Ο Φεβρουάριος είναι αναμφισβήτητα ο μήνας του έρωτα, με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να δεσπόζει στο ημερολόγιο. Κι επειδή ο έρωτας περνά από το στομάχι, δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τις διατροφικές μας επιλογές. Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές συνθέτουν το μενού του ρομαντικού μας δείπνου, πόσες θερμίδες κρύβουν και ποια είναι τα θετικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας;

Γαρίδες & σελήνιο…

Ας ξεκινήσουμε με τα κυρίως πιάτα. Πρώτες στη λίστα μας οι γαρίδες. Οι γαρίδες εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, είναι παράλληλα πλούσιες σε σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που τονώνει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδή. Μία μερίδα 85gr μας παρέχει 34mcg σεληνίου ποσότητα ίση με το 71% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (Σ.Η.Π).

Στρείδια…διατροφικά μαργαριτάρια

Συνεχίζουμε με τα θαλασσινά και ειδικότερα τα στρείδια. Τα στρείδια μας εφοδιάζουν με τον απαραίτητο ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12 και σίδηρο. Ο ψευδάργυρος βοηθά στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών κι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα και διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο νευρικό σύστημα. Μια μερίδα των 85gr μπορεί να μας δώσει 62,6mg ψευδαργύρου και 23,6mcg βιταμίνης Β12, ποσότητες που υπερκαλύπτουν τη Σ.Η.Π. Ταυτόχρονα, μας εξασφαλίζει 3,7mg σιδήρου ποσοστό της τάξης του 20-45% της Σ.Η.Π, αναλόγως το φύλο.

Ο σολομός της καρδιάς μας…

Επόμενο πιάτο στο μενού μας είναι ο σολομός. Ο σολομός αποτελεί επιλογή που θωρακίζει το καρδιαγγειακό μας σύστημα καθώς είναι τροφή πλούσια σε Ω3 καλά λιπαρά. Η μερίδα των 90gr, όσο δηλαδή είναι το μέγεθος ενός φιλέτου σολομού, μας χαρίζει 3,8gr Ω3 λιπαρών οξέων, ποσότητα εξαιρετικά σημαντική αν σκεφτεί κανείς πως μόλις 1gr αποτελεί σύσταση για ασθενείς με τεκμηριωμένη στεφανιαία νόσο, ενώ 3-4gr είναι αρκετά για ασθενείς που χρειάζονται μείωση των τριγλυκεριδίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα οδηγεί σε μείωση 16% του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Μοσχάρι, νιασίνη & βιταμίνη Β6…

Για τους λάτρεις του κρέατος η πρότασή μας είναι φιλέ μινιόν (μοσχάρι). Τι έχει να μας προσφέρει; Μια μερίδα 90gr μας παρέχει ψευδάργυρο, σελήνιο, 7.0mg νιασίνη και 0.6mg βιταμίνη Β6,ποσότητα ίση με το 43-50% και 46% της Σ.Η.Π. αντίστοιχα. Τόσο η νιασίνη όσο και η βιταμίνη Β6 συμβάλλουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και πρωτεϊνών. Επιπλέον η νιασίνη προωθεί τη λειτουργία των ενζύμων και η βιταμίνη Β6 συνεισφέρει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Προσοχή όμως καθώς το κόκκινο κρέας περιέχει επίσης αυξημένο κορεσμένο λίπος.

Σοκολάτα & πολυφαινόλες…

Ας περάσουμε τώρα στα επιδόρπια, όπου φυσικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο την ημέρα αυτή έχει η σοκολάτα. Η σοκολάτα είναι πηγή αντιοξειδωτικών και ειδικότερα φλαβονοειδών, που αποτελούν υποκατηγορία των γνωστών σε όλους μας πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες φαίνεται να δρουν προστατευτικά για την καρδιά μας μειώνοντας τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης και καρδιαγγειακών. Επίσης φαίνεται να αυξάνουν τη συγκέντρωση της καλής (HDL) χοληστερόλης ενώ παράλληλα μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Επιλέγουμε μαύρη σοκολάτα, καθώς όσο περισσότερο κακάο τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά. H μερίδα των 30gr, ποσότητα ίση με ένα σπιρτόκουτο, μας παρέχει 16mg φλαβονοειδή.

deipno gia tin imera twn erwteumenwn

 

Αμύγδαλα τα θαυματουργά…

Συνεχίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και ειδικότερα τα αμύγδαλα. Mία μερίδα 30gr, ποσότητα ίση με 12 αμύγδαλα ή ένα μπαλάκι του golf, μας εφοδιάζει με καλά λιπαρά, 7.3mg βιταμίνη Ε (49% της Σ.Η.Π) και 75 mg μαγνησίου (18-24% της Σ.Η.Π) αντίστοιχα. Η βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών. Πλήθος μελετών αποδεικνύουν πως η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και προτείνουν επίσης τους ξηρούς καρπούς ως μέσο μείωσης των λιπιδίων του αίματος.

Φράουλες & βιταμίνη C…

Για όσους προτιμούν φρούτο, καλή επιλογή είναι οι φράουλες. Μια μερίδα φράουλες των 150γρ μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες μας σε βιταμίνη C δίνοντάς μας 89,4mg και μάλιστα με ελάχιστες θερμίδες. Η Σ.Η.Π βιταμίνης C είναι 75mg για τις γυναίκες και 90mg για τους άνδρες.

Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν…

Για το τέλος αφήσαμε το κόκκινο κρασί που σίγουρα θα συνοδεύσει τα πιάτα μας την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον η μέτρια κατανάλωση κρασιού καθημερινά, δηλαδή ένα ποτήρι 125ml για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες φαίνεται να προστατεύει από την οξείδωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και να έχει ευεργετικά αποτελέσματα ενάντια του σακχαρώδη διαβήτη, αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βελτιώνοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης. Καλή απόλαυση σ’ εσάς και το ταίρι σας!

Στον παρακάτω πίνακα θα δούμε συνοπτικά τα θρεπτικά συστατικά από το δείπνο του Αγ. Βαλεντίνου.

Τρόφιμο: Θρεπτικά Συστατικά: Περιεκτικότητα: kcal/μερίδα
Γαρίδες: Σελήνιο 34mcg 84
Στρείδια: ΨευδάργυροςΒιταμίνη Β12

Σίδηρος

62,6mg23,6mcg

3,7mg

67
Σολομός: Ω3 λιπαρά οξέα 3,8gr 185
Φιλέ μινιόν: ΝιασίνηΒιταμίνη Β6 7.0mg0.6mg 240
Σοκολάτα: Φλαβονοειδή 16mg 153
Αμύγδαλα: Βιταμίνη ΕΜαγνήσιο 7.3mg75mg 161
Φράουλες: Βιταμίνη C 89,4mg 50
Κόκκινο κρασί: Κόκκινο κρασί: 0,25gr 106

Πηγή: www.mednutrition.gr