Το breakdancing, γνωστό και ως breaking, θα κάνει το ντεμπούτο του στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Είναι ένα είδος χορού που προέρχεται από τα πάρτι της Bronx της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1970. Το breakdancing αποκτά διεθνή προβολή τη δεκαετία του 1980 μέσα από μουσικά βίντεο και ταινίες. Τον όρο “breakdancing” τον πρόσθεσαν άνθρωποι εκτός της κοινότητας του hip-hop, ενώ οι ίδιοι οι “breakers” τον αποφεύγουν.

Το breaking είναι ένα άθλημα που μόλις το 2018 μπήκε στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Χορού. Οι διαγωνισμοί breaking αποτελούνται από δύο μορφές: τους διαγωνισμούς πληρωμάτων και τις μάχες έναν προς έναν. Η συμπερίληψή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ταιριάζει στη στρατηγική του Ολυμπιακού κινήματος για την ελκυστικότητα σε νεαρό κοινό, λόγω της δημιουργικότητας και του αστικού χαρακτήρα του. Τα ορίσματα σχετικά με τη βαθμολόγηση και τον βαθμό υποκειμενικότητας απασχολούν, ωστόσο, τον χώρο, με τον αριθμό των κριτών να έχει αυξηθεί σε εννέα για να περιοριστεί η υποκειμενικότητα. Το σύστημα βαθμολόγησης βασίζεται σε έξι κριτήρια: δημιουργικότητα, προσωπικό στοιχείο, τεχνική, ποικιλία, παραστατικότητα και μουσικότητα.

Στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, 16 B-boys και 16 B-girls θα αναμετρηθούν κάτω από τα φώτα της Place de la Concorde. Θα έχουν προηγηθεί τρεις μέρες προκριματικών αγώνων. Παρόμοια με άλλα αθλήματα, η βαθμολόγηση βασίζεται σε πολλά κριτήρια για να περιοριστεί η υποκειμενικότητα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.