Ο Ορέστης Ζούμπος, μας μίλησε για τα Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι, μέσα από συγκλονιστικές στιγμές που κατέγραψε ο φωτογραφικός του φακός!
Ο Ορέστης μεγάλωσε στην Πάτρα, κοντά στην θάλασσα και στα βουνά. Snowboard, skateboard, wakeboarding και kitesurfing έγιναν οι «τρέλες» της ζωής του, πάντα μαζί με μια κάμερα.
Αυτό που τον «κέρδισε» στην φωτογραφία ήταν το πως μια στιγμή αποτύπωνε μια ολόκληρη ιστορία και εκεί ο δεύτερος μεγάλος έρωτας (ο πρώτος είναι η κόρη του) μπήκε στην ζωή του!
Τι μας είπε όμως ο Ορέστης  Ζούμπος για τα θρυλικά Αλευρομουτζουρώματα;
Δεύτερη χρονιά στο Γαλαξίδι. Πώς το βίωσες το όλο σκηνικό;

Δεύτερη χρονιά και σίγουρα όχι η τελευταία! Το σκηνικό εκεί έχει μια ένταση που δεν έχω ξανασυναντήσει σε κανένα καρναβάλι η σε κάποιο φεστιβάλ στην Ελλάδα. Αν και μένω στην Πάτρα το μεγαλύτερο ποσοστό της ζωή μου δεν βγήκα ποτέ μου σε γκρουπ μέχρι πρόσφατα που βγήκαμε στο καρναβάλι των μικρών με την κόρη μας! Φυσικά και ήταν τέλεια.  Εκεί όμως υπάρχει κάτι άλλο. Αν μπεις μέσα στην παρέλαση έχεις την αίσθηση ότι ζεις το απόλυτο χάος. Η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος του φωτογράφου τα βιώνει λίγο διαφορετικά τα πράγματα . Οι επιθέσεις είναι ασταμάτητες, ο κόσμος όταν σε βλέπει με την κάμερα πραγματικά ξεσπάει σε σένα. Και αυτό είναι καλό για τις φωτογραφίες!

1

2

Τι ξεχωρίζεις μέσα στον γενικό χαμό που επικρατεί εκεί;

Ξεχωρίζω δυο πράγματα περισσότερο, τις ανάμικτες ηλικίες, καθώς βλέπεις μαζί από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους και ότι καθένας φοράει ότι θέλει, ότι του έρθει στο μυαλό. Δεν υπάρχουν κανόνες και εμένα προσωπικά αυτό με τρελαίνει. Δεν λέω ότι δεν γίνετε και σε άλλα καρναβάλια αυτό απλά στο Γαλαξίδι δεν είναι μια απλή παρέλαση μασκαράδων αλλά ένα ασύλληπτο σκηνικό βγαλμένο από ταινία Mad Max! Δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει τα άρματα!
3
4
5
Αυτή η μυσταγωγία από τα αλευρομουτζουρώματα, μπορεί να αποτυπωθεί από τον φακό;
Ο φακός μας αποτυπώνει στιγμές. Ο δικός μου ο στόχος είναι κάθε χρόνο αυτές οι στιγμές να έχουν μια δόση παράνοιας, χάους. Σίγουρα το δραματικό σκληρό φως που βλέπετε στις φωτογραφίες μου βοηθάει πολύ σε αυτό. Γι αυτό και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιώ είναι σχετικά διαφορετικός από κάποιον που απλά πήρε μια κάμερα μαζί του στην παρέλαση. Έχω πάνω μου ζωσμένο ένα φλας 600watt με αποσπώμενη κεφαλή, γενικά ο τρόπος που δουλεύω είναι όσο παρανοϊκός όσο είναι και το ίδιο το σκηνικό. Γενικά έχουμε ταιριάξει !  Η επόμενη μέρα από τα αλευρομουτζουρωματα με βρίσκει πάντα πιασμένο από το κουβάλημα. Η καμουφλαρισμένη μηχανή μου δεν είναι κάτι που θες να χαλάσει γ αυτό και είναι ντυμένη με αμέτρητες πατέντες από poly bag ώστε να μην περάσει μέσα το αλεύρι αλλά παρόλα αυτά να μπορείς να αλλάζεις τις ρυθμίσεις .Φέτος είδα τεράστια συμμετοχή από ετοιμοπόλεμους φωτογράφους συγκριτικά με πέρυσι. Θέλω πολύ να δω την προσέγγιση των συναδέλφων στο συγκεκριμένο event. Ψάχνω να βρω και φωτογραφίες που με βγάλανε και δεν έχω βρει κάτι, ίσως αυτό το κείμενο να βοηθήσει να μου στείλουν κάποιες.
6
7
Σε ποιο μέρος του κόσμου έχεις όνειρο να πας για φωτογραφίες;

Ονειρεύομαι να φωτογραφίζω γάμους στην Ισλανδία, kitesurf στην Βραζιλία και μοντέλα στην Νέα Υόρκη. Πραγματικά δεν μπορώ να σας πω κάτι συγκεκριμένο, αγαπώ αυτή την δουλειά τόσο πολύ που ονειρεύομαι ασταμάτητα, σκέφτομαι σενάρια για φωτογραφίσεις όπου και αν ταξιδέψω όπου και αν βρεθώ. Μου αρέσει να φωτογραφίζω στην φύση και ταυτόχρονα θα έδινα τα πάντα για να έχω ένα studio να κάνω high-end φωτογραφίσεις όπως η Lindsay Adler για παράδειγμα.

8

 

Ποια είναι η έμπνευσή σου στο θέμα «φωτογραφία»;
Άλλη μια δύσκολη απάντηση για έναν άνθρωπο που έχει τόσα διαφορετικά πράγματα που φωτογραφίζει και άλλα τόσα πράγματα που θέλει να κάνει! Με εμπνέουν διαφορετικά πράγματα κάθε φορά. Μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης είναι η απίστευτη κόρη μου!
9
q
Τα επόμενα σου βήματα;
Σίγουρα το τρέχων κεφάλαιο είναι η φωτογραφία γάμου μιας και είναι η κύρια μου δουλειά και κάθε χρόνο αφιερώνω όλο και περισσότερο χρόνο. Μου αρέσει πάρα πολύ και το κυριότερο είναι ότι ο γάμος μέχρι ώρας είναι εποχιακή δουλειά και έτσι έχω τον χρόνο να κάνω φωτογραφία σε όλα τα υπόλοιπα είδη που αγαπώ. Ίσως ένα από τα επόμενα μου βήματα είναι η δημιουργία ενός studio για να μπορώ να έχω μια δυνατή βάση να κάνω τα μαγικά μου.
w
e