Το σύμβολο που συνδέεται συνήθως με τα κουρεία ή τα barber shops είναι η γνωστή «barber pole» ή η στήλη του κουρέα. Αυτή η στήλη αποτελείται από κατακόρυφες ρίγες σε κόκκινο, λευκό και μπλε χρώμα, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από την άξονά της.

Η παράδοση του Barber Pole χρονολογείται από τη μεσαιωνική περίοδο, κατά την οποία οι κουρείς εκτελούσαν επίσης ιατρικές μικροεπεμβάσεις και οδοντιατρικές υπηρεσίες, όπως την αφαίρεση δοντιών. Οι κόκκινες ρίγες αναπαριστούν το αίμα, οι λευκές τον επίδεσμο, ενώ οι μπλε πιθανότατα προστέθηκαν αργότερα και συμβολίζουν τις φλέβες.

Σήμερα, το Barber Pole απλώς αποτελεί ένα αναγνωρίσιμο σύμβολο που συνδέεται με τα κουρεία παγκοσμίως, χωρίς να υποδηλώνει πλέον τις «ιατρικές» υπηρεσίες.

Το αυθεντικό Barber Pole διαθέτει μια χάλκινη σφαίρα στην κορυφή του, η οποία αναπαριστά το δοχείο όπου κρατούσαν τις βδέλλες για τις αφαιμάξεις, καθώς και το δοχείο όπου συλλέγονταν το αίμα των ασθενών.

Αυτές οι πρακτικές ήταν εξαιρετικά διαδεδομένες κατά την περίοδο αυτή, και οι κουρείς είχαν τις απαραίτητες γνώσεις και εξοπλισμό για να τις πραγματοποιήσουν.

Επιπλέον, οι κουρείς ήταν σημαντικοί κοινωνικοί παράγοντες. Ήταν συνήθως οι μοναδικοί άνδρες στην κοινότητα που είχαν πρόσβαση στον πληθυσμό και τους πελάτες, αφού οι άνδρες συνήθιζαν να κουρεύονται από άλλους άνδρες.

Οι κουρείς γίνονταν σημείο αναφοράς για τα νέα και τις συζητήσεις στην κοινότητα. Έρχονταν σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και συχνά αποτελούσαν πηγή ειδήσεων και φημών. Ήταν συχνά αναγνωρίσιμοι και εκτιμημένοι μέλη της κοινότητας, και οι πελάτες επισκέπτονταν το κομμωτήριο όχι μόνο για να κουρευτούν αλλά και για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις.

Είχαν επίσης κοινωνικό ρόλο ως σύμβουλοι. Οι πελάτες συχνά εμπιστεύονταν τους κουρείς τους και αποκαλύπταν προσωπικές τους ιστορίες και ανησυχίες. Άκουγαν και παρείχαν συμβουλές για διάφορα θέματα, όπως οικογενειακές σχέσεις, υγεία και μόδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως ψυχοθεραπευτές, παρέχοντας ακρόαση και συμπαράσταση στους πελάτες τους.