Η λογοτεχνία αποτελεί ένα μοναδικό χώρο όπου η ανθρώπινη εμπειρία μπορεί να καταγραφεί, να αναλυθεί και να μετουσιωθεί σε κάτι διαχρονικό και πανανθρώπινο. Στο βιβλίο Πελαγία της συγγραφέως Βιργινίας Καβακιώτου, αυτή η μεταμόρφωση παίρνει ζωή μέσα από τα προσωπικά της βιώματα και τις ακατάλυτες αξίες της αγάπης, της ελπίδας και της πίστης. Η Βιργινία Καβακιώτου δέχτηκε με χαρά να μας μιλήσει και το έκανε αληθινά αποκαλύπτοντας τη βαθιά σύνδεσή της με τη λογοτεχνία ως μέσο έκφρασης αλλά και αγάπης, καθώς και την επιμονή της να μεταδίδει μηνύματα δύναμης και αισιοδοξίας μέσα από τις σελίδες των βιβλίων της. Εκτός των άλλων, μοιράζεται την πορεία της από τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού μέχρι την συγγραφική της εξέλιξη, δίνοντάς μας έμπνευση και κουράγιο σε όσους αναζητούμε πάντα το φως στην πορεία της ζωής μας! 

Η παρουσίαση του βιβλίου της “Πελαγία” θα γίνει 27/5 Δευτέρα ώρα 19:00 (7μμ) στο παλαιό δημαρχείο Γλυφάδας.

T.L.:Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια πώς ξεκίνησε η συγγραφική σας πορεία;

Β.Κ.: Σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για μένα, χειρουργημένη  από καρκίνο του μαστού κι ανήμπορη, διάβαζα το βιβλίο “ Οι Άθλιοι” του Βίκτωρος Ουγκώ και μην μπορώντας να το σηκώσω, το έσερνα πάνω στα πόδια μου για να το διαβάσω.  Δεν μπορούσα να κρατήσω ένα στυλό στο χέρι μου όμως επειδή γνωρίζω τυφλό σύστημα, μπορούσα έχοντας τα χέρια μου απλωμένα πάνω στο πληκτρολόγιο να γράψω για λίγη ώρα στο κομπιούτερ.

Αυτό που με έκανε να ξεκινήσω τη συγγραφή του πρώτου μυθιστορήματός μου ήταν η σκέψη που έκανα σε εκείνη την φάση της απολύτου αβεβαιότητας για το μέλλον μου πώς, αν φύγω απ΄την ζωή, να μείνει κάτι από μένα και το άλλο ήταν, το τι τράβηξε ο Γιάννης Αγιάννης για ένα καρβέλι ψωμί, κι εγώ, τι τραβούσα για ένα μπαλάκι που έπιασα στο στήθος μου, έτσι το ονόμασα στην αρχή τον όγκο έχοντας άγνοια. Ξεκίνησα το γράψιμο, μα δεν το ολοκλήρωσα τότε, το έκανα αργότερα.

T.L.:Η έμπνευση πίσω απ΄το πρώτο σας μυθιστόρημα “Μιλάγκρος” που κυκλοφόρησε το 2022 έχει προέλθει κι από εμπειρίες που έχετε βιώσει; Εάν ναι, ποιές ήταν αυτές;

Β.Κ.: Ναι, ο καρκίνος με έκανε να χάσω τη γη κάτω απ΄τα πόδια μου, λύγισε το σώμα μου, μα όχι την ψυχή μου, την πίστη μου, την ελπίδα, μπορεί να μην μπορούσα τον πρώτο καιρό να κάνω απολύτως τίποτα από ότι έκανα πριν, όμως ανάμεσα στις ανασφάλειες και τον φόβο σε στιγμές αδυναμίας, είχα βρει τη δύναμη να νιώσω δημιουργική, κι αυτό μου έδινε τεράστια χαρά.  “Μιλάγκρος” σημαίνει θαύματα, πολλά στην ζωή μου, πέρασα πολλά, πέρασα δύσκολα, μα είμαι εδώ είμαι καλά και χαίρομαι το καθετί. Η “Μιλάγκρος” είναι ένα βιβλίο αγάπης, μυθοπλασία κι αναφέρω τον καρκίνο όχι όμως όπως τον έζησα αλλά με τρόπο συγγραφικό. Συνεχίζω να πραγματοποιώ τα όνειρά μου και να αγωνίζομαι.

T.L.:Ποιά ήταν τα ερεθίσματα για να ξεκινήσετε την συγγραφή του νέου σας βιβλίου “Πελαγία”.

