Αυτό το καλοκαίρι σηματοδότησε τη μετάβαση της Nova σε μια νέα εποχή, καθώς ενσωματώθηκε με τη Wind, υπό την «ομπρέλα» της United, ενός από τους σημαντικότερους παρόχους τηλεπικοινωνιών στα Βαλκάνια. Υπό το ενοποιημένο brand Nova, η United υποσχέθηκε ότι θα αποτελέσει έναν δυνατό «παίκτη» στην ελληνική αγορά, και θα αναβαθμίσει σημαντικά την εμπειρία των χρηστών, τόσο στις επικοινωνίες, όσο και στη συνδρομητική τηλεόραση. Με αυτό το κομμάτι θα ασχοληθούμε εδώ, καθώς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την Eon TV, να διαπιστώσουμε και να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται πραγματικά για τη νέα γενιά της τηλεόρασης.

Η υπηρεσία Eon προσφέρεται κατά βάση σε μορφή OTT (over the top), λειτουργώντας δηλαδή μέσω internet. Έτσι στη συσκευασία θα βρείτε ένα Android set-top box, πλήρως εξοπλισμένο με θύρα HDMI, οπτική έξοδο ήχου, και θύρα Ethernet για ενσύρματη σύνδεση στο internet, αν δεν έχετε καλή κάλυψη WiFi στον χώρο όπου πρόκειται να τοποθετήσετε τη συσκευή. Υπάρχει παρ’όλα αυτά και μία υποδοχή για καλώδιο κεραίας / πιάτου, ώστε να καλύπτει όλα τα ενδεχόμενα λήψης σήματος. Για να βλέπετε τις ταινίες και τις σειρές που έχετε ήδη αποθηκευμένες στο σπίτι, υπάρχουν υποδοχές USB για sticks ή δίσκους, όπως και μία υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD. Το τηλεχειριστήριο συνδέεται μέσω Bluetooth, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να «στοχεύετε» όποτε θέλετε να ελέγξετε τις λειτουργίες της Eon. Στη συσκευασία θα βρείτε φυσικά το τροφοδοτικό, όπως επίσης ένα καλώδιο δικτύου, ένα καλώδιο HDMI, αλλά και έναν adapter για μετατροπή τυπικού καλωδίου κεραίας σε «καρφί». Τέλος, περιλαμβάνεται το σχετικό εγχειρίδιο χρήσης, με οδηγίες για το hardware κομμάτι της εγκατάστασης.

Γενικά πιστεύουμε ότι δεν θα δυσκολευτείτε, όμως για παν ενδεχόμενο, δείτε και το επίσημο βίντεο με τις οδηγίες. Κατά την αρχική ενεργοποίηση του Eon, θα κληθείτε να συνδέσετε το τηλεκοντρόλ, και να δημιουργήσετε τουλάχιστον ένα προφίλ χρήστη. Το πρώτο πρέπει φυσικά να είναι το δικό σας, ως ιδιοκτήτης της συνδρομής και διαχειριστής, ώστε να έχετε απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να δημιουργήσετε επιπλέον προφίλ, π.χ. για τα παιδιά σας, ώστε να έχουν πρόσβαση μόνο σε ηλικιακά κατάλληλο περιεχόμενο. Μάλιστα στο κάθε προφίλ μπορείτε να προσθέσετε από ένα διαφορετικό animated avatar, ώστε να γίνεται πιο εύκολος και πιο καλαίσθητος ο διαχωρισμός τους. Φυσικά υπάρχουν αρκετές επιλογές στις ρυθμίσεις συστήματος, π.χ. για την εικόνα, τον ήχο, τη γλώσσα, κτλ., όμως δεν είναι απαραίτητο να πειράξετε κάτι, εκτός αν είστε «τεχνικά» εξοικειωμένοι, και έχετε στο μυαλό σας ποιο configuration θέλετε να ορίσετε για τη βέλτιστη προσωπική εμπειρία σας.

