Το να αφιερώνετε λίγο χρόνο για να ακούσετε τα κελαηδίσματα των πουλιών μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ψυχική σας ευεξία για έως και οκτώ ώρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι ήταν παρουσία ωδών ή πουλιών είπαν ότι είχαν καλύτερη διάθεση, ανακούφιση από την κατάθλιψη και άλλα οφέλη για την ψυχική υγεία για έως και οκτώ ώρες αφού άκουσαν το τραγούδι τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή smartphone που ονομάζεται Urban Mind για να ζητήσουν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν τα πουλιά που ακούνε και στη συνέχεια να αναφέρουν την ψυχική τους ευεξία. Η μελέτη συνέλεξε επίσης πληροφορίες για υπάρχουσες διαγνώσεις παθήσεων ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ακρόαση ή η θέαση πουλιών συσχετίστηκε με βελτιώσεις στην ψυχική ευεξία σε άτομα με ψυχικές παθήσεις, όπως κατάθλιψη, και σε άτομα χωρίς.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για τα οφέλη για την ψυχική υγεία από το να βρίσκεσαι γύρω από τη φύση και πιστεύουμε διαισθητικά ότι η παρουσία του τραγουδιού και των πουλιών θα βοηθούσε στην ανύψωση της διάθεσής μας. Ωστόσο, υπάρχει λίγη έρευνα που έχει πραγματικά διερευνήσει την επίδραση των πτηνών στην ψυχική υγεία σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματικό περιβάλλον», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ryan Hammoud, βοηθός ερευνητής στο King’s College του Λονδίνου. «Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Urban Mind, δείξαμε για πρώτη φορά την άμεση σχέση μεταξύ της θέασης ή της ακρόασης πουλιών και της θετικής διάθεσης. Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να καταδείξουν τη σημασία της προστασίας και της παροχής περιβαλλόντων για την ενθάρρυνση των πτηνών, όχι μόνο για τη βιοποικιλότητα, αλλά και για την ψυχική μας υγεία».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.