Β.Κ.: Η συγγραφή είναι κάτι μοναδικό αν τό’ χεις! Αμέσως μετά τις παρουσιάσεις του πρώτου μου βιβλίου, ξεκίνησα να γράφω το δεύτερο, η “Πελαγία” είναι ένα μυθιστόρημα τελείως διαφορετικό απ΄το πρώτο αλλά κι αυτό είναι γεμάτο αγάπη, είναι ένα ταξίδι σε όνειρα πολύχρωμα. Το ερέθισμα ήταν τα όσα συμβαίνουν στην εποχή μας, ήθελα να προβάλλω τα όμορφα έχοντας οδηγό την αγάπη, την καλοσύνη, την δοτικότητα.

T.L.:Έχετε περάσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, καρκίνο του μαστού. Τι έχετε να πείτε στις γυναίκες που μπορεί τώρα να βιώνουν κάτι αντίστοιχο.

Β.Κ.: Να έχουν το κεφάλι ψηλά, με νύχια και με δόντια να παλέψουν και να βγουν απ’ αυτό τον Γολγοθά όρθιες και νικήτριες και να κοιτάνε μόνο μπροστά με σεβασμό στα όσα περνούν, να βρίσκουν τη δύναμη να χαμογελούν και να σκέφτονται ότι θα περάσει, ότι τα καλύτερα έρχονται, ότι είναι πολύ σημαντικές για τις οικογένειές τους, ότι δεν είναι μόνες. Ότι όλα θα πάνε καλά, να έχουν πίστη στον Θεό και να προσέχουν τον εαυτό τους κι ότι η πρόληψη ίσον ζωή, να μην αμελούν ποτέ τις εξετάσεις τους.

T.L.:Πώς καταφέρνετε να ισορροπείτε την συγγραφή με την προσωπική σας ζωή.

Β.Κ.: Χαίρομαι με καθετί που επιλέγω να κάνω, όλα με γεμίζουν. Η οικογένειά μου είναι η μεγαλύτερη χαρά της ζωής μου και η απόλυτη προτεραιότητά μου. Οι στιγμές γραψίματος ενός συγγραφέα είναι να είναι μόνος του σε αυτό που κάνει και, συνολικά έπειτα από ατελείωτες αμέτρητες ώρες ώσπου να ολοκληρωθεί το έργο του, η χαρά όταν αυτό συμβεί, δεν περιγράφεται. Το καθετί που κάνει ένας άνθρωπος είναι κι αυτό ένα κομμάτι του εαυτού του, της δύναμής του!

T.L.:Έχετε αγαπημένους συγγραφείς και βιβλία που έχουν επηρεάσει το έργο σας;

Β.Κ.: Θαυμάζω τους Έλληνες συγγραφείς, οι ιστορίες  – μυθοπλασία που γράφουν έχει πολύ Ελλάδα, μέρη που εμείς οι κάτοικοι της χώρας πρώτοι απ’ όλους στον κόσμο, θαυμάζουμε και λατρεύουμε, είναι πιο κοντά στην κουλτούρα μας, στο χιούμορ μας, στον τρόπο που ως λαός έχουμε μεγαλώσει και γαλουχηθεί, όμως θα αναφέρω ένα βιβλίο ξένης λογοτεχνίας που με επηρέασε όταν το διάβασα και το θαύμασα τόσο πολύ!“ Τζέην Έυρ”  της συγγραφέως Σαρλότ Μπροντέ, με συγκλόνισε διαβάζοντάς το η αληθινή αγάπη που βίωναν οι ήρωες του βιβλίου, μια ανιδιοτελή αγάπη που έβλεπε στην καρδιά και στην ψυχή ακόμη κι όταν ο άλλος, από κάτι που του συνέβη δεν ήταν πια αρτιμελείς, ολόκληρος κι  η ηρωίδα τον λάτρευε με το ίδιο πάθος με πριν κι η ιστορία τους είχε χαρούμενο τέλος.

T.L.:Ποιά είναι η διαδικασία που ακολουθείτε όταν γράφετε ένα νέο βιβλίο; Υπάρχει η έννοια της ρουτίνας μιας συγγραφέως;

Β.Κ.: Το ξεκινώ με μόλις μια πρόταση. Αφού το ξεκίνησα σκέφτομαι, θα το τελειώσω.

Λέξεις κλειδί για μένα, μια εικόνα ή ένα έντονο συναίσθημα εξελίσσονται στην πορεία σε σελίδες ολόκληρες γραψίματος. Υπάρχουν στιγμές που γράφω και δεν μπορώ να σταματήσω και στιγμές που κολλάω, δεν μου βγαίνει και κάνω κάτι άλλο. Σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ρουτίνα, το ζω κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη φορά, με την ίδια χαρά.

