Το παρελθόν, η αδικία και τα “φαντάσματα” που μας στοιχειώνουν. Όλα στο νέο βιβλίο της Μαρίας Τζιρίτα!

Η Μαρία Τζιρίτα, μια από τις ποιοτικότερες συγγραφείς της ελληνικής λογοτεχνίας, κυκλοφόρησε εδώ και λίγες εβδομάδες μέσα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, το νέο της βιβλίο. “Η καρδιά του βράχου”, διαδραματίζεται στην ελληνική επαρχία και ο ήρωάς του βιβλίου, ο Μάξιμος, έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν και τα λόγια του παππού του.

krestoyla

 

Το That’s Life μίλησε με την Μαρία Τζιρίτα για το νέο της βιβλίο, μάθαμε ακόμη και για το… επόμενο που ετοιμάζει και μας σκιαγραφεί την ιστορία πίσω από την “Καρδιά του βράχου”!

-“Η καρδιά του βράχου”, είναι το 11ο βιβλίο σας, μια ιστορία της ελληνικής επαρχίας. Πως προέκυψε το concept;

Την ιστορία την εμπνεύστηκα γνωρίζοντας από κοντά έναν άνθρωπο σαν τον ήρωα μου, τον Μάξιμο. Έναν άντρα “παλιάς κοπής” που πλέον είναι είδος προς εξαφάνιση – δυστυχώς! Ειδικά όταν άκουσα την ιστορία με τα λόγια του παππού του που τον σημάδεψαν για όλη του τη ζωή, ήταν η στιγμή που μου γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο αυτό! Ταυτόχρονα βρήκα την ευκαιρία, μέσα από την ηρωίδα μου την Σαβίνα, να αναπτύξω το θέμα που με απασχολούσε εδώ και καιρό σε σχέση με τις γυναίκες οι οποίες υπό το βάρος της ηλικίας κάνουν λανθασμένες επιλογές συντρόφου.

-Η αδικία είναι η λέξη-κλειδί για τον Μάξιμο. Είναι το ίδιο και για εσάς στην καθημερινότητα;

Η αδικία είναι μια πολύ σχετική έννοια. Αδικημένος είναι μόνο αυτός που νιώθει αδικημένος. Δεν εξαρτάτια λοιπόν από τους άλλους γύρω μας, παρά από τον ίδιο μας τον εαυτό αν θα εισπράξουμε αδικία ή όχι. Οι δοκιμασίες ταπεινώνουν τον άνθρωπο κι αν τις διαχειριστεί σωστά μόνο σε καλό μπορούν να του βγουν. Αυτό μας διδάσκει ο Μάξιμος με την ιστορία του.

Εξώφυλλο - Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ

-Το παρελθόν του Μάξιμου τον στοιχειώνει. Είναι τελικά τόσο δύσκολη η μάχη με τα πράγματα που αφήνουμε πίσω μας;

Αν δεν τα αφήσουμε πραγματικά πίσω μας και τα κουβαλάμε μαζί μας στη ζωή μας τότε η μάχη είναι πραγματικά δύσκολη και σίγουρα χαμένη. Αν όμως πραγματικά τα έχουμε αφήσει πίσω στο παρελθόν όπου ανήκουν, το οποίο σημαίνει να έχουμε συμφιλιωθεί με τα γεγονότα και να έχουμε συγχωρέσει τους ανθρώπους μα και τον ίδιο μας τον εαυτό, τότε ο δρόμος μπροστά μας είναι ανοιχτός και μπορούμε να προχωρήσουμε ελεύθεροι από κάθε βάρος.

-Είστε στο… 11. Έχετε σκεφτεί το “νούμερο 12”; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάτι;

Το 12 γράφεται ήδη! Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα και πάλι με πρωταγωνιστές άτομα της τρίτης ηλικίας. Ένα ευαίσθητο θέμα που συνήθως δεν διαβάζουμε στα βιβλία και ήθελα πολύ να καταπιαστώ με αυτό.

-Ψυχολογία, διδασκαλία, μάρκετινγκ, συγγραφέας και μητέρα. Είναι το τελευταίο ο πιο δύσκολος ρόλος;

Το να είσαι μητέρα δεν είναι ρόλος, είναι ευλογία και ευτυχία. Άρα σίγουρα δεν είναι κάτι δύσκολο!

-Τι σας εμπνέει σαν συγγραφέα;

Η ζωή και οι άνθρωποι. Κυρίως οι σχέσεις μεταξύ τους και τα συναισθήματα τους.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δεν κάνω σχέδια για το μέλλον. Έχω πια μάθει καλά πως το μόνο που έχουμε είναι το παρόν μας, η κάθε μας μέρα. Φροντίζω λοιπόν να την ζω έτσι ώστε να είμαι γεμάτη και χαρούμενη. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ ευχαριστώ τον Θεό και προσεύχομαι να έχω άλλη μια μέρα όμορφη σαν αυτήν που πέρασε. Μια μέρα κάθε φορά.

-Κλείνοντας, μια ευχή για τους αναγνώστες μας;

Εύχομαι να νιώθουν πάντα καλά. Να αγαπούν τον εαυτό τους κι ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντούν, να νιώθουν ευτυχισμένοι και τυχεροί που ζουν.

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ;

Το That’s Life και οι Εκδόσεις Ψυχογιός σου δίνουν την ευκαιρία να κερδίσεις την “Καρδιά του βράχου”!

Πάρε μέρος στον διαγωνισμό με τα παρακάτω βήματα:

-Κάνε like στην σελίδα του That’s Life στο Facebook

-Άφησε το σχόλιό σου κάτω από το άρθρο

-Κάνε share το post από το Facebook

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου