Μαγικά πορτάκια που ανοίγουν κάθε  μέρα του Δεκεμβρίου και μοιράζουν χαρά και μοναδικές εκπλήξεις! Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από τα advent calendars, τα ημερολόγια δηλαδή αντίστροφης μέτρησης για τα Χριστούγεννα;

Όπως πολλές παραδόσεις των Χριστουγέννων, το ημερολόγιο αυτό προέρχεται από τη Γερμανία του 19ου αιώνα. Οι Γερμανοί  μετρούσαν τις ημέρες έως την Έλευση του Χριστού είτε καίγοντας ένα κερί κάθε μέρα, είτε γράφοντας με κιμωλία τις μέρες στον τοίχο του σπιτιού τους. Αργότερα, κρεμούσαν κάθε μέρα μια διαφορετική λατρευτική εικόνα έως τα Χριστούγεννα κι έτσι σταδιακά δημιουργήθηκε το πρώτο χειροποίητο ξύλινο ημερολόγιο το 1851.

Περίπου στις αρχές του εικοστού αιώνα (1902 με 1908) εμφανίστηκαν τα πρώτα τυπωμένα ημερολόγια από τον Lang τα οποία έφεραν τα χαρακτηριστικά πορτάκια που ανοιγόκλειναν, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν σε αυτά στίχοι της Βίβλου. Οι Ναζί απαγόρευσαν την εκτύπωση ημερολογίων με εικόνες, με τα συγκεκριμένα ημερολόγια να εμφανίζονται ξανά στην αγορά μετά το τέλος του πολέμου. Τα ημερολόγια που κρύβουν σοκολατάκια πίσω από τα πορτάκια, εμφανίστηκαν περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Λέγεται πως η διάδοσή τους οφείλεται εν μέρει στον Αμερικανό πρόεδρο Αϊζενχάουερ, ο οποίος είχε φωτογραφηθεί να ανοίγει τα παραθυράκια του ημερολογίου και να δίνει σοκολατάκια στα εγγόνια του.

Στις μέρες μας τα ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης έως τα Χριστούγεννα είναι γνωστά σε όλο τον πλανήτη και τα αγαπούν μικροί και μεγάλοι!