T.L.:Πώς χειρίζεστε την συγγραφική κρίση ή τα εμπόδια κατά την διάρκεια της συγγραφής; Έχετε κάποιες τεχνικές που σας βοηθούν να ξεπερνάτε αυτές τις δυσκολίες;

Β.Κ.: Θέλω, είναι μια εσωτερική μου ανάγκη, να είμαι δημιουργική οπότε όταν δεν μπορώ να γράψω, κάνω κάτι άλλο. Φορές μου έχει συμβεί το εξής, ξυπνώντας το πρωί, μου έρχεται η συνέχεια των όσων έγραψα το προηγούμενο βράδυ σαν νεράκι, οπότε κρατάω σε χαρτάκια σημειώσεις εκείνη τη στιγμή,λέξεις κλειδιά και μόλις καθίσω πάλι, γράφω όσο πάει. Κάποια τεχνική θα έλεγα είναι τα έντονα συναισθήματα που μπορεί να βιώσω μέσα στην μέρα, είναι δύναμη όταν γράφω κάτι που είναι κοντά σε αυτό.

T.L.:Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσω των βιβλίων σας;

Β.Κ.: Είναι μια κατάθεση ψυχής η συγγραφή κάθε φορά.

Ότι τα απλά πράγματα που συμβαίνουν στην ζωή μας είναι και τα πιο όμορφα, έχουν την ανθρώπινη ζεστασιά που τόσο θέλουμε κι ότι η αγάπη είναι η δύναμή μας, όχι το περιτύλιγμα, η ουσία, η αληθινή αγάπη.

Η “Πελαγία” μια όμορφη ιστορία αγάπης, διαπραγματεύεται αδιαπραγμάτευτες αρχές κι αξίες, ποιότητα, ήθος, πίστη στον Θεό, δοτικότητα, αλληλεγγύη και την προσπάθεια ως καθημερινό αγώνα ζωής για να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, να σεβόμαστε και να νοιαζόμαστε ο ένας τον άλλον, να συμπονάμε και να βοηθάμε όταν χρειάζεται με πράξεις, με καλοσύνη, με αγάπη και, ότι αφορά στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών να έχουν σωστά πρότυπα δίνοντας εμείς πρώτοι το σωστό παράδειγμα, για να είναι η κοινωνία όπως θέλουμε να είναι. Και κάτι ακόμη, την αγάπη, την φροντίδα, τον σεβασμό που αξίζουν να έχουν τα τετράποδα πλασματάκια του Θεού, δεσποζόμενα ή μη, αγάπη μόνο.

T.L.:Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε αντιμετωπίσει ως συγγραφέας σήμερα;

Β.Κ.: Είναι να εκφράσω με συγγραφικό τρόπο τα όσα οι λέξεις μοιάζουν φτωχές, καταστάσεις και συναισθήματα. Το συναίσθημα γραπτά! Γίνεται ναι, κι είναι τόσο έντονο, απλά ταξιδεύεις σε αυτό κι αυτό είναι μαγικό όταν το διαβάζεις!

T.L.:Υπάρχουν άλλες μορφές τέχνης που σας εμπνέουν κι αν ναι, ποιές;

Β.Κ.: Η ζωγραφική και η μουσική! Μια εικόνα σε έναν πίνακα, κοιτάζοντάς την έχει τόσα να πει, ένα τραγούδι ανάλογα με τα βιώματα την δεδομένη στιγμή που το ακούς φέρνει χαμόγελα ή δάκρυα. Η τέχνη με εμπνέει κι είναι τροφή για την ψυχή μου και μεγαλώνοντας εξελίσσομαι χωρίς να αλλάζω, εμπλουτίζω τις γνώσεις μου και προχωρώ. Λατρεύω να ακούω πιάνο, απολαμβάνω να δω μια θεατρική παράσταση, μια ωραία ταινία, με καθηλώνει στην τηλεόραση ένα καλό σίριαλ που έχει ένα δυνατό σενάριο και ταλαντούχους ηθοποιούς που δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας!

T.L.:Τι θα λέγατε σε ένα νέο συγγραφέα που ξεκινάει τώρα τη δική του πορεία;

Β.Κ.: Να αφήσει τα συναισθήματά του ελεύθερα και να εκφραστεί με την αλήθεια του, έτσι θεωρώ θα κερδίσει και τον πιο δύσκολο αναγνώστη, οι μορφές έκφρασης και το συναίσθημα γραπτά αγγίζουν το άπειρο, η “αγάπη” έχει ειπωθεί γραπτά εκατομμύρια φορές όμως κάθε φορά, ειπωμένο διαφορετικά, είναι ένα καινούριο ταξίδι.

T.L.:Σας ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα!

Β.Κ.: Εγώ ευχαριστώ για την τιμή της συνέντευξης, νιώθω χαρά και συγκίνηση μαζί.

Ένα όμορφο “ταξίδι” η Πελαγία, μια ερωτική ιστορία, διλήμματα, πόρτες κι αποφάσεις ζωής, μηνύματα, όνειρα, κι αγάπη πολλή!

Βρείτε την στο Facebook 

  • Συνέντευξη / Επιμέλεια: Μάρθα Κατσαρού