Ο χρόνος είναι το μεγαλύτερο μυστήριο του σύμπαντος, καθώς 100 χρόνια μπροστά στην αιωνιότητα δεν μοιάζουν παρά μια μικρή σταγόνα στον ωκεανό. Ωστόσο, στα ανθρώπινα μέτρα, μέσα σε ένα αιώνα μπορεί να αλλάξουν τα… πάντα! Σκεφτείτε μόνο ένα φθινοπωρινό πρωϊνό του 1920 στην Ρετσίνα του Πειραιά, πόσο πολύ πιο διαφορετικά έμοιαζαν όλα σε σχέση με το σήμερα… Κόσμος στο δρόμο, ελάχιστα αυτοκίνητα, πραγματευτάδες και ντελάληδες να ανακοινώνουν την πραμάτεια τους, εργάτες να σχολάνε από τις πλησιέστερες βιοτεχνίες και κάπου εκεί μέσα από τα λιγοστά τετραγωνικά ενός καφεκοπτείου του καφέ από τα αδέλφια Λουμίδη, να αναβλύζει μοναδικές ευωδίες και ξεχωριστά αρώματα φρεσκοκομμένου καφέ που ξυπνούν τις αισθήσεις.

100 χρόνια μετά, ίσως τίποτα δεν θυμίζει την γοητευτική αυτή εικόνα του παλιού Πειραιά, καθώς πολλές φορές η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος είναι αμείλικτος, αφήνοντας τη σφραγίδα του σε κτίρια και ανθρώπους. Παρόλα αυτά, ένα πράγμα έχει μείνει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου και αυτό δεν είναι άλλο από την ποιότητα του καφέ των Καφεκοπτείων Λουμίδη…

Ένας αιώνας ιστορίας!

Όλα ξεκίνησαν το 1910, όταν τρία αδέλφια από την Κάρυστο, ο Αντώνης, ο Νίκος και ο Ιάσων, στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν τα “προς το ζην”, αποφάσισαν να ασχοληθούν με την διαδικασία του καβουρδίσματος του καφέ. Τα μέσα που είχαν στα χέρια τους μπορεί να ήταν πρωτόγονα, όμως το πάθος και το μεράκι των τριών αδελφών, τους οδήγησε στο να ιδρύσουν το πρώτο κατάστημα αφιερωμένο στην πώληση φρεσκοκομμένου καφέ στην οδό Ρετσίνα στον Πειραιά.

Αυτό το κατάστημα ήταν η αρχή ενός άκρως γοητευτικού ταξιδιού μέσα στο χρόνο, καθώς 8 χρόνια αργότερα ξεκινάει τη λειτουργία της η εταιρεία: «Α. Λουμίδης και ΣΙΑ» που προωθεί τον καφέ Βραζιλίας. 4 χρόνια, αργότερα τα αδέλφια Λουμίδη ξεκινούν να δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αιόλου, ενώ το 1938 το καφενείο του Λουμίδη ανοίγει τις πύλες του στην οδό Σταδίου, ακριβώς δίπλα από το ιστορικό Βιβλιοπωλείο της Εστίας. Το «Πατάρι» που στεγάζεται στον ίδιο χώρο γίνεται πόλος έλξης, αποτελώντας έναν χώρο συνάντησης λογοτεχνών και δημοσιογράφων της εποχής. Από τον Ελύτη και τον Γκάτσο, μέχρι τον Βαλαωρίτη, τον Βάρναλη και τον Μάνο Χατζιδάκι, όλη η πνευματική «ελίτ» της εποχής χαλαρώνει και συγχρόνως «δημιουργεί», απολαμβάνοντας την εξαίσια ποικιλία του καφέ Λουμίδη.

Στα μεταπολεμικά χρόνια, η εταιρεία της οικογένειας Λουμίδη εκτοξεύεται και το 1955, εγκαινιάζεται στην καρδιά της Αθήνας στα Χαυτεία, το «Ελληνικό Σπίτι του Καφέ», ενώ 3 χρόνια αργότερα ξεκινάει τη λειτουργία της η «Ελληνική Βιομηχανία Σοκολάτας – Κακάο Λουμίδη» στη Λεωφόρο Αθηνών και το 1974 εγκαινιάζεται το σύγχρονο εργοστάσιο βιομηχανική παραγωγής τυποποιημένου καφέ στην περιοχή των Οινοφύτων. Μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ο συσκευασμένος καφές «Παπαγάλος» πωλείται στη Nestle, ενώ το δίκτυο των καφεκοπτείων αναπτύσσεται πανελλαδικά με ιδιόκτητα και franchise καταστήματα.

Και τα επόμενα 100 χρόνια στην… καρδιά μας!

Αναμφίβολα, το όραμα των Καφεκοπτείων Λουμίδη συμπλέει με την ιστορική πορεία της χώρας μας, έχει διαχρονική αξία και είναι κάτι που δεν μπορεί να το «νικήσει» ο χρόνος. Η πείρα συνδυάζεται με την εντιμότητα, το ταλέντο, το πάθος και το μεράκι, συμπληρώνοντας μια αυθεντική εμπειρία που δεν την συναντάς πουθενά αλλού! Χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους παραγωγής καφέ, μέσω των οποίων εφαρμόζεται ένα πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα διαχείρισης ασφαλείας (H.A.C.C.P.). Ξεκινώντας από την φρύξη και την άλεση και φτάνοντας μέχρι το τελικό στάδιο της συσκευασίας, όλα τα προϊόντα των Καφεκοπτείων Λουμίδη διακρίνονται για την ασφάλεια που προσφέρουν στον καταναλωτή.

Με μοναδική γεύση, με υπέροχα χαρμάνια ελληνικού καφέ και εκλεκτές ποικιλίες από Espresso (με καφεΐνη ή χωρίς), αλλά και φανταστική εμπειρία φίλτρου και στιγμιαίου καφέ, τα Καφεκοπτεία Λουμίδη δεν παράγουν απλώς καφέ, αλλά «συναισθήματα»! Σε συνδυασμό μάλιστα με τα υπόλοιπα ροφήματα υψηλής ποιότητας (όπως τσάι – βότανα – κακάο και σοκολάτα κ.ά.), τα λαχταριστά συνοδευτικά γλυκίσματα (γλυκά του κουταλιού, λουκούμια και βουτήματα), αλλά και τα απαραίτητα αξεσουάρ παρασκευής και σερβιρίσματος (κούπες, φλιτζάνια, ποτήρια, μύλοι άλεσης κ.ά.), οι καφέδες των Καφεκοπτείων Λουμίδη φέρνουν την αυθεντικότητα και τη παράδοση του χθες στη σημερινή εποχή, ατενίζοντας παράλληλα το μέλλον. Για αυτό και για τα επόμενα 100 χρόνια, όσα πράγματα κι εάν αλλάξουν, οι καφέδες των Καφεκοπτείων Λουμίδη θα εξακολουθούν να βρίσκονται στην καρδιά των Ελλήνων!