Το 1949 o Πάνος Καραχάλιος ξεκινήσε στη Πάτρα τη λειτουργία της Karfil, μιας εταιρείας που δημιουργήθηκε με βασικά συστατικά το μεράκι και την αγάπη! Στα τέλη της δεκαετίας του 60 με αρχές της δεκαετίας του 70,  ο γιος του Πάνου, Χρήστος, ασχολήθηκε με το σχεδιασμό και την παραγωγή καπέλων και αξεσουάρ μόδας, κάνοντας το όνομα της Karfil συνώνυμο της δημιουργίας, του στυλ και της φινέτσας. Αποτελώντας την πιο αναγνωρίσιμη εταιρεία στον τομέα της, η Karfil Hats παρουσιάζει κάθε χρόνο την ανανεωμένη συλλογή της, προβάλλοντας τις τελευταίες τάσεις της μόδας, εμπνευσμένες από διάφορους σχεδιαστές και εκθέσεις μόδας ανά τον κόσμο.

Μάλιστα, για 7ο συνεχόμενο έτος η Karfil Hats είναι ο αποκλειστικός διανομέας στην Ελλάδα της παγκοσμίου φήμης εταιρείας Kangol, προσφέροντας κάθε χρόνο την ανανεωμένη της συλλογή σε τραγιάσκες και καπέλα. Από φέτος η εταιρεία Karfil Hats απέκτησε τα δικαιώματα διανομής στην Ελλάδα δύο καινούριων εταιρειών, της Pilima Headcrowns, γνωστή εταιρεία που πρωταγωνιστεί στο χώρο του καπέλου και αξεσουάρ κεφαλής καθώς και της Beach Step, γνωστή εταιρεία που εξειδικεύεται στα υποδήματα θαλάσσης υψηλής ποιότητας. Πρόσφατα, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Πάνο και το Γιάννη Καραχάλιο, οι οποίο συνεχίζουν δυναμικά την οικογενειακή παράδοση… Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί τους στην ξεχωριστή τέχνη του σχεδιασμού και παραγωγής καπέλων…

ΤL: Τρεις γενιές Karfil Hats! Μιλήστε μας για το πως περνάει αυτή η ξεχωριστή τέχνη του σχεδιασμού και δημιουργίας καπέλων από γενιά σε γενιά;

Πάνος: Θα ξεκινήσω λέγοντας πως η αγάπη για το καπέλο φαίνεται να κυλά στο αίμα και των τριών οικογενειών και ας ακολούθησαν κάποιοι διαφορετική επαγγελματική πορεία. Για να καταλάβετε, όταν έχουμε έκθεση, όλη η οικογένεια τρέχει σύσσωμη να βοηθήσει και κατά το στήσιμο αλλά και κατά την διάρκεια διεξαγωγής της εξυπηρετώντας το κοινό με έναν απίστευτο ενθουσιασμό.
Επίσης καταφέρνουμε ακόμη, από τη εποχή του παππού μου, κάποιες Κυριακές μεσημέρια να βρισκόμαστε όλοι μαζί, σκεφτείτε περισσότερα από 20 άτομα, και μετά το γεύμα, επάνω στο κρασί ρίχνουμε ιδέες για σχέδια καπέλων με τον καθένα να κάνει την δική του εικαστική παρέμβαση. Το διασκεδάζουμε αρκετά θα έλεγα!

ΤL: Θα θέλατε να μοιραστείτε μια συμβουλή που σας είπε ο παππούς ή ο πατέρας σας, όταν αποφασίσατε να αναλάβετε την οικογενειακή επιχείρηση και να συνεχίσετε την τέχνη τους;

Γιάννης: θυμάμαι τον παππού μας να λέει: “Tο καπέλο δημιουργεί το στυλ. Άλλαξε καπέλο και έχεις αλλάξει στυλ ακόμη και εάν φοράς τα ίδια ρούχα.”

