Από σήμερα ξεκινάει ένα νέο κύμα καύσωνα στην χώρα μας, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να διαρκέσει έως την Κυριακή. Ήδη για σήμερα το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει 43 βαθμούς Κελσίου.

Για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις αυτού του καύσωνα, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε μια εγκύκλιο με συστάσεις για την πρόληψη προβλημάτων υγείας. Είναι σημαντικό οι δημόσιες υπηρεσίες να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα. Οι Δήμοι πρέπει επίσης να συμμετέχουν και να προσφέρουν δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους για το κοινό, συνεργαζόμενοι με τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενημέρωση του κοινού και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε τον σημαντικό ρόλο των Μ.Μ.Ε. της χώρας και τη συνεργασία τους στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσαρμογής των ωραρίων λειτουργίας των διαφόρων δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών, προκειμένου να περιοριστεί η μετακίνηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων κατά τις πιο ζεστές ώρες.

Συνοψίζοντας, απαιτείται ολοκληρωμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς για την προστασία της υγείας του κοινού από τις ακραίες θερμοκρασίες και τον καύσωνα που αναμένεται να επηρεάσει την χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Οδηγίες και μέτρα προφύλαξης

Υπό συνθήκες ακραίων υψηλών θερμοκρασιών και συνδυασμένων με άλλους παράγοντες όπως υγρασία και έλλειψη αερισμού, μπορούν να προκληθούν επικίνδυνες καταστάσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, με ποικίλης σοβαρότητας επιπτώσεις που μπορούν να φτάσουν μέχρι τον θάνατο.

Οι πρώτες ενδείξεις αυτών των παθολογικών καταστάσεων περιλαμβάνουν: δυνατός πονοκέφαλος, αίσθημα εξάντλησης, καταβολής, προσβολής ή αισθητή απώλεια ισορροπίας, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ναυτία, έμετο και αυξημένος καρδιακός παλμός.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εμφανίζεται με: απότομη αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας (πάνω από 40,5 °C), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, αυξημένος παλμός, ταχυπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, δυσκολία στον προσανατολισμό και την καθαρή ομιλία, περίεργη συμπεριφορά ή επιθετικότητα, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Όταν αντιμετωπίζουμε άτομα με αυτά τα συμπτώματα κατά την ύπαρξη υψηλής θερμοκρασίας στο περιβάλλον, είναι απαραίτητο να τα μεταφέρουμε άμεσα σε ένα δροσερό, ευάερο και σκιερό μέρος, κατά προτίμηση με κλιματισμό. Επίσης, να τα ξεντύνουμε εντελώς από τα ρούχα τους και να τοποθετήσουμε παγοκύστες ή κρύα επιθέματα στον λαιμό, τις μασχάλες και την περιοχή της ομιλίας τους. Επίσης, μπορούμε να τους βάλουμε σε μπανιέρα με κρύο νερό ή να τους ψεκάσουμε με κρύο νερό. Σημαντικό είναι να τους παρέχουμε μικρά ποσά δροσερών υγρών (όπως νερό ή αραιωμένο χυμό φρούτων, με αναλογία 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορούν να καταπιούν.

Γενικά, όταν αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις, είναι προτιμότερο να επισκεφθούμε ένα νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο, αλλά μέχρι να φτάσει η ασθενής σε αυτό, μπορούμε να λάβουμε άμεσα μέτρα για τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος του ατόμου. Η άμεση αντίδραση είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθούν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Ποιος κινδυνεύει ακόμα περισσότερο

 • ηλικιωμένοι
 • μωρά και μικρά παιδιά
 • έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
 • άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
 • άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
 • άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)
 • άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)
 • άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας

Γενικές οδηγίες προφύλαξης

 • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
 • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
 • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
 • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
 • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
 • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
 • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
 • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
 • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
 • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών
 • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
 • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
 • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
 • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική