Πριν από χρόνια η γιαγιά μου νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Μια μέρα ο θείος μου (ο άντρας της αδερφής της μαμάς μου) μπήκε στο δωμάτιο και όταν δεν βρήκε τη γιαγιά μου εκεί ανησύχησε πολύ κι άρχισε να ρωτά έντρομος τη νοσοκόμα που βρισκόταν εκείνη. Ένας ασθενής που νοσηλευόταν στον ίδιο θάλαμο τον ρώτησε:

-‘’Μητέρα σας είναι η κυρία που ψάχνετε;’’

-‘’Όχι, πεθερά μου’’, απάντησε ο θείος μου

Τότε ο άλλος ασθενής γούρλωσε τα μάτια και απάντησε

‘’Καλά, άνθρωπέ μου, και για την πεθερά σου κάνεις έτσι;’’

Γιατί θεωρούμε δεδομένο πως η σχέση με τα πεθερικά θα είναι δύσκολη, περιπετειώδης έως και ανύπαρκτη;

Μια επιστημονική μελέτη έρχεται να δώσει την απάντηση. Όπως τονίζει ο Δρ. Tim Fawcett, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και επικεφαλής της έρευνας, η ρίζα του προβλήματος έγκειται στο γεγονός πως τα παιδιά συμβιβάζονται με ένα σύντροφο που προσφέρει λιγότερα από εκείνα που θα ήθελαν οι γονείς, σε οικονομικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Πρακτικά, ένας/μία σύντροφος που δεν ανταποκρίνεται στα στάνταρ των γονέων σημαίνει πως εκείνοι θα αναγκαστούν να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά» στο μέλλον, είτε αυτό σημαίνει να στηρίξουν οικονομικά την οικογένεια του παιδιού τους, είτε να αναλάβουν τη φροντίδα των εγγονών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη μελέτη δεν βασίστηκε σε ερωτηματολόγια αλλά σε ένα υπολογιστικό μοντέλο το οποίο συνέκρινε προηγούμενες έρευνες που φανέρωναν πως τα πεθερικά δίνουν μεγαλύτερη βάση στην κοινωνική τάξη, την οικογένεια, την καταγωγή και το μορφωτικό επίπεδο του γαμπρού/νύφης σε σχέση με τα παιδιά τους.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης φανέρωσαν ουσιαστικά πως οι γονείς ανησυχούν για την αναπαραγωγική επιτυχία των παιδιών τους αφού η μεγαλύτερη έγνοια τους είναι αν το εγγόνι τους καταλήξει παιδί χωρισμένων γονέων που πιθανώς να έχει κατάθλιψη, κακούς βαθμούς στο σχολείο, αρνητική συμπεριφορά γενικότερα, κι αν χρειαστεί να στηρίξουν οικονομικά το παιδί τους.

Βέβαια, τα αποτελέσματα φανέρωσαν πως η σύγκρουση με τα πεθερικά είναι πιο έντονη όταν τον προϋπολογισμό της οικογένειας τον χειρίζεται ο πατέρας και όταν πρόκειται για γαμπρό αντί για νύφη (ναι, το αιώνιο πρόβλημα με το κοριτσάκι του μπαμπά!)

Αν ανήκετε στους φανατικούς της επιστήμης, καλού κακού προμηθεύστε με ένα ερωτηματολόγιο τους γονείς πριν τους γνωρίσετε τον καλό σας, για να μην καταλήξει σαν τον Ben Stiller στην ταινία “Meet the Parents’’ κι αναγκαστεί να περάσει από ανιχνευτή ψεύδους κι άλλων ειδών βασανιστήρια μέχρι να αποδείξει την αξία του!

Πηγή: ΙΒΤ (International Business Times)