Είναι αυτά τα μικρά, ορθογώνια χαρτάκια που αλλάζουν χέρια μερικούς αιώνες τώρα. Μικρά χαρτιά που αποτυπώνουν βασικές πληροφορίες για τους κατόχους τους και χρησιμεύουν ως υπενθύμιση για το επάγγελμα, την ιδιότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Ναι, μιλάμε για τις επαγγελματικές κάρτες, ή παλαιότερα τις carte de visite που χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε παρουσία, ή να θυμίσουμε σε κάποιον ότι υπάρχουμε, οπότε να αναζητήσει τις υπηρεσίες μας.

Εκτός από την επαγγελματική μας ιδιότητα, όμως, οι επαγγελματικές κάρτες μπορούν να φανερώσουν και στοιχεία του χαρακτήρα μας. Όπως στην περίπτωση της κάρτας του ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg:

1

 

Τι σας λέει η κάρτα αυτή για τον Mark Zuckerberg; Είναι αλαζόνας και παιδί; Και τι μπορεί να σας λέει για τον μεγάλο Φυσικό Albert Einstein; Μεγάλες οι διαφορές, έτσι δεν είναι;

9

 

Αν θέλετε να δείτε πολλές επαγγελματικές κάρτες διάσημων και πλούσιων ανθρώπων, όπως του Fidel Castro, του Barack Obama (όταν ακόμα ήταν γερουσιαστής), του μεγάλου μάγου Χουντίνι, ή του Ζίγκμουντ Φρόυντ, κάντε κλικ εδώ.

Κι αν έχετε την συνήθεια να μαζεύετε επαγγελματικές κάρτες άλλων, φυλάξτε τις σε ασφαλές μέρος. Δεν ξέρετε ποτέ αν ο δικηγόρος που συναντήσατε τυχαία, γίνει πρωθυπουργός αργότερα, ή ο πλανόδιος ζωγράφος στην Ερμού, γίνει μεγάλος καλλιτέχνης.