Το δυνατότερο χαρακτηριστικό της Eon, που τη διαφοροποιεί σε σημαντικό βαθμό από τις υπόλοιπες προτάσεις της αγοράς, είναι το intuitive interface που χρησιμοποιεί για τον έλεγχο των καναλιών. Βασίζεται σε ένα πραγματικά σύγχρονο design, και δεν «πατάει» στη συνηθισμένη συνταγή που απλά μετατρέπει μία εφαρμογή από smartphone / tablet σε TV. Μπροστά σας, έχετε μία λίστα με όλα τα κανάλια, αλλά και με τις κατηγορίες των προγραμμάτων. Με αυτό ως βάση, ανοίγετε σταδιακά τις επιλογές σας σε μορφή slide menu, όπως στο κλασσικό start menu των Windows. Επιλέγετε δηλαδή το κανάλι, την ημερομηνία, και τέλος το ίδιο το πρόγραμμα που θέλετε να δείτε. Όλα αυτά ανοίγουν σε μικρές και διακριτικές λίστες, πάντα εμφανείς και διαθέσιμες, ώστε το navigation να είναι απολύτως fluid. Η σημασία αυτής της εμπειρίας όμως δεν είναι απλά εικαστική αλλά και λειτουργική. Δηλαδή, μπορείτε να βλέπετε είτε το live πρόγραμμα, είτε τα προηγούμενα, με seamless τρόπο, χωρίς να αντιλαμβάνεστε τη μετάβαση από το live στο on demand, και χωρίς να διακόπτετε την τηλεθέαση σας, μεταφερόμενοι από το ένα μενού στο άλλο.

Όσον αφορά το ίδιο το περιεχόμενο, η Nova έχει αποκλειστική συνεργασία με τη Warner, κάτι που σημαίνει ότι μόνο σε αυτή την πλατφόρμα μπορείτε να απολαύσετε όλες τις superhero ταινίες της DC, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το δυνατό χαρτί της, δηλαδή τη Justice League στην κορυφαία επανέκδοση της από τον σκηνοθέτη Zack Snyder. Σχετικά με το ενημερωτικό περιεχόμενο, η Eon προσφέρει μία μεγάλη γκάμα από εγχώρια και διεθνή ειδησεογραφικά κανάλια, με περισσότερες επιλογές από αντίστοιχες προτάσεις της αγοράς, οπότε αν δίνετε βαρύτητα στα news, η Eon TV είναι για εσάς. Διαθέτει βεβαίως κανάλια μόνο με σειρές, με ελληνικές ταινίες, και άλλες δημοφιλείς θεματικές κατηγορίες. Στα αθλητικά τώρα, η Nova θα παρέχει στους συνδρομητές της, αποκλειστικά «εισιτήριο διαρκείας» για όλους τους αγώνες της Premier League, για τις επόμενες 6 σεζόν. Έχετε όμως τη δυνατότητα να απολαμβάνετε και τα προγράμματα γνωστών ραδιοφωνικών σταθμών, όπως το Τρίτο Πρόγραμμα, ο Red, κ.α. Τέλος, να σημειώσουμε ότι φιλοξενεί και το κυπριακό κανάλι ΡΙΚ, που μας κρατάει συντροφιά από τα πρώιμα χρόνια της ελληνικής ψηφιακής τηλεόρασης, και το οποίο απουσιάζει από όλες τις άλλες συνδρομητικές TV.

Όπως κάθε σύγχρονη entertainment πλατφόρμα που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η Eon TV παρέχει τη δυνατότητα για σύνδεση από πολλαπλές συσκευές. Από το Android box ως βασική συσκευή, από smartphone και tablet με τη σχετική εφαρμογή, συμβατή με Android και iOS, και βεβαίως από υπολογιστή μέσω web browser. Πρόσβαση στην Eon μπορείτε να αποκτήσετε με αρκετά και ευέλικτα προγράμματα από τη Nova, είτε ως αυτόνομη υπηρεσία, είτε συνδυαστικά με πακέτα σταθερής και internet.

Μάθετε περισσότερα για την Eon TV στο www.nova.gr.