με εκείνα που χρησιμοποιούσαν λιγότερα και πιο παραδοσιακά κανάλια επικοινωνίας. Τι εξήγηση έδωσαν οι επιστήμονες; Πως η συντήρηση τόσων τρόπων επικοινωνίας και το συνεχές update προς τον/τη σύντροφο καταντά υπερβολικό και υπονομεύει την ποιότητα της σχέσης.

Τώρα λοιπόν που και η επιστήμη επιβεβαιώνει πόσο πολύ μας επηρεάζει το Facebook στις ερωτικές μας σχέσεις το επόμενο βήμα θα είναι να αναπτύξει και Mark Zuckerberg  κάποια ειδοποίηση που θα μας ενημερώνει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να χωρίσουμε και να στείλει και μια υπενθύμιση τη μέρα του χωρισμού για να αλλάξουμε το status μας σε «single» ή «it’s complicated» (είπαμε ο αλγόριθμος είχε 60% ποσοστό επιτυχίας).

Πηγή: International Business Times