Το κουτσομπολιό είναι σαν δίκοπο μαχαίρι γιατί μπορεί είτε να δημιουργήσει είτε να χαλάσει σχέσεις. Είναι η ένοχη ευχαρίστηση που δεν μπορούμε να αντισταθούμε να επιδοθούμε, αλλά με ποιο κόστος; Είναι ένα αβλαβές χόμπι ή ένας επιβλαβής εθισμός; Ας εξερευνήσουμε τις καλές, τις κακές και τις άσχημες πλευρές του κουτσομπολιού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι τα παλιά χρόνια ήταν ο μοναδικός τρόπος για μαζική ενημέρωση.

Ο καλός

Το κουτσομπολιό μπορεί να είναι μια μορφή κοινωνικού δεσμού. Μας επιτρέπει να συνδεθούμε με άλλους, να δημιουργήσουμε φιλίες και να χτίσουμε εμπιστοσύνη. Όταν μοιραζόμαστε πληροφορίες για άλλους, χτίζουμε μια αίσθηση κοινότητας και δημιουργούμε μια κοινή ταυτότητα. Μπορούμε επίσης να μάθουμε για διαφορετικές προοπτικές και εμπειρίες, οι οποίες μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντές μας. Μας δίνει την δυνατότητα να εντοπίσουμε τυχόν απατεώνες και να προστατευτούμε από αυτούς. Πολλές φορές μας βοηθάει να κρατήσουμε μια σωστή συμπεριφορά για να μην μας πιάσουν στο στόμα τους. Το τι θα πει ο κόσμος μπορεί να λειτουργήσει σαν δικλείδα ασφαλείας για να μην ξεφεύγει η συμπεριφορά μας. Επίσης, μας χαλαρώνει από το στρες και το άγχος γιατί μας βοηθάει να ξεφύγει το μυαλό μας από τα δικά μας προβλήματα και να επικεντρωθεί στου διπλανού μας.

Ο κακός

Πολλές φορές μπορεί να γίνει επιζήμιο. Μπορεί να διαδώσει φήμες και ψέματα, να καταστρέψει τη φήμη και να προκαλέσει περιττό δράμα. Όταν κουτσομπολεύουμε, προδίδουμε την εμπιστοσύνη των άλλων και δυνητικά βλάπτουμε τις σχέσεις μας. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον και να οδηγήσει σε εκφοβισμό ή παρενόχληση. Επίσης, το τι θα πει ο κόσμος μπορεί να μας καταπιέσει και κυρίως να μας κάνει να νιώσουμε ότι χάνουμε το διακίωμα της αυτοέκφρασης.

Ο άσχημος

Το κουτσομπολιό μπορεί να γίνει εθισμός. Είναι εύκολο να παρασυρθούμε από τη συγκίνηση της διάδοσης ζουμερών φημών και να νιώθουμε ότι γνωρίζουμε. Ωστόσο, όταν γίνεται συνήθεια, μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες, όπως απώλεια φιλικών σχέσεων, καταστροφική φήμη, ακόμη και νομικές συνέπειες.

Τελικά, το κουτσομπολιό είναι καλό ή κακό; Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από το πλαίσιο και την πρόθεση. Όταν χρησιμοποιείται με μέτρο και με καλές προθέσεις, μπορεί να είναι μια μορφή κοινωνικού δεσμού και ανταλλαγής πληροφοριών. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται κακόβουλα και αδιαφορώντας για άλλους, μπορεί να είναι επιβλαβές και καταστροφικό.

Τα social media τί ρόλο παίζει στο gossip;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει το κουτσομπολιό πιο προσιτό και διαδεδομένο από ποτέ. Είναι εύκολο να μοιράζεστε πληροφορίες με ένα πάτημα ενός κουμπιού και μπορεί να προσεγγίσει γρήγορα ένα τεράστιο κοινό. Ωστόσο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης διευκολύνει τη διάδοση φημών και ψεμάτων και μπορεί να είναι δύσκολο να ελέγξεις την αφήγηση όταν κυκλοφορήσει εκεί έξω.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει μια κουλτούρα συνεχούς παρακολούθησης και σύγκρισης, η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει το κουτσομπολιό και να δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον. Είναι εύκολο να παρασυρθούμε από το δράμα και να νιώθουμε ότι πρέπει να γνωρίζουμε για να ανήκουμε στην ομάδα όλων αυτών που ξέρουν.

Με λίγα λόγια, δεν μπορούμε απόλυτα να πούμε αν είναι καλό ή κακό. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι εξυπηρετεί κάπου και γι’ αυτό το εντάξανε στην κοινωνία τους οι άνθρωποι. Μπορεί να είναι και μια έμφυτη λειτουργία των ανθρώπων που ζουν σε μια κοινωνία κι αυτό το καθιστά απαραίτητο. Για άλλη μια φορά, το νόμισμα έχει δύο όψεις και όλα εξαρτώνται και πάλι από τον τρόπο χειρισμού και την πρόθεση των ανθρώπων.