Οι φωτογραφίες και τα σχόλια που μοιραζόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν είτε να μας καταστήσουν αγαπητούς και λαοφιλείς, είτε να μας στερήσουν, με το πάτημα ενός κουμπιού, φιλίες της εικονικής μας ζωής.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία, από το πρακτορείο επικοινωνιών Diffusion, αυτό που μπορεί να μας κάνει μισητούς και ενοχλητικούς είναι σχόλια και αναρτήσεις με περιεχόμενο που υποδηλώνει θρησκευτικές πεποιθήσεις και χαρακτήρα επιρρεπή στο ρατσισμό ή το σεξισμό.

Το 53% των ερωτηθέντων (2000 στο σύνολο) αποκρίθηκε ότι τέτοιου ύφους περιεχόμενο είναι ανεπίτρεπτο και επισύρει διαγραφή.

Επίσης ατοπήματα που μπορούν να σου στερήσουν φίλους είναι οι άσεμνες παρατηρήσεις (46%), η ματαιοδοξία, οι πολλές αναρτήσεις φωτογραφικού υλικού από κορμιά που ιδρώνουν στο γυμναστήριο και τα ανελέητα selfies (19%).

Υπάρχουν άγραφοι κανόνες στο Facebook και το Twitter (λένε οι ειδικοί) που μοιράζονται οι χρήστες με αποτέλεσμα να πρέπει να σκεφτείς δύο και τρεις φορές πριν πατήσεις το «share». Διότι αν είσαι ρατσιστής, θρησκόληπτος, άσεμνος, εγωιστής και νάρκισσος θα καταλήξεις μόνος σου, όπως συμβαίνει βεβαίως, βεβαίως και στην αληθινή ζωή. Για αυτό λοιπόν, πριν το (ξανά) κάνεις…σκέψου!

Γιώργος Βλαχογιάννης