Σίγουρα θα έχεις ακούσει τον τελευταίο καιρό για την πρωτεΐνη. Και σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί γιατί έχει γίνει της μόδας και όλοι μιλάνε για αυτή. Δεν έχουν άδικο και μάλιστα… πολύ άργησαν!

Η σημασία της πρωτεΐνης στον οργανισμό

Ο οργανισμός μας για να δημιουργήσει και να αναδομήσει τον μυϊκό του ιστό, χρειάζεται (καλά μάντεψες), πρωτεΐνη. Μέσα σε αυτά, πρέπει να προσθέσεις και την άμυνα του οργανισμού, που ανεβαίνει σημαντικά με την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης.

Υπάρχουν όμως και 9 αμινοξέα που ο οργανισμός πρέπει απαραίτητα να τα συνθέσει αφού δεν βρίσκονται στις τροφές. Η πιο πλήρης τροφή σε αμινοξέα είναι το αυγό και το ανθρώπινο γάλα. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αν και προσφέρουν σε επαρκείς ποσότητες ορισμένα αμινοξέα, εμφανίζουν έλλειψη σε άλλα.

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνω;

Εδώ ξεκινάει το μεγάλο debate και η απάντηση διαφοροποιείται, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο κάθε άνθρωπος. Ο μέσος άνθρωπος, δηλαδή χωρίς άσκηση, θα πρέπει να καταναλώνει 0,5-0,8 γραμμάρια ημερησίων ανά κιλό. Δηλαδή ένας άνθρωπος 70 κιλών, θα πρέπει να παίρνει 56 γραμμάρια ημερησίως.

Ένας άνθρωπος που ασκείται συστηματικά, τότε θα έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Εκεί πηγαίνουμε στα 1 γραμμάριο με 1,5 ανά κιλό σώματος. Φυσικά, αν κάποιος ασχολείται συστηματικά με την σωματοδόμηση, τότε μπορεί να φτάσει και στα 2 με 3 γραμμάρια ανά κιλό. Παραπάνω, δυστυχώς πάει.. χαμένη, μέσω των ούρων, μιας και ο οργανισμός κρατάει μόνο την απαραίτητη ποσότητα.

Που βρίσκω την πρωτεΐνη;

Σε όλα τα κρέατα (κόκκινα και λευκά), στα ψάρια, στα αυγά, τα τυροκομικά και τα γαλακτοκομικά. Φυσικά δεν έχουν όλα την ίδια συγκέντρωση πρωτεΐνης. Για παράδειγμα, τα 100 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο περιέχουν 28 γραμμάρια πρωτεΐνης ενώ ένα αυγό βραστό περιέχει 7 γραμμάρια.

Πρωτεΐνη υπάρχει όμως και στα θαλασσινά, στους ξηρούς καρπούς αλλά και σε μερικά λαχανικά, όπως το σπανάκι.

Δεν μπορώ να καταναλώσω τόση τροφή! Τι μπορώ να κάνω;

Υπάρχει λύση. Υπάρχουν στο εμπόριο σκόνες πρωτεΐνης ορού γάλακτος ενώ και στα ψυγεία των supermarkets θα βρεις έτοιμη πρωτεΐνη για κατανάλωση.

Η σειρά Arla Protein σου προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας σε λαχταριστές γεύσεις!

  • Το γάλα Arla Protein με κακάο, είναι η καλύτερη επιλογή των πρωταθλητών. Φτιαγμένο απο φυσικά συστατικά, με υπέροχη σοκολατένια γεύση, αποτελεί το τέλειο ρόφημα για την αύξηση της μυΐκής μάζας, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση. Με 25 γραμμάρια πρωτεϊνης ανά μπουκάλι!

Σοκολατούχο ρόφημα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά 500g

  • Το γάλα Arla Protein 50% Less Sugar με κακάο, είναι η καλύτερη επιλογή όλων όσων αθλούνται και ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής με χαμηλά λιπαρά. Φτιαγμένο απο φυσικά συστατικά, με υπέροχη σοκολατένια γεύση, αποτελεί το τέλειο ρόφημα για την αύξηση της μυΐκής μάζας, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, με 25 γραμμάρια πρωτεΐνης!

Σοκολατούχο ρόφημα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά και 50% λιγότερη ζάχαρη 500g

  • Με 20 γρ. φυσικής πρωτεΐνης και χαμηλά λιπαρά, το επιδόρπιο γάλακτος Arla Protein Natural, είναι η καλύτερη επιλογή για την αύξηση και διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενισχύοντας την προσπάθειά σας για μια ισορροπημένη και άριστη φυσική κατάσταση. Φτιαγμένο απο φυσικά συστατικά, με υπέροχη γεύση και απαλή υφή, αποτελεί το τέλειο επιδόρπιο για όσους αθλούνται ή εκείνους που δε μένουν ποτέ ακίνητοι και χρειάζονται λίγη περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους.

Επιδόρπιο γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, Natural 200g

  • Με 20 γρ. φυσικής πρωτεΐνης και χαμηλά λιπαρά, το επιδόρπιο γάλακτος Arla Protein με μύρτιλο, είναι η καλύτερη επιλογή για την αύξηση και διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενισχύοντας την προσπάθειά σας για μια ισορροπημένη και άριστη φυσική κατάσταση. Φτιαγμένο απο φυσικά συστατικά, με υπέροχη γεύση και απαλή υφή, αποτελεί το τέλειο επιδόρπιο για όσους αθλούνται ή εκείνους που δε μένουν ποτέ ακίνητοι και χρειάζονται λίγη περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους.

Επιδόρπιο γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, με μύρτιλο 200g

  • Με 20 γρ. φυσικής πρωτεΐνης και χαμηλά λιπαρά, το επιδόρπιο γάλακτος Arla Protein με φράουλα και μελισσόχορτο, είναι η καλύτερη επιλογή για την αύξηση και διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενισχύοντας την προσπάθειά σας για μια ισορροπημένη και άριστη φυσική κατάσταση. Φτιαγμένο απο φυσικά συστατικά, με υπέροχη γεύση και απαλή υφή, αποτελεί το τέλειο επιδόρπιο για όσους αθλούνται ή εκείνους που δε μένουν ποτέ ακίνητοι και χρειάζονται λίγη περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους.

Επιδόρπιο γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, με φράουλα 200g