Παγκόσμια Ημέρα Χάμστερ σήμερα…και φυσικά έχουν τη δική τους μέρα αφού είναι πολύ αγαπητά ζωάκια και χαρίζουν αμέτρητες στιγμές χαράς σε όλη την οικογένεια. Με αφορμή αυτή τη μέρα λοιπόν, καλό είναι να εξετάσουμε κάποια σημαντικά στοιχεία πριν πάρουμε ένα χάμστερ στο σπίτι μας, καθώς συχνά η υιοθεσία γίνεται χωρίς πραγματική επίγνωση των αναγκών τους. Τα χάμστερ, παρόλο που είναι μικρά και φαινομενικά ιδανικά για όσους δεν θέλουν τη μεγάλη ευθύνη ενός σκύλου ή μιας γάτας, χρειάζονται πολλή φροντίδα, χρόνο και αφοσίωση.

Διάρκεια ζωής

Οι βασικές γνώσεις που πρέπει να έχετε για τα χάμστερ είναι η διάρκεια ζωής τους, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 2 έως 3 έτη, και το γεγονός ότι είναι νυχτόβια, δηλαδή πιο ενεργά κατά τη διάρκεια της νύχτας, πράγμα που μπορεί να είναι πρόβλημα αν κοιμάστε ελαφρά. Επίσης, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες όταν πρόκειται για παιδιά, καθώς η τρυφερή τους φύση και το μικρό μέγεθος τα καθιστούν δημοφιλή μεν για μικρότερα παιδιά, αλλά η ώρα που τα παιδιά συνήθως κοιμούνται είναι ακριβώς η ώρα που τα χάμστερ ξυπνούν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δαγκώματα αν τα ξυπνήσουν.

Τι προσέχουμε για την υγεία των χάμστερ και τη δική μας

Πέραν των ζητημάτων υγείας, όπως η δυνατότητα να είναι φορείς σαλμονέλας, που μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για ανοσοκατασταλμένα άτομα ή για έγκυες γυναίκες, τα χάμστερ απαιτούν και συγκεκριμένες υλικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, θα χρειαστείτε ένα κατάλληλο κλουβί, υλικό για την κατασκευή του κρεβατιού τους, ένα τροχό για άσκηση, καθώς και διάφορες τροφές και παιχνίδια για να διασφαλίσετε την ευτυχία και την υγεία τους.

Παγκόσμια Ημέρα Χάμστερ

Πόσο χρόνο θέλουν να αφιερώνουμε

Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τις απαιτήσεις ως προς τον χρόνο που πρέπει να αφιερώνετε για τη φροντίδα τους. Παρόλο που τα χάμστερ είναι σχετικά αυτόνομα και μπορούν να περάσουν πολλές ώρες μόνα τους αν έχουν τα κατάλληλα παιχνίδια, η καθημερινή αλληλεπίδραση και η φροντίδα είναι απαραίτητες για την ευημερία τους. Επιπλέον, η σχολαστική καθαριότητα του κλουβιού τους είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνεται εβδομαδιαία.

Εν κατακλείδι, αν και τα χάμστερ μπορεί να φαίνονται ως μια εύκολη επιλογή για κατοικίδιο, προϋποθέτουν σημαντική δέσμευση και προσοχή σε πολλά επίπεδα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χάμστερ ας μη ξεχνάμε ότι η κατάλληλη φροντίδα και η κατανόηση των αναγκών τους θα εξασφαλίσουν ότι τόσο εσείς όσο και το χάμστερ σας θα έχετε μια ευχάριστη και ικανοποιητική σχέση.

Διάβασε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: 5 μικρές πράξεις αγάπης, μεγάλης αξίας!