Είστε κι εσείς σε mood διακοπών; Το καταλαβαίνω απόλυτα γιατί κι εγώ ανυπομονώ. Γι’ αυτό μην ξεχάσετε σήμερα να κάνετε την αίτησή σας για τον κοινωνικό τουρισμό.

Σήμερα, στις 9 Ιουνίου, στις 17:00, ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για να υποβληθούν αιτήσεις για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων-Ανέργων 2023-2024, που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Υπηρεσιών Πρόνοιας και Αλληλεγγύης. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι την Κυριακή, 11 Ιουνίου, στις 23:59. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στους παρακάτω συνδέσμους:

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η αναπηρία, η μονογονεΐα, ο αριθμός των παιδιών και το εισόδημα τους, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Φέτος, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει έναν μήνα νωρίτερα, στην 1η Ιουλίου αντί για την 1η Αυγούστου, και θα πραγματοποιηθεί για 300.000 άτομα, με συνολικό προϋπολογισμό 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα τουριστικά καταλύματα από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ. Η επιλογή του καταλύματος θα γίνεται μετά από συνεννόηση με τον πάροχο και θα απαιτείται μια μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Σημειωτέων ότι για τις περιοχές Λέρου, Λέσβου, Χίου, Κω και τον νομό Έβρου, οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν έως και 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν. Επίσης, για τα καταλύματα στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Βόρειας Εύβοιας και στη Σάμο, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έως και 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Οι τιμές επιδότησης θα παραμείνουν αυξημένες κατά 20% κατά τον Αύγουστο, όπως συνέβη και πέρυσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά, θα υπάρχει αύξηση

20% και κατά τις περίοδους των Χριστουγέννων (από 15 Δεκεμβρίου 2023 έως 14 Ιανουαρίου 2024) και του Πάσχα (από 26 Απριλίου 2024 έως 12 Μαΐου 2024). Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση θα ισχύει για όλο το χρονικό διάστημα για τα καταλύματα στη Βόρεια Εύβοια και τη Σάμο.

Πέραν της διαμονής σε τουριστικά καταλύματα, θα παρέχονται επίσης επιδοτήσεις για ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων θα είναι 25%, ενώ για τις πολυτέκνες οικογένειες θα είναι 20%. Ωστόσο, για τα άτομα με αναπηρία, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα παρέχονται δωρεάν.

Το φετινό πρόγραμμα επιδότησης κοινωνικού τουρισμού παρουσιάζει καινοτομίες, καθώς διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων και ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μοριοδότηση για άτομα με αναπηρία και μονογονείς γονείς, προσφέροντας έτσι περισσότερες ευκαιρίες σε αυτές τις ομάδες να επωφεληθούν από το πρόγραμα του κοινωνικού τουρισμού. Με αυτές τις αλλαγές, ο σκοπός είναι να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να απολαύσουν διακοπές και να εξερευνήσουν την Ελλάδα.

Δικαιούχοι είναι:

  • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι αν είναι άγαμοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, αν είναι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.

Δεν μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επιδοτούνται μέσω προγράμματος κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο.

Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

Τα βήματα της αίτησης είναι τα εξής:

  • Οι δικαιούχοι επιλέγουν, αν θα συμμετάσχουν με την ιδιότητα του εργαζομένου ή του ανέργου.
  • Οι δικαιούχοι δηλώνουν τα στοιχεία της τρέχουσας οικογενειακής τους κατάστασης. Στην περίπτωση που δηλώσουν έγγαμοι/σε σύμφωνο συμβίωσης, υποχρεωτικά συμπληρώνουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου τους.
  • Οι δικαιούχοι που δηλώνουν μονογονείς, καταχωρίζουν πληροφορία για τον χρόνο απόκτησης της ιδιότητας τους αυτής, προκειμένου να ενταχθούν σε εισοδηματική κλίμακα ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια.
  • Οι δικαιούχοι δηλώνουν, αν ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ.
  • Οι δικαιούχοι επιλέγουν το πεδίο ΠΡΟΣΘΗΚΗ, για να δηλώσουν στην αίτηση όλα τα μέλη τους – εφόσον υπάρχουν- είτε μόνο για μοριοδότηση είτε για την έκδοση επιταγής. Για τη δήλωση κάθε επιπλέον μέλους επιλέγουν ξανά το πεδίο ΠΡΟΣΘΗΚΗ.»