Η φιλία δεν έιναι κάτι δεδομένο, κάτι που χαρίζεται, ούτε κάτι που απλά υπάρχει. Θέλει φροντίδα, προσπάθεια, κατανόηση και αγάπη. Δεν παραχωρείται, κερδίζεται.

Στη ζωή μας γνωρίζουμε πολλούς ανθρώπους, συναναστρεφόμαστε τους περισσότερους από αυτούς, αλλά μόνο λίγους θα αποκαλέσουμε φίλους μας. Και ενώ ένας πραγματικός φίλος θα μας κάνει το μεγαλύτερο δώρο, ένας ψεύτικος είναι ικανός να πετύχει ακτιβώς το αντίθετο. Να διαλύσει την ψυχολογία μας και να μας κάνει να νιώθουμε άσχημα. Πως όμως ξεχωρίζεις έναν πραγματικό φίλο, από κάποιον που δεν σε εκτιμάει όσο λέει;

1 Ένας πραγματικός φίλος θα δείξει κατανόηση σε μια κατάσταση, σε μια συμπεριφορά σου και σε κάποιες αντιδράσεις σου. Δεν θα σε πιέσει και θα προσπαθήσει να σου εξηγήσει το καλύτερο για εσένα όταν εσύ θα μπορείς να το δεχτείς. Αν όχι, απλά θα σε ηρεμήσει με αγκαλιές ή φαγητό! Σε αντίθετη περίπτωση, κάποιος που δεν σε εκτιμά θα σε κάνει να νιώσεις άσχημα και η κριτική θα έιναι η βασική του τακτική απέναντι σου.

2 ο πραγματικός σου φίλος σε σέβεται. Εσένα, τις επιλογές σου, τις αποφάσεις σου και την κρίση σου. Ένας ψεύτικος χάνει εύκολα την ψυχραιμία του με το παραμικρό σου λάθος και θεωρεί απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο έχεις επιλέξει να ζεις την ζωή σου. Συμβουλή, μην αφήσεις κανέναν να σου πει πως θα ζήσεις.

3 Ο φίλος σου απολαμβάνει μια καλή κουβέντα με εσένα. Ανταλλάζει απόψεις, σκέφτεται εκείνα που του λες, αντιπαραθέτει τα δικά του επιχειρήματα και όλο αυτό καταλήγει παραγωγικό. Ένας ψεύτικος θέλει συνεχώς να επιβάλλει την άποψη του, να έχει πάντα δίκιο και θεωρεί πως κάθε σας κουβέντα είναι ένα είδος πολιτικού νπιμπέιντ.

4 Ο φίλος σου θα σε πάρει τηλέφωνο να δει απλά τι κάνεις. Μπορεί να μην τον πειράξει που έχετε καιρό να βρεθείτε, καθώς κατανοεί το δύσκολο πρόγραμμα σου ή απλά τις μαύρες σου. Θα σου τηλεφωνήσει όμως απλά για να βεβαιωθεί πως είσαι καλά και να σε ακούσει. Ένας ψεύτικος όμως θα επικιώκει όλο τον ελεύθερο χρόνο σου χωρίς να σκέφτεται τους λόγους που δνε μπορείς να τον δεις και θα σε παίρνει τηλέφωνο μόνο κάθε φορά που θα θέλει να σου ζητήσει κάτι.

5 Οι φίλοι σε δέχονται για αυτό που είσαι. Σπαστική, αφηρημένη, μανιακή με την τάξη, δραματική. Όπως και να είσαι εκείνοι σε αγαπάνε και σε θέλουν στη ζωή τους για όλα τα παραπάνω. Ένας ψεύτικος αντιθέτως θα θέλει διαρκώς να σε αλλάξει και θα προσπαθεί να σε τιθασεύει ώστε να ταιριάζεις στα δικά του στάνταρ. Μη του κάνεις τη χάρη!