Η Ολλανδία είναι μια χώρα με μακρά παράδοση στην αστική ποδηλασία και κατά συνέπεια οι πόλεις της χώρας είναι έτσι διαμορφωμένες ώστε να είναι φιλόξενες για όσους επιλέγουν να μετακινούνται με ποδήλατο.

Η μετακίνηση με ποδήλατο τη νύχτα αποτελεί ένα μόνιμο ζήτημα προβληματισμού καθώς δίχως τον κατάλληλο φωτισμό, ορατότητα και ρουχισμό του ποδηλάτη αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος με άλλα οχήματα.

Η Ολλανδία είναι επίσης η γενέτειρα μεγάλων ζωγράφων όπως ο Rembrandt και ο Vincent Van Gogh, έτσι φαίνεται σχεδόν λογική η σύλληψη του καλλιτέχνη Daan Roosegaarde και της ομάδας του Studio του για έναν ποδηλατόδρομο που αποτελείται από κομμάτια LED που συγκεντρώνουν ηλιακή ενέργεια και φωσφορίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, που έχει ως πηγή έμπνευσης τον διάσημο πίνακα “Έναστρη Νύχτα” του Van Gogh.

Έναστρη Νύχτα - Van Gogh (1889)

Έναστρη Νύχτα – Van Gogh (1889)

O

O “έναστρος”ποδηλατόδρομος της Nuenen

Το project υλοποιήθηκε στην πόλη Nuenen όπου έζησε ο μεγάλος καλλιτέχνης από το 1883 έως το 1885 και ο ποδηλατόδρομος είναι διαθέσιμος για διαδρομές στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης από την 12η Νοεμβρίου 2014. Οι εικόνες και το βίντεο του project είναι μαγευτικές και μας φανερώνουν το μέλλον της αστικής ζωής που αναπτύσσεται χάρη στον άνθρωπο, την τεχνολογία και την τέχνη:

«Το να κοιτάζω τα αστέρια με κάνει πάντα να ονειρεύομαι”*

Φράση που είχε γράψει ο μεγάλος ζωγράφος σε μία από τις επιστολές του στον αδερφό του, Theo