Οι γιορτές και πάλι έφτασαν και σου φαίνεται σαν χθες όταν υποδεχόσουν όλο χαρά και προσμονή το νέο έτος. Μόνο που φέτος κάτι έχει αλλάξει: είσαι single.

Θα ξεκινήσω με κάτι σκληρό αλλά αναπόφευκτο: Ναι, μοιραία θα σκεφτείς προηγούμενα Χριστούγεννα όπου τα πέρασες στην αγκαλιά του Χ, Ψ, Υ, τότε που πίνατε ζεστό κακάο στην Αράχωβα, χαζεύοντας το χιόνι που έπεφτε.

Το ακόμα χειρότερο είναι πως αν έχεις περάσει τα πρώτα –άντα πιθανότατα θα υποστείς τις ερωτήσεις των συγγενών στο οικογενειακό τραπέζι σχετικά με την κατάσταση της ερωτικής σου ζωής και «άντε με το καλό να βρεις ένα σωστό παιδί να νοικοκυρευτείς», «και του χρόνου διπλή» (μα τι ευχή κι αυτή μόλις έχεις κατεβάσει μισό κιλό γαλοπούλα με γέμιση…ό,τι πρέπει για να έχεις ενοχές μέχρι το επόμενο φαγοπότι).

Αυτή είναι η ψυχρή πραγματικότητα. Το θέμα είναι τι μπορείς να κάνεις.

Πρώτον, κάθε φορά που νιώθεις πως βυθίζεσαι στη μελαγχολία και έχει αρχίσει να στριφογυρίζει στο μυαλό σου η ιδέα να πάρεις τον Χ (ειδικά αν τον λένε Χρήστο έχεις έτοιμη και τη δικαιολογία) να δεις τι κάνει, να του ευχηθείς Χρόνια Πολλά, να θυμηθείτε εκείνα τα Χριστούγεννα στην Αράχωβα και ναι, μωρέ, μέρες που είναι να πιείτε ένα κρασί να θυμηθείτε τα παλιάπάτα pause και κάνε rewind. Θυμήσου για ποιο λόγο έφτασες στο χωρισμό με τον Χ. Σε περίπτωση που η μνήμη σου σε απατά τη δεδομένη στιγμή, ζήτα από ένα κοντινό σου πρόσωπο να στο θυμίσει (προσωπικά, τηλεφωνώ στην αδερφή μου και πιάνει κάθε φορά!). Γενικά, ο σκοπός είναι να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου γιατί θεώρησες πως θα ήσουν καλύτερα μόνη σου. Μόλις θυμηθείς το «γιατί», ξεκίνα όντως να περνάς καλά μόνη σου, δηλαδή με τους φίλους σου, χωρίς τον Χ.

Αν πάλι δεν ήταν δική σου επιλογή ο χωρισμός, θα στο θέσω απλά: γίνεται να νοσταλγείς κάποιον που δεν σε ήθελε όσο εσύ;

Τέλος, όσον αφορά τους διψασμένους για γνώση συγγενείς μπορείς να απαντήσεις με ένα τόσο δα μικρό ψεματάκι πως βγαίνεις με κάποιον απλώς τον γνωρίζεις λίγο καιρό και θα δεις πως θα πάει ή αν θέλεις να πληρώσεις με το ίδιο νόμισμα ρώτα τι κάνει η ξαδέρφη η Ω που βρήκε εκείνο το καλό το παιδί και παντρεύτηκαν και οι θείοι σου έκαναν ένα γάμο υπερπαραγωγή και τώρα η ξαδέρφη παίρνει διαζύγιο. Δεν το συνιστώ, γιατί είναι μικροπρεπές και επειδή η κακία είναι μπούμερανγκ, γυρίζει πίσω. Γι’αυτό καλύτερα να δείξεις – για ακόμη μία φορά – την ανωτερότητα σου και ό,τι κι αν σου ευχηθούν οι συγγενείς, χαμογέλασε και πες «ευχαριστώ». Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μια ευχή!