Ο καθορισμός αποφάσεων για το νέο έτος θα σας βοηθήσει να πετύχετε την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, η προσκόλληση στους στόχους σας μπορεί να γίνει δύσκολη καθώς προχωρά η χρονιά. Ο σωστός σχεδιασμός θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε σωστή πορεία όλο το χρόνο.

Απλοί τρόποι για να κάνετε πράξη (και να κρατήσετε) τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς

Βάλτε ΕΞΥΠΝΟΥΣ στόχους

Οργανωθείτε θέτοντας στόχους SMART (Συγκεκριμένοι, Μετρήσιμοι, Εφικτός, Σχετικός και Χρονοδιάγραμμα). Χρησιμοποιήστε αυτά τα κριτήρια για να μετατρέψετε τα αφηρημένα ιδανικά σε συγκεκριμένα σχέδια, με σαφή κατεύθυνση. Διευκολύνουν επίσης την παρακολούθηση της προόδου, την παραμονή στο στόχο και τη μέτρηση της επιτυχίας.

Ξεκινήστε από ένα μικρό βήμα

Μην περιμένετε να ανανεώσετε εντελώς τη ζωή σας σε μια νύχτα. Χρειάζεται χρόνος για να αλλάξεις συνήθειες και δεν μπορείς να το κάνεις ταυτόχρονα. Αντίθετα, βάλτε μικρότερους στόχους που είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν και δεν απαιτούν τεράστια αλλαγή τρόπου ζωής από την πρώτη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε σταδιακά να φτάσετε στους δύσκολους στόχους.

Δημιουργήστε στόχους για διαφορετικούς τομείς της ζωής σας

Η ζωή είναι πολύπλευρη, οπότε γιατί να υπάρχουν αποφάσεις που εστιάζουν μόνο σε έναν τομέα; Αντίθετα, σκεφτείτε όλες τις διαφορετικές πτυχές της ζωής σας – όπως οι σχέσεις, η υγεία, η καριέρα, τα οικονομικά και οι δραστηριότητες αναψυχής – και δημιουργήστε στόχους για κάθε τομέα. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζετε ότι δίνετε προσοχή σε κάθε μέρος της ζωής σας αντί για ένα ή δύο.

Γράψ’τα σε ένα χαρτί

Καταγράφοντας τους στόχους σας, γίνονται χειροπιαστοί και πιο πραγματικοί. Επιπλέον, μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτά όποτε χρειάζεστε μια υπενθύμιση ή μια δόση ενθάρρυνσης. Θα μπορούσατε να τα κρατήσετε σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμού, ημερολόγιο ή σημειωματάριο ή να βάλετε γλυκούλια κουτάβια σε αυτοκόλλητες σημειώσεις και να τα τοποθετήσετε στο σπίτι σας σε σημείο όπου μπορείτε να τα βλέπετε κάθε μέρα.

Δώστε προτεραιότητα στους στόχους σας

Αποφασίστε ποιες αποφάσεις είναι οι πιο σημαντικές για την υγεία, τα οικονομικά, τις σχέσεις ή τη γενική σας ευημερία και δεσμευτείτε να εργαστείτε πρώτα σε αυτές. Το να πας με πλήρη δύναμη και να προσπαθείς να αντιμετωπίσεις πάρα πολλούς στόχους ταυτόχρονα, μπορεί να είναι συντριπτικό και να σε κάνει να χάσεις απ’ τα μάτια σου τι είναι πραγματικά σημαντικό.

Καταρρίψτε μεγάλους στόχους

Αν είστε παθιασμένοι με το να πετύχετε κάτι μεγάλο το νέο έτος — όπως να ξεκινήσετε ένα blog ή να μάθετε μια νέα γλώσσα — χωρίστε τον στόχο σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα μέρη. Στη συνέχεια, μπορείτε να ορίσετε εβδομαδιαία σημεία ελέγχου για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να γιορτάζετε τις επιτυχίες σας στην πορεία.

