Πώς μπορείς να δείξεις άραγε το συναίσθημα σε κάποιον ο οποίος είναι τυφλός ή έχει προβλήματα όρασης; Μισό δευτερόλεπτο χρειάζεται για να φανεί ένα συνάισθημα. Τα αληθινά  συναισθήματα δεν κρύβονται, δεν καλύπτονται, βγαίνουν ακούσια και φαίνονται στην έκφραση του προσώπου μας. Ο θυμός, η θλίψη, η χαρά ή ο φόβος μπορούσαν εύκολα να κρυφτούν πίσω από τις λέξεις όμως όχι πια με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Ας δούμε λοιπόν μερικά παραδείγματα:

«Δε βλέπω εμπόδια στη ζωή μου αλλά υπάρχει ένα πράγμα που δε μπορώ να κάνω: Να αναγνωρίζω τις εκφράσεις στα πρόσωπα των άλλων», λέει η Mirjana, 25 ετών από τη Σουηδία. Έχασε την όραση της ξαφνικά, στην ηλικία των 10 αλλά αυτό δεν της στέρησε την ανάβαση στα Ιμαλάια και στο Κιλιμάντζαρο. Θέλει να γίνει μαμά μια μέρα αλλά φοβάται ότι δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει αφού η ίδια είναι τυφλή. Χρειάζεται τη βοήθεια και την υποστήριξη της μητέρας της και μόνο χάρη στην εφαρμογή Facing Emotions θα μπορέσει να διαβάσει την έκφραση της μητέρας της μόλις μοιραστεί μαζί της τους φόβους της.

Capture

Ο Robert, 37 ετών από την Πολωνία ανησυχεί γιατί χάνει σταδιακά την όρασή του. Θα ήθελε να ξέρει ότι ο 9 χρονών γιός του είναι έτοιμος για τις δυσκολίες που θα έρθουν. Φοβάμαι ότι κουβαλάει μεγάλο μέρος από το δικό μου φορτίο, λέει ο Robert. «Θέλω να το δω στο πρόσωπό του εάν φοβάται κι εκείνος».

Capture

Κάποιες φορές, μόνο η αγάπη φτάνει. «Θέλω να πάω τη γυναίκα μου στο μέρος που γνωριστήκαμε και να της πω ότι την αγαπώ», λέει ο Mustafa που δεν έχει δει ποτέ το πρόσωπο της γυναίκας του. «Της το έχω ξαναπεί αλλά ποτέ δε μπόρεσα να δω την έκφρασή της  τη στιγμή αυτή».

Η Huawei ανέπτυξε, για το Mate 20 Pro, την εφαρμογή Facing Emotions, που μπορεί να διαβάσει τα επτά κύρια συναισθήματα: χαρά, θυμό, αποστροφή, λύπη, έκπληξη, φόβο και περιφρόνηση. Αυτά τα συναισθήματα είναι παγκόσμια και όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από κάθε κουλτούρα τα εκφράζουν με τον ίδιο τρόπο. Το νέο Mate 20 Pro είναι εφοδιασμένο με ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που μαζί με την εξειδικευμένη εφαρμογή Facing Emotions, αναγνωρίζει τα συναισθήματα στις εκφράσεις του προσώπου και αποδεικνύει πώς η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη λύση των προβλημάτων των ανθρώπων.

Ένα χαμόγελο μπορεί να εκφράσει χίλιες λέξεις. Για να καταλάβει εάν κάποιος χαμογελά, ένας τυφλός άνθρωπος χρειάζεται μόνο να κάνει χρήση της εφαρμογής Facing Emotions και η τεχνολογία θα κάνει τα υπόλοιπα. Φυσικά η εφαρμογή πρέπει να συνοδεύεται και από το κατάλληλο hardware που σε αυτή την περίπτωση είναι το Huawei Mate 20 Pro.
Μόλις ενεργοποιήσετε την εφαρμογή Facing Emotions, η πίσω κάμερα σαρώνει το πρόσωπο του συνομιλητή ή των συνομιλητών του ανθρώπου που το χρησιμοποιεί. Τότε αναλαμβάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη που έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει εκφράσεις και κινήσεις προσώπου. Αρχικά χαρτογραφεί τα στοιχεία του προσώπου, όπως μάτια, μύτη, φρύδια και στόμα και αναλύει την έκφραση. Μόλις αναγνωρίσει ένα από τα επτά κύρια συναισθήματα, η εφαρμογή βγάζει ένα συγκεκριμένο, προκαθορισμένο ηχητικό σήμα. Όταν η εφαρμογή βλέπει ένα «χαμόγελο» ο χρήστης ακούει έναν χαρούμενο, ανάλαφρο ήχο από μαρίμπα ενώ αν δει ένα λυπημένο πρόσωπο, το μεταφράζει σε έναν μελαγχολικό ήχο. Οι χρήστες μπορούν να είναι σίγουροι όταν κάποιος νιώθει αποστροφή γιατί το τηλέφωνο θα βγάλει έναν μηχανικό ήχο φυσαλίδων και ο φόβος, με τον οξύ μεταλλικό του χτύπο, δεν παρερμηνεύεται.

Ο τυφλός συνθέτης Tomasz Bilecki ανέλαβε το καθήκον να δημιουργήσει τους ήχους που θα ήταν περιεκτικοί και εύκολα διακριτοί με στόχο να φτιάξει την τέλεια ηχητική αντιστοιχία για τη χαρά, το θυμό, την αποστροφή, τη λύπη, την έκπληξη, το φόβο και την περιφρόνηση για την εφαρμογή Facing Emotions.

Έμεινε μια τελευταία «λεπτομέρεια» για τη Huawei, να κάνει τη χρήση της εφαρμογής Facing Emotions περισσότερο βολική. Ο σχεδιαστής Jan Kochański βοήθησε στη δημιουργία μιας ειδικής θήκης τηλεφώνου που φτιάχτηκε αποκλειστικά για τη χρήση της εφαρμογής Facing Emotions με το Mate 20 Pro. Η θήκη κρεμιέται στο λαιμό και αφήνει ελεύθερα τα χέρια. Αυτό το σχεδιαστικό προϊόν είναι διαθέσιμο για αγορά αλλά μια 3D εκτυπώσιμη μορφή είναι επίσης διαθέσιμη για download και μπορεί να τυπωθεί οπουδήποτε στον κόσμο.