Ήρθε ο Οκτώβρης και ξεκινάει για κάποιους η φοιτητική ζωή. Για κάποιους άλλους συνεχίζεται ενώ για κάποιους άλλους πρόσφατα τελείωσε και έχουν αρχίζει την μάχη τους στην αγορά εργασίας. Άλλοι είναι μεταπτυχιακοί ενώ άλλοι είναι διδακτορικοί. Τι έχουν όλοι τους κοινό; Ως φοιτητής, έχουν ζήσει (ή θα ζήσουν) όλες οι τις περισσότερες από τις παρακάτω στιγμές. Ό,τι να ‘ναι ωράρια ύπνου, σνάκς όλη την ώρα, αλκόολ, φιλίες, υπέροχες αναμνήσεις. Αχ, η φοιτητική ζωή. Ετοιμάσου για την απόλυτη ταύτιση.

10 στιγμές που θα ζήσεις σίγουρα ως φοιτητής

1. Υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι δεν θα χάσεις ούτε μία διάλεξη αυτό το εξάμηνο

στιγμές φοιτητής

Όλοι ξέρουμε ότι λες ψέματα στον εαυτό σου. Καλό θα ήταν να αποκτήσεις και εσύ αυτογνωσία. Έρχεται η στιγμή που θα χτυπήσει το ξυπνητήρι σου για εκείνο το μάθημα που έχεις Δευτέρα στις 8 το πρωί και το βαριέσαι που θα πεις: «Δεν κατάφερα ούτε σήμερα να σηκωθώ. Την άλλη βδομάδα πάλι». 

2. Δίνεις μάθημα που βλέπεις πρώτη φορά

Υπάρχουν μαθήματα που σου αρέσουν πολύ και όντως δεν τα χάνεις. Υπάρχουν όμως κάποια άλλα που είτε δεν μπορούσες να παρακολουθήσεις λόγω υποχρεώσεων, είτε απλά τα αγνόησες. Το αποτέλεσμα; Φτάνει η μέρα της εξέτασης και δεν ξέρεις ούτε πως μοιάζει ο καθηγητής! Τον ακούς (εάν είναι εκείνος αυτός που ανακοινώνει τα θέματα) να λέει φράσεις όπως «θυμάστε, τα έχουμε αναλύσει πολλές φορές στο μάθημα» και γελάς για να μην κλάψεις. Βλέπεις όρους στις ερωτήσεις που είναι η πρώτη φορά που αντικρίζεις στην ζωή σου.

«Αναλύστε τα χαρακτηριστικά της μετανεωτερικότητας με βάση την σύγχρονη κοινωνική θεωρία». ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ;

3. ΤΟ ΨΕΜΑ: «Για μία χαλαρή μπύρα θα βγω – Πριν τις 12 θα έχω γυρίσει – Έχω διαβάσμα»

Με μαθηματική ακρίβεια, όταν ακουστούν αυτές οι προτάσεις από κάποιον φοιτητή, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει πριν τις 5 το ξημέρωμα – μεθυσμένος. Επίσης, κάτι τέτοιες μέρες κρύβουν τις μεγαλύτερες εκπλήξεις και μπορούν κυριολεκτικά να σου αλλάξουν την ζωή.

4. Καταλήγεις να κάνεις ομαδική εργασία μόνος σου 

στιγμές φοιτητής

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του πανεπιστημίου δεν είναι το διάβασμα. Δεν είναι η εξεταστική. Δεν είναι το να πηγαίνεις σε όλες τις διαλέξεις και να προσέχεις ό,τι λέει ο καθηγητής. Είναι να κάνεις ομαδική εργασία με άλλους φοιτητές! Δεν υπάρχει κάτι πιο δύσκολο από την συνεννόηση με άλλα άτομα. Σίγουρα έστω μία φορά θα φτάσεις στο «αμήν», θα απηυδήσεις και θα καταλήξεις να κάνεις όλη την εργασία μόνος σου, εάν και θα πάρετε όλοι τον βαθμό. Μάλιστα, θα είσαι πολύ τυχερός εάν δεν καταλήξεις να τσακωθείς με τα συγκεκριμένα άτομα.

5. 1ο έτος: Παρέα 12 ατόμων – 4ο έτος: Παρέα 3 ατόμων

Όταν είσαι στο 1ο έτος κάθε μέρα γνωρίζεσαι με καινούρια άτομα. Όλοι από τον ενθουσιασμό σας κανονίζετε συνέχεια εξόδους ως νέοι φοιτητές και κλείνετε τραπέζια για 10 άτομα όπου και εάν πάτε. Σύντομα, αρχίζουν μερικοί είτε να βγάζουν τα μαχαίρια, είτε απλά σταματούν να σε καλούν. Δεν σημαίνει ότι δεν σε συμπαθούν. Απλά είναι επόμενο ότι θα συμβεί. Θα το δεις και σε άλλες παρέες, όχι μόνον στην δική σου. Διάλεξε προσεχτικά ποια θα είναι τα αγαπημένα σου άτομα στην σχολή γιατί με αυτά θα καταλήξεις να μιλάς σχεδόν αποκλειστικά μέχρι να φτάσεις στο 4ο έτος. Κάποιοι χάνουν επαφή ακόμη και με όλους τους συμφοιτητές τους! Μην σου κάνει εντύπωση.

