Τα Καφέ της Εμμηνόπαυσης δεν είναι σαν τα παλιά καφενεία που σύχναζαν οι άντρες αλλά τώρα προορίζονται για το γυναικείο κοινό. Είναι χώροι όπου οι γυναίκες μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά για την εμμηνόπαυση, ένα θέμα που συχνά παραμένει ταμπού. Η ιδέα ξεκίνησε από τη Rachel Weiss, μια συμβουλευτική ψυχολόγο, το 2017. Πριν από την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες συχνά δεν έχουν ενημέρωση για το τι να περιμένουν και πού να απευθυνθούν, καθώς η κοινωνία σπάνια αναφέρεται σε αυτό το θέμα.

Η εξάπλωση της πρωτοβουλίας

Η Weiss, εμπνευσμένη από τα Death Café που βοηθούν τους ανθρώπους να μιλούν για την απώλεια, ίδρυσε το πρώτο Menopause Café στο Περθ της Σκωτίας το 2017. Οι εκδηλώσεις αυτές προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να συζητηθούν τα συμπτώματα και οι αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση. Η πρωτοβουλία, υποστηριζόμενη από τη δημοσιογράφο Kirsty Wark, εξαπλώθηκε γρήγορα και πλέον υπάρχουν πάνω από 400 τέτοιες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ολλανδίας και του Ντουμπάι.

Τα Menopause Café δεν είναι καφετέριες για γυναίκες μόνο, αλλά οργανώνονται σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και χώρους για να διευκολύνουν ανοιχτές συζητήσεις. Στόχος τους είναι η ενημέρωση και η υποστήριξη των γυναικών αλλά και των κοντινών τους ανθρώπων για τις αλλαγές που επιφέρει η εμμηνόπαυση. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, προκύπτουν δημιουργικές ιδέες και ενέργειες, καθώς πολλές γυναίκες αισθάνονται αύξηση της δημιουργικότητάς τους σε αυτό το στάδιο της ζωής τους.

Στην ιστοσελίδα του οργανισμού Menopause Café υπάρχουν οδηγίες για όσους επιθυμούν να φιλοξενήσουν τέτοιες εκδηλώσεις, βοηθώντας στη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου υποστήριξης και ενημέρωσης. Στόχος είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης και η παροχή επιλογών στις γυναίκες σχετικά με την εμμηνόπαυση, με την ελπίδα να εμπνεύσουν περισσότερες εκδηλώσεις σε καφέ, σπίτια και χώρους εργασίας.

Διάβασε επίσης:

Παγκόσμιας Ημέρας Εμμηνόπαυσης: Η μέρα για να παγώσεις το χρόνο!

Leave a Reply

Your email address will not be published.