ΤL: Ποια είναι τα διαφορετικά είδη / ποικιλίες των καπέλων που σχεδιάζετε;

Γιάννης.  Κατά κύριο λόγο σχεδιάζουμε καπέλα τύπου Ρεπούμπλικα και Τραγιάσκες. Παλαιά σχεδιάζαμε και τζόκεϋ αλλά είναι κάτι που έχουμε λιγάκι περιορίσει.

ΤL: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που καθιστούν τα καπέλα της Karfil μοναδικά στο είδος τους;

Πάνος:  Θέλουμε να επαναφέρουμε το καπέλο στην θέση που του αρμόζει και για αυτό το λόγο εστιάζουμε σε ένα τελικό προϊόν που θα συνδυάζει καλής ποιότητας πρώτη ύλη, σε μοδάτα σχέδια και σε τιμή που θα δώσει την ευκαιρία σε όλους να το δοκιμάσουν.

ΤL: Ως αξεσουάρ, θεωρείτε το καπέλο ως ένα αποκλειστικά καλοκαιρινό είδος ή μήπως μπορεί να φορεθεί άνετα και το χειμώνα;

Γιάννης:  Το καπέλο έχει το προνόμιο να μας ζεσταίνει το χειμώνα από το κρύο και να μας προστατεύει το καλοκαίρι από την ιδιαίτερη Ελληνική  ζέστη.

ΤL: Ένα καπέλο, μπορεί να θεωρηθεί ως μια αποτελεσματική μέθοδος προστασίας απέναντι στις βλαβερές συνέπειες του ήλιου;

Γιάννης:  Τα καπέλα είναι εξαιρετικά στο να προστατεύουν την κεφαλή από τις ακτίνες του ήλιου. Τα καλύτερα καπέλα για προστασία έχουν πυκνή ύφανση προκειμένου να σταματούν τις υπεριώδεις ακτίνες και φέρουν μπορ (γείσο) τουλάχιστον 7 εκατοστών προκειμένου να σκιάζουν το πρόσωπο, το κεφάλι, τα αυτιά, το λαιμό, τους ώμους και την άνω πλάτη. Δυστυχώς θα αναφέρω ότι το 90% περίπου όλων των καρκίνων του δέρματος εμφανίζονται στο κεφάλι και στον αυχένα.

ΤL: Αρέσουν τελικά στους Έλληνες τα καπέλα, τα προτιμούν;

Πάνος:  Διακρίνουμε μια ιδιαίτερη κινητικότητα τα τελευταία 2-3 χρόνια με όλο και περισσότερα άτομα να ζητούν καπέλα όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα. Θα έλεγα λοιπόν ότι στη Ελλάδα μας η μόδα του καπέλου έχει αρχίσει σταδιακά να επανέρχεται στην μόδα.

ΤL: Πέραν του Capelo.shop, σε ποια physical shops μπορούμε να βρούμε ακόμη τα προϊόντα σας;

Γιάννης: Τα καπέλα μας μπορείτε να τα βρείτε στο φυσικό μας, εδώ και δεκαετίες, κατάστημα της οδού Αγ. Ειρήνης 12 στο Μοναστηράκι.

ΤL: Εκτός από την Ελλάδα, διανέμετε τα προϊόντα σας και σε άλλες χώρες;

Γιάννης: Το Eshop μας έχει βοηθήσει και στέλνουμε τα καπέλα μας σε τελικούς πελάτες και στις 5 ηπείρους με κυριότερες αγορές τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Γερμανία.

Δύο τελευταία λόγια…

Tο καπέλο πέρα από την προστασία που προσφέρει το καλοκαίρι από την  ζέστη και την ηλιακή ακτινοβολία, είναι ένα αξεσουάρ που μπορεί να απογειώσει μία εμφάνιση όλες τις εποχές και να δώσει προσωπικότητα και στυλ στο ντύσιμό μας. Σας προσκαλούμε να δείτε τα καπέλα μας προκειμένου να βρείτε και εσείς το προσωπικό σας στυλ.

Περισσότερα για τα εκπληκτικά προϊόντα της Karfil Hats μπορείτε να βρείτε στο https://www.capelo.shop/el/