Όσοι έχουμε σκυλάκια ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είναι απλά το κατοικίδιό μας αλλά  μέλος της οικογένειάς μας. Θέλουμε το καλύτερο για το τετράποδο φίλο μας και πολλές φορές από την υπερβολική μας αγάπη τους κάνουμε κακό. Μιλάω για αυτές τις μπουκίτσες που τους δίνουμε από το δικό μας φαγητό χωρίς να υπολογίζουμε όμως ότι δεν έχουμε ακριβώς τον ίδιο οργανισμό.

Ας δούμε τι δεν πρέπει να τρώνε ποτέ τα σκυλιά μας:

Ξυλιτόλη

Αυτή η ουσία είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στην παρασκευή οδοντόκρεμας, καραμέλας, ψημένων τροφών και ούλων που είναι επιβλαβές για την υγεία του σκύλου. Μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία και δυσλειτουργία του ήπατος. Μερικά από τα συμπτώματα της τοξικότητας της ξυλιτόλης σε σκύλους μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχές συντονισμού, λήθαργο και έμετο. Τα σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις και ηπατική ανεπάρκεια μετά από μερικές ημέρες.

Αβοκάντο

Μερικοί ιδιοκτήτες σκύλων ταΐζουν αβοκάντο ως απόλαυση στα σκυλιά τους, αλλά το αβοκάντο μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία των σκύλων λόγω της παρουσίας μιας ένωσης που ονομάζεται περσίνη. Το αβοκάντο είναι καλό για τον άνθρωπο, αλλά μπορεί να προκαλέσει αλλεργία στους σκύλους. Η αυξημένη κατανάλωση αβοκάντο σε σκύλους προκαλεί διάρροια ή έμετο. Η περσίνη δεν υπάρχει μόνο στους καρπούς αλλά και στους σπόρους, τα φύλλα και το φλοιό του αβοκάντο. Εάν έχετε ένα φυτό αβοκάντο στον κήπο σας, κρατήστε το σκυλί σας μακριά. Οι σπόροι του αβοκάντο μπορεί να κολλήσουν στο γαστρεντερικό σωλήνα των σκύλων και να προκαλέσουν απόφραξη που μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για τη ζωή τους.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι επιβλαβές για το συκώτι και τον εγκέφαλο του σκύλου με παρόμοιο τρόπο όπως επηρεάζει τον άνθρωπο. Τα εσωτερικά όργανα του σκύλου είναι πιο ευαίσθητα από εκείνα των ανθρώπων, επομένως οι σκύλοι είναι πιο επιρρεπείς στις παρενέργειες του αλκοόλ. Οι κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες του αλκοόλ στους σκύλους περιλαμβάνουν διάρροια, αναπνευστικά προβλήματα, κώμα μέχρι και θάνατο.

Κρεμμύδια και σκόρδο

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο προκαλούν την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων στους σκύλους που οδηγεί σε αναιμία. Θα πρέπει να κρατάτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μακριά από τον σκύλο σας. Τα σημάδια τοξικότητας του κρεμμυδιού και του σκόρδου περιλαμβάνουν έμετο, προβλήματα αναπνοής και αδυναμία.

Καφεΐνη

Κρατήστε τον σκύλο σας μακριά από προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, όπως κόκα κόλα, σοκολάτα, κακάο και ενεργειακά ποτά. Εάν ο σκύλος σας έχει καταναλώσει οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο.

Σταφύλια και Σταφίδες

Τα σταφύλια και οι σταφίδες δεν είναι καλές λιχουδιές για τους σκύλους επειδή μικρές ποσότητες μπορεί να κάνουν τον σκύλο σας να κάνει εμετό και η παρατεταμένη κατανάλωση να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια.

Ξηροί καρποί Macadamia

Οι ξηροί καρποί Macadamia και τα τρόφιμα που περιέχουν macadamia δεν είναι καλά για την υγεία των σκύλων. Περίπου έξι ξηροί καρποί macadamia μπορούν να του προκαλέσουν ζημιά. Τα κοινά συμπτώματα της τοξικότητάς τους περιλαμβάνουν πυρετό, αδυναμία στα πόδια, γαστρεντερικές διαταραχές και μυϊκά προβλήματα.