Γνωρίζετε πολύ καλά πως για το καλό της υγείας σας πρέπει ανά τακτά διαστήματα να σηκώνεστε από την καρέκλα του γραφείου. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να βυθίζεστε σ’ αυτή και να μην το κουνάτε από εκεί πέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μία καινούργια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης έρχεται να τονίσει το πόσο σημαντικό για την υγεία σας είναι το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα προσθέτει μία πολύ ενδιαφέρουσα καινούργια παράμετρο.

10 υπέρβαροι άντρες πήραν μέρος σ’ ένα πείραμα που διήρκεσε αρκετές εβδομάδες και τους ήθελε να κάθονται για ένα κλασικό οκτάωρο. Στην πρώτη εκδοχή παρέμειναν καθιστοί ολόκληρη την ημέρα και έκαναν break μόνο για να πάνε τουαλέτα. Στην δεύτερη σηκώνονταν κάθε 15 λεπτά. Στην τρίτη έκαναν το ίδιο μόνο που ορισμένοι απ’ αυτούς σηκώνονταν όρθιοι κάθε 90 δευτερόλεπτα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως στην δεύτερη εκδοχή έκαιγαν 10.7 θερμίδες παραπάνω από την πρώτη, αλλά στην τρίτη το ποσοστό διπλασιαζόταν και έφτανε τα 20.4.

Κοινώς οι άντρες έκαιγαν 76 θερμίδες όταν στέκονταν για 15 λεπτά όρθιοι, αλλά κατάφερναν να κάψουν 71 θερμίδες παραπάνω όταν έφευγαν από την καρέκλα με μεγαλύτερη συχνότητα. Πολύ απλά πρέπει κανείς να επικεντρωθεί όχι μόνο στο να κάνει break αλλά και στο πόσες φορές θα σηκωθεί από την καρέκλα! Σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να αλλάζεις θέση στο σώμα σου εν ώρα δουλειάς κάθε 90 δευτερόλεπτα, αλλά η μεγαλύτερη συχνότητα που σηκώνεσαι όρθιος είναι κάτι που μπορεί να ωφελήσει πράγματικά την υγεία και να μειώσει τους αμέτρητους κινδύνους της καθιστικής ζωής. Προσπαθείστε να αλλάζετε θέση όσο περισσότερο μπορείτε να το κάνετε, και που ξέρετε, μπορείτε να χάσετε μέσα σε τέσσερις εβδομάδες μέχρι και 2.5 κιλά!