Δεν μπορεί, θα έχεις ακούσει για τη Blue Monday, την πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου. Κι αν δεν έχεις ακούσει, πιθανόν να την έχεις βιώσει! Η έννοια της Blue Monday εμφανίστηκε το 2005 από τον Cliff Arnall, ψυχολόγο του Πανεπιστημίου του Cardiff, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι μέσα από μία σειρά πολύπλοκων μαθηματικών υπολογισμών, προσπάθησε να προσδιορίσει την ημέρα του έτους που ο κόσμος (στο βόρειο ημισφαίριο) θεωρεί ως την πιο θλιβερή. Τα αποτελέσματα έλαβαν υπόψη τις καιρικές συνθήκες και την διάρκεια της ημέρας και έτσι αυτή ορίστηκε να είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.

Πολλά φαινόμενα έχουν αποδοθεί στην φημισμένη Blue Monday όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για παρεξηγημένη έννοια αφού ο σκοπός του προσδιορισμού της δεν ήταν να νιώσουμε χειρότερα αλλά να πάρουμε πρωτοβουλίες και να κάνουμε πράγματα που θα βελτιώσουν την ψυχολογία μας. Αν βίωσες το σύνδρομο της Blue Monday στις 18 Ιανουαρίου ή την επόμενη ή οποιαδήποτε μέρα βασικά, μην ανησυχείς γιατί σου έχουμε τον ιδανικό τρόπο να φτιάξει η διάθεσή σου.

Τι θα έλεγες να φτιάξεις έναν καλό καπουτσίνο για να απολαύσεις το πρωί παρά την κλασική βιασύνη που σε χαρακτηρίζει; Εγώ νομίζω πως επιβάλλεται, ειδικά τη στιγμή που η Lavazza, το πραγματικό σύμβολο στον κόσμο του ιταλικού καφέ, αποκαλύπτει τα μυστικά της! Μπορεί η κλασική προετοιμασία να απαιτεί μια μηχανή εσπρέσο με ατμό, υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι για να πετύχεις ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα με κρεμώδη, παχύ αφρό. Για πάμε…

Το μυστικό κρύβεται στο γάλα

Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τον καπουτσίνο από οποιοδήποτε άλλο καφέ είναι το υπέροχο, κρεμώδες αφρόγαλα και το μυστικό για να το πετύχεις κρύβεται σε ένα γάλα φρέσκο και πλήρες σε λιπαρά! Η ιδανική ποσότητα είναι 120 ml και αν δεν σου βρίσκεται εύκαιρη μια μηχανή εσπρέσο μπορείς να το πετύχεις με μια καφετέρια γαλλικού τύπου ή ένα μπλέντερ χειρός.

Καφετιέρα Γαλλικού τύπου: Ζεσταίνεις το γάλα σε ένα κατσαρολάκι (ή στο φούρνο μικροκυμάτων) και το αδειάζεις μέσα στην καφετέρια. Την κλείνεις από πάνω και κινείς την πρέσα για 15 δευτερόλεπτα, μειώνοντας σταδιακά τις κινήσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω. Ανακατεύεις το γάλα κινώντας κυκλικά την καφετιέρα και το αφήνεις να σταθεροποιηθεί πριν το αδειάσεις στο φλιτζάνι.

Μπλέντερ χειρός: Ζεσταίνεις το γάλα και το βάζεις σε σκεύος κατάλληλο για χρήση μπλέντερ. Τοποθετείς το μπλέντερ χειρός και αρχίζεις να ανακατεύεις με χαμηλή ένταση για ένα λεπτό. Αν θέλεις να δημιουργήσεις πολύ αφρό τοποθετείς το μπλέντερ χειρός ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος για να ενσωματώσεις περισσότερο αέρα.

Η ποιότητα του καφέ έχει σημασία

Είναι κρίμα να πετύχεις το τέλειο αφρόγαλα και να στα χαλάσει η γεύση του καφέ. Επίλεξε εσπρέσο από χαρμάνια εξαιρετικής ποιότητας όπως το Qualità Oro – Perfect Symphony 250gr. Άδειασε τον καφέ αργά μέχρι να γεμίσει το 1/3 του φλυτζανιού και μέσα σε 10 δευτερόλεπτα άδειασε και το αφρόγαλα.

Τι άλλο;

Ό,τι σου κάνει κέφι φυσικά!  Μπορείς να πειραματιστείς δημιουργώντας σχέδια στο αφρόγαλα με μια οδοντογλυφίδα, μπορείς να προσθέσεις σκόνη κακάο ή κανέλας στην κορυφή ή να εμπλουτίσεις τη γεύση σου με ένα σιρόπι.

Τώρα που δημιούργησες τον τέλειο καπουτσίνο, αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να τον απολαύσεις, να πάρεις όλη την ενέργεια που χρειάζεσαι για να νιώσεις ζωηρός και δημιουργικός και να ξεχάσεις τη θλίψη της Μπλε Δευτέρα και κάθε Δευτέρας γενικά!