6. Έφτασες σε διάλεξη την ώρα που τελείωνε

Άργησες πάλι γιατί κοιμόσουν. Αποφασίζεις να μην ζήσεις με τις τύψεις και λες ότι θα πας στην 2η ώρα του μαθήματος. Φτάνεις τελικά 35 λεπτά πριν το τέλος του δίωρου και ο καθηγητής αποφασίζει να τελειώσει το μάθημα νωρίτερα αυτήν την φορά, ενώ εσύ μπουκάρεις με τον Freddo Espresso στο χέρι. Τουλάχιστον πετυχαίνεις τους φίλους σου και πάτε για καφέ μετά το μάθημα, ακόμη και εάν για εσένα δεν υπήρξε μάθημα. Τουλάχιστον παίρνεις καμιά σημειωσούλα. Παραγγέλνεις 2ο καφέ.

7. Πίνεις μπύρα για πρωινό 

Το λες και δεν το λες πρωινό, αφού ξύπνησες στις 15:26. Κοιμήθηκες ενώ είχε ήδη ξημερώσει, μία από τις νέες σου συνήθειες. Ανοίγεις το ψυγείο και το θέαμα είναι απογοητευτικό, έχει όμως μία μισογεμάτη μπύρα από χτες. Τι σόι φοιτητής θα ήσουν εάν την άφηνες να πάει ανεκμετάλλευτη; Ακριβώς!

Συνηθισμένο συνοδευτικό; Corn flakes.

8. Νόμιζες ότι θα βγεις ραντεβού αλλά τελικά ήθελαν να σε προσυλιτίσουν σε κομματική παράταξη 

Συνεχίζεις να βγαίνεις για καφέ και ποτό με όποιον γνωρίζεις. Μέχρι που γνωρίζεις ένα άτομο που σου δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λές «ώπα, εδώ είμαστε». Ένας έρωτας γεννιέται. Πηγαίνετε σε γνωστό στέκι στο κέντρο της πόλης και εκεί που νομίζεις ότι θα αρχίσει να σου αναλύει τους λόγους που το ελκύεις αρχίζει να σου μιλάει για τις ανάγκες της σχολής και πόσο χρήσιμος θα ήσουν… στην κομματική τους παράταξη.

Κόβεις επαφές πριν αρχίσουν να σου προσφέρουν ανταλλάγματα π.χ. να σου δώσουν έτοιμη εργασία για μάθημα. Κόβεις επαφή γιατί δεν θα αντέξεις τα δεκάδες τηλεφωνήματα που θα σου ζητούν να τους ψηφίσεις, την ώρα τον εκλογών.

9. Πας σε εκδήλωση που δεν σε ενδιαφέρει καθόλου «για την παρέα»

Κανονίζει η παρέα να πάει σε μέταλ συναυλία. «Μέσα» και εσύ. Έκθεση φωτογραφίας που δεν σε ενδιαφέρει καθόλου. «Μέσα» και εσύ. Πολιτική εκδήλωση κόμματος με το οποίο ούτε που συμφωνείς; Εννοείται πως θα πας, «για την παρέα». Vegan festival; Πας «για την φάση» ακόμη και εάν τρως κρέας κανονικά. Μεταμεσημβρινό πάρτυ σε πάρκο κοντά στην σχολή; Ευκαιρία να πιεις και την πρωινή σου μπύρα! Αποκριάτικο πάρτυ; Πας και δεν μασκαρεύεσαι καν.

Συγχαρητήρια, είσαι 100% φοιτητής.

10. Τρως nachos για μεσημεριανό

Σήμερα αποφάσισες να μην φας το συνηθισμένο σου μεσημεριανό – μακαρόνια με κέτσαπ. Τα τάπερ της μαμάς έχουν προπολού τελειώσει και είσαι αναγκασμένος να κάνεις το αδιανόητο… να μαγειρέψεις! Τα Nachitos της El Sabor να είναι το τέλειο σνακ για να συνοδέψεις την νέα σειρά που κάνεις μαραθώνιο στο Netflix. Πόσο λάθος μπορεί να πάει το να τα φας και για κυρίως γεύμα; Και όμως, περνούν οι ώρες και γρήγορα συνειδητοποιείς ότι πεινάς και άλλο. Δεν έχει τίποτα το σπίτι και βαριέσαι να βγεις έξω. Τι κάνεις; Τρως και το 2ο σακουλάκι με Nachitos της El Sabor. ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ.

Τουλάχιστον δεν έφαγες και την ίδια γεύση. Πήρες 3 σακουλάκια, ένα για κάθε νέα γεύση: Sea Salt, Nacho Cheese και Sweet Chili. Συγκρατήσου και μην φας από τώρα και την τρίτη γεύση! Πάρε σουβλάκια!

Εσύ πόσες από τις παραπάνω στιγμές έχεις ζήσει ήδη ως φοιτητής; Με πόσα νούμερα ταυτίστηκες; Ποιο ήταν το σκορ σου;