Η επικοινωνία με έναν αγαπημένο που πάσχει από Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση, καθώς ορισμένες φράσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο ή απογοήτευση χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Καλό είναι να αποφεύγουμε 10 συγκεκριμένες φράσεις, γιατί μπορεί να εντείνουν το αίσθημα σύγχυσης και δυσφορίας.
Με θυμάσαι; Πώς με λένε;
Αν σας αναγνωρίσει, ίσως νιώσει άβολα με την ερώτηση. Αν όχι, η ερώτηση μπορεί να του προκαλέσει άγχος. Καλύτερα να τον χαιρετήσετε κανονικά, όπως θα κάνατε πάντα.
Πού πήγαμε χθες το απόγευμα;
Αποφεύγετε να δοκιμάζετε τη μνήμη του με ερωτήσεις που απαιτούν ανάκληση πρόσφατων γεγονότων. Μια πιο ήπια προσέγγιση είναι να ξεκινήσετε την κουβέντα με μια περιγραφή της στιγμής, για να τον βοηθήσετε να θυμηθεί χωρίς πίεση.
Πάλι το ίδιο με ρωτάς;
Οι επαναλήψεις δεν γίνονται για να σας εκνευρίσουν. Το άτομο με άνοια δυσκολεύεται να συγκρατήσει νέες πληροφορίες. Με λίγη υπομονή, μπορείτε να απαντήσετε ξανά χωρίς να δείξετε δυσφορία.
Πώς ήταν η μέρα σου;
Μην περιμένετε από το αγαπημένο σας πρόσωπο να ανακαλέσει δραστηριότητες της ημέρας. Αντ’ αυτού, προτιμήστε θέματα συζήτησης που αφορούν το παρόν ή το παρελθόν, το οποίο συνήθως θυμούνται καλύτερα.
Βρες το δώρο της Μαρίας και ετοιμάσου για να φύγουμε…
Μια περίπλοκη φράση μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση. Είναι καλύτερο να δίνετε μικρές, απλές οδηγίες, μία κάθε φορά, ώστε να κατανοηθεί πιο εύκολα.
Άφησέ το, δεν τα καταφέρνεις
Αν το άτομο με άνοια προσπαθεί να κάνει κάτι, ενθαρρύνετέ το. Ακόμη και αν δεν το καταφέρει απόλυτα, το σημαντικό είναι να παραμείνει δραστήριο και όχι απομονωμένο.
Τα νοσοκομεία γέμισαν με ασθενείς…
Αποφύγετε ειδήσεις που προκαλούν αναστάτωση. Καλύτερα να εστιάσετε σε ευχάριστα και καθησυχαστικά θέματα.
Με κατηγορείς ότι σου έκλεψα τα χρήματα;
Μην παίρνετε προσωπικά τις ψευδείς πεποιθήσεις που μπορεί να έχει. Είναι προτιμότερο να αλλάξετε το θέμα της συζήτησης παρά να επιδεινώσετε την κατάσταση.
Η αδερφή σου πέθανε πριν από χρόνια
Αποφύγετε να θυμίζετε σκληρές αλήθειες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις. Χειριστείτε το θέμα με ευαισθησία.
Θέλουμε νεράκι;
Αποφεύγετε τον παιδικό τόνο στην ομιλία σας. Παρόλο που απλοποιείτε τα νοήματα, ο σεβασμός πρέπει πάντα να κυριαρχεί, ανεξάρτητα από το στάδιο της ασθένειας του Αλτσχάιμερ.
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply