Η ιστορία γνωστή. Μια μέρα εμφανίστηκαν στην Ιερουσαλήμ τρεις ανατολίτες αστρονόμοι, «μάγοι», οι οποίοι είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους δύο χρόνια νωρίτερα ακολουθώντας ένα αστέρι με ασυνήθιστη λάμψη, το οποίο ερμήνευσαν σαν ένδειξη της χαρμόσυνης είδησης της γέννησης κάποιου πανίσχυρου νέου ηγεμόνα. Ο Ηρώδης «τα πήρε» που κάποιος θα του στερούσε τον θρόνο, ο Ιωσήφ και η Μαρία είχαν ήδη καταφύγει στην Βηθλεέμ, οι μάγοι έφυγαν από την Ιερουσαλήμ, το αστέρι επανεμφανίστηκε στον ουρανό, οδηγώντας τους τελικά στη Βηθλεέμ.

Έκτοτε έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες με πιο δημοφιλή εκείνη που ανακοίνωσε ο Γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ το 1641 σύμφωνα με την οποία «οι πλανήτες Δίας και Κρόνος στη διάρκεια του 7 π.Χ. έλαβαν μέρος σε μια τριπλή ή μεγάλη συζυγία. Προσπέρασαν δηλαδή ο ένας τον άλλο στις 27 Μαΐου, στις 5 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου. Κάτι που κανονικά συμβαίνει μια φορά κάθε 20 χρόνια, μ’ έναν (παράξενο για τους μάγους) τρόπο είχε συμβεί τρεις φορές σε λιγότερο από ένα χρόνο.»

Το What If , μια ιστοσελίδα που δίνει επιστημονικές απαντήσεις σε υποθετικά ερωτήματα, επιχείρησε να προσδιορίσει ποιο ήταν το αστέρι που τελικά ακολούθησαν οι μάγοι (μήπως ήταν πλανήτες;) αλλά και να χαρτογραφήσει τη διαδρομή που πιθανώς να ακολούθησαν μέχρι να φτάσουν στη Βηθλεέμ με τα δώρα τους.

Αν ψάχνεις κι εσύ απάντηση στο ερώτημα, τότε κάνε κλικ εδώ.