Από μικρή ζωγράφιζα βότσαλα τα απογεύματα στο εξοχικό μας! Τότε βέβαια ήταν με απλές νερομπογιές αλλά μεγαλώνοντας και παιρνώντας από διάφορα τουριστικά μαγαζιά έβλεπα πολύχρωμες πέτρες να ξεπροβάλλουν και πάντα έλεγα ποιος είναι αυτός που ζωγραφίζει τόσο υπέροχα.. Και τελικά έμαθα! Η Ειρήνη Εφραιμίδη μας παρουσιάζει τις πολύχρωμες πέτρες τις σε μια υπέροχη συνέντευξη!

Capture

Τι σημαίνει το όνομα CroCales και πώς εμπνεύστηκες για αυτό;

Κρόκος στα Αρχαία Ελληνικά είναι το χαλίκι και κροκάλη το μεγάλο βότσαλο. Στο χωριό μου, το πανέμορφο Χορευτό στο Πήλιο, υπάρχουν ίσως οι ωραιότερες κροκάλες του Αιγαίου, ατέλειωτες παραλίες με άμμο και λευκά βότσαλα, που σε προκαλούν να τα χαϊδέψεις. Όσοι κάνουν διακοπές στο Πήλιο τον Αύγουστο, σίγουρα ξέρουν, ότι τις περισσότερες ημέρες το Αιγαίο είναι τόσο φουρτουνιασμένο, που δεν μπορείς να μπεις στη θάλασσα. Έτσι μία πολύ ωραία εναλλακτική διασκέδαση που ανακάλυψα, ήταν να ζωγραφίζω βότσαλα. Το οποίο μετά από λίγο καιρό αποτέλεσε και την ατραξιόν της παραλίας αφού μαζευόταν ο κόσμος για να χαζέψει την τρελλή που ζωγράφιζε πέτρες!

Capture

Σαν παιδί ζωγράφιζες και εσύ τις πέτρες τα απογεύματα με νερομπογιές;

Εννοείται, ακόμα έχει φυλαγμένα η μητέρα μου τα χρωματιστά ψαράκια, που τα αντιγράφαμε από το διάσημο βιβλιαράκι για ζωγραφιστές πέτρες! Το πιο συγκινητικό είναι όμως, ότι ο πατέρας μου, που ήταν Καθηγητής στο Πολυτεχνείο, ζωγράφιζε καϊκια και γοργόνες πάνω σε μεγάλες κροκάλες που μάζευε από όλα τα μέρη που πηγαίναμε διακοπές και τις έχω ακόμα στον κήπο!

Capture

Πως ξεκίνησες να δημιουργείς διάφορα σχέδια πάνω στις πέτρες;

Αρχικά άρχισα να ψάχνω σχέδια στο Instagram και στο Pinterest τα οποία όμως ήταν κυρίως ινδικά ή ρώσικα μοτίβα. Ύστερα δοκίμασα διαφορετικές τεχνικές και υλικά, επειδή όμως συνήθως ζωγράφιζα καθισμένη σε ένα μπαλκόνι στο Αιγαίο, τα σχέδιά μου άρχισαν να γίνονται πιο ελληνικά, με στροβυλιστά κύματα, βουκαμβίλες, χρυσά σαλιγκάρια, ψαράκια και ρόδια.

Με τον καιρό ανακάλυψα, ότι κάθε μέρος της Ελλάδας και κάθε παραλία έχει διαφορετικό είδος, χρώμα, υφή, σχήμα βοτσάλων ανάλογα με το πέτρωμα και τα κύματα. Στην πραγματικότητα ελάχιστα μέρη έχουν κατάλληλα βότσαλα για αυτού του είδους την τέχνη.

Capture

Ποια είναι η καθημερινή έμπνευση σου;

Ο ήλιος και η θάλασσα!

Capture

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς για αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα και πόσος χρόνος απαιτείται;

Το δυσκολότερο κομμάτι είναι να μαζέψω τα βότσαλα. Πρέπει να είναι ολοστρόγγυλα και με λεία επιφάνεια. Πολύ δυσεύρετα, αλλά και πολύ βαριά στη μεταφορά! Μετά πρέπει να πλυθούν ένα-ένα για να φύγει το αλάτι και να περαστούν με ένα υλικό βάσης, να λουστραριστούν, αν θέλουμε να τα κρατήσουμε στο φυσικό χρώμα ή να βαφτούν με το χρώμα φόντου, το οποίο συνήθως χρειάζεται αρκετά στρώματα.

Μετά από όλα αυτά ξεκινάει η διαδικασία της διακόσμησης του βότσαλου, ανάλογα με το σχέδιο και την έμπνευση. Τα χρώματα που χρησιμοποιώ είναι κυρίως ακρυλικά και χρώματα ζωγραφικής σε γυαλί. Τα εξαρτήματα, τα λεγόμενα dotting tools, είναι κυρίως οδοντογλυφίδες, καλαμάκια σουβλακιού, chop sticks ή εξαρτήματα ζωγραφικής για νύχια. Και βέβαια διάφορα πινέλα. Πολύ σημαντική είναι η τελική επίστρωση με βερνίκι σε πολλαπλά στρώματα, ώστε να διασφαλιστεί η μακροβιότητα του βότσαλου. Κάθε βότσαλο έχει τουλάχιστον 10 στρώματα χρωμάτων και βερνικιού. Φαντάζεσαι βέβαια, ότι σε όλη αυτή η διαδικασία πολλά μπορούν να πάνε στραβά, και μία λάθος πινελιά δύσκολα διορθώνεται. Συνήθως ένα στα δέκα βότσαλα καταλήγει στο απέναντι οικόπεδο!!!

Για να πετύχουμε το εφέ των φουσκωτών κουκίδων θέλει ακόμα περισσότερα στρώματα. Ανάμεσα σε κάθε στρώμα πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον 24 ώρες στεγνώματος, αλλιώς μειώνεται η αντοχή των χρωμάτων. Έτσι λοιπόν ένα βότσαλο θέλει τουλάχιστον 15 ημέρες για να τελειώσει και φύγει από το σπίτι του!Ιδιαίτερη δυσκολία έχει το τρύπημα των βοτσάλων που απαιτεί ειδικά, πολύ ακριβά εργαλεία και πολύ υπομονή.

Capture

Που μπορούμε να βρούμε τις πολύχρωμες πέτρες σου;

Οι CroCales βρίσκονται σε καταστήματα τουριστικών ειδών σε όλη την Ελλάδα. Επίσης έχουν μεγάλη επιτυχία σαν wedding favours ή σαν αναμνηστικά επιχειρηματικά δώρα. Μπορείτε να με βρείτε στη σελίδα μου στο facebook και στο Instagram.