Οι άνθρωποι γενικότερα δεν αλλάζουν ούτε εύκολα απόψεις ούτε και συμπεριφορές. Τις περισσότερες φορές οι ατέρμονοι καυγάδες έχουν να κάνουν με θέματα που είναι άλυτα επί σειρά ετών και  τρώνε  την ψυχή μας σαν το σαράκι. Τα προβλήματα, οι κατ’ ανάγκην υποχωρήσεις και ο θυμός που δρα συσσωρευτικά μας κάνει σε ανύποπτο χρόνο και για ασήμαντη αφορμή έξαλλους. Ενώ λοιπόν ξεκινάμε και τσακωνόμαστε για τα παιδιά που δε διάβασαν τα μαθήματά τους ( αφορμή) φτάνουμε στο γεγονός ( πως ο σύζυγός μας νιώθει εγκλωβισμένος γιατί πιέστηκε να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια).

Ας δούμε μια μια τις αιτίες:

1.Το παρελθόν: Μιλήσαμε γι΄αυτόν στην εισαγωγή μας. Είναι γεγονότα και συναισθήματα που δεν έχουν βρει λύση και δε μας αφήνουν να πάμε παρακάτω. 

2.Ο θυμός:  Κρυμμένος και καταπιεσμένος σαν το διαβολάκι σκάει εκεί που δεν πρέπει. Πρέπει να είμαστε εκείνη τη στιγμή σε θέση να μην συγκρουστούμε και να αλλάξουμε παραστάσεις ή να απασχοληθούμε με κάτι άλλο ώστε να επανέλθουμε όταν θα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε χωρίς κακίες και επιθετική διάθεση.

3.Η ρουτίνα και η έλλειψη επικοινωνίας: Συμβάλουν  αρνητικά καθώς  δε μας βοηθούν να ανανεωθούμε και έτσι κολλάμε στα ίδια και στα ίδια σαν τη βελόνα του πικάπ στο ίδιο σημείο.

4.Ο φαύλος κύκλος: Οι επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις είναι σαν ένας νοητός κύκλος που έχει αρχή και τέλος. Μας κυκλώνουν και μας πνίγουν σαν θηλιά.

Η λύση δεν έρχεται ποτέ εξ΄ουρανού και θέλει πολύ προσπάθεια εσωτερική και από τις δύο πλευρές προκειμένου να  βρεθεί μια οδός που θα βοηθήσει και τους δύο να δουν κατάματα τα προβλήματα. Επίσης, αν δεν υπάρχει καλή διάθεση και επιθυμία ο ένας να μπει στα παπούτσια του άλλου προκειμένου να προσπαθήσει να νιώσει τον απέναντι του η κατάσταση θα διαιωνίζεται.