Συμπεριλάβετε φίλους και άλλα άτομα

Είναι πολύ πιο πιθανό να πετύχετε τους στόχους σας εάν έχετε την υποστήριξη των φίλων ή του συντρόφου σας. Γιατί να μην τους ζητήσετε να ενωθούν μαζί σας στις επιδιώξεις σας;

Για παράδειγμα, τα γυμναστήρια και τα στούντιο γυμναστικής προσφέρουν συχνά εκπτώσεις για τα μέλη τον Ιανουάριο, οπότε γιατί να μην εγγραφείτε με το BFF σας; Το να σύρετε το κορμί σας από το κρεβάτι για να γυμναστείτε είναι πολύ πιο εύκολο αν έχετε κάποιον μαζί σας. Και το να έχετε φίλους μαζί στη διαδρομή, σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα και λιγότερες πιθανότητες να εγκαταλείψετε τις αποφάσεις σας.

Κρατήστε το ενδιαφέρον

Η εργασία για τους στόχους σας δεν χρειάζεται να είναι αγγαρεία. Μπορείτε να μετατρέψετε τις αποφάσεις σας σε κάτι ευχάριστο κάνοντας ένα παιχνίδι από αυτό, ανταμείβοντας τον εαυτό σας με λιχουδιές ή οργανώνοντας δραστηριότητες με φίλους.

Γιορτάστε την πρόοδο

Μην υποτιμάτε τη δύναμη του να γιορτάζετε τις νίκες σας, ακόμα κι αν δεν είναι τεράστιες. Το να μάθετε να γιορτάζετε όλα τα επιτεύγματά σας – μεγάλα ή μικρά – θα σας βοηθήσει να έχετε κίνητρα και θα ενθαρρύνει τη θετική ανάπτυξη.

Η ανταμοιβή δεν χρειάζεται να είναι κάτι περίπλοκο ή ακριβό – θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όπως να κεράσεις τον εαυτό σου ένα χουχουλιάρικο καυτό φλιτζάνι καφέ, ή να περάσεις τη μέρα σου στη φύση.

Αργά και σταθερά

Προσαρμόστε όπως χρειάζεται

Δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για τον καθορισμό στόχων. Για να διατηρήσετε τα πράγματα ενδιαφέροντα και να βεβαιωθείτε ότι είστε σε καλό δρόμο, είναι σημαντικό να ελέγχετε περιοδικά τον εαυτό σας για να αξιολογείτε την πρόοδό σας.

Εάν κάτι δεν λειτουργεί, μην φοβάστε να το τροποποιήσετε ή να το αλλάξετε.

Έχε υπομονή

Τέλος, θυμηθείτε να δώσετε λίγη χάρη στον εαυτό σας – να είστε υπομονετικοί και να αφήσετε χρόνο για προσαρμογή. Δεν πρόκειται να μεταμορφωθείτε στον τέλειο εαυτό σας από τη μια μέρα στην άλλη, οπότε μην κοπανάτε τον εαυτό σας αν χρειαστούν μερικές προσπάθειες για να το πετύχετε.

Η συνέπεια είναι το κλειδί

Ακόμα κι αν κάνετε μόνο παιδικά βήματα, αυτά τα μικρά βήματα προσθέτουν μεγαλύτερη πρόοδο με την πάροδο του χρόνου. Μην αποθαρρύνεστε, λοιπόν, αν σκοντάψετε – πάρτε το με το καλό σας, επιστρέψτε στον δρόμο και συνεχίστε.

Με το να είστε ρεαλιστές, να δημιουργείτε εφικτούς στόχους, να έχετε ένα σχέδιο δράσης και να γιορτάζετε την πρόοδο στην πορεία — θα προετοιμαστείτε για την επιτυχία. Και με λίγη υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένειά σας, μπορείτε να εργαστείτε για την επίτευξη των στόχων σας και να ζήσετε τη ζωή που πάντα θέλατε.