Τα  λαζαράκια είναι ένα Πασχαλινό έθιμο, μια εύκολη συνταγή για κουλουράκια που φτιάχνουν στα σπίτια για το Σάββατο του Λαζάρου.

Υλικά

  • 500 γραµ. αλεύρι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  •  1/2 φλ. ζάχαρη
  •  3 κ.σ ελαιόλαδο
  •  1 κ.σ γλυκάνισο
  • 1/4 κ.γλ. μαστίχα
  • 2 πρέζες γαρίφαλο
  • 1 φλ. Νερό
  • Σταφίδες και γαρύφαλλα

Εκτέλεση

Βάζετε την μαγιά σε ένα μπολ μαζί με 1 κ.σ από τη ζάχαρη, 3 κ.σ από το νερό. Ανακατέψτε σκεπάστε το μπολ αφήνοντάς το για να φουσκώσει η μαγιά για 10’. Βάλτε σε ένα μπολ όλα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατέψτε καλά ώστε να διαλυθούν τα υλικά, ρίξτε την ενεργοποιημένη μαγιά κι ανακατέψτε. Κρατήστε 1/2 φλ. αλεύρι και το υπόλοιπο ρίξτε το ανακατεύοντας τα υλικά.

Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα γύρω από το κουτάλι, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια.
Βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ τη ζύμη για τα λαζαράκια, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1 ώρα. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30′. Αλείφουμε με ζαχαρόνερο για να γυαλίσουν και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20’ στους 180 °C μέχρι να ροδίσουν.