Για πολλούς, είναι όνειρο να κάνουν ένα υπερατλαντικό ταξίδι και να επισκεφτούν τις Η.Π.Α. . Την ολοζώντανη Νέα Υόρκη, το λαμπερό Λος Άντζελες το γραφικό Σαν Φρανσίσκο και άλλους αμέτρητους προορισμούς της τεράστιας αυτής χώρας, Ωστόσο, καθώς πρόκειται κυριολεκτικά για έναν διαφορετικό κόσμο, πολλοί Ευρωπαίοι παραξενεύτηκαν με κάποια από τα πράγματα που είδαν και βίωσαν στην Αμερική, και τα μοιράστηκαν σε ένα thread στο Reddit. Επιλέξαμε 10+1 από αυτά, τa οποία θα διαβάσετε παρακάτω. 

Εσείς έχετε επισκεφτεί τις Η.Π.Α. Τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, ως Ευρωπαίοι;

1. Υπερβολική ζάχαρη, παρά την παχυσαρκία

Το φαγητό στις Η.Π.Α. είναι τρομερά επεξεργασμένο και μέσα στην ζάχαρη. Τα δημητριακά έχουν τουλάχιστον 20 τοις εκατό σάκχαρα ενώ μέχρι και το ψωμί έχει γλυκιά γεύση. Λυπητερό αν αναλογιστεί κανείς ότι η Αμερική είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε ποσοστό παχυσαρκίας.

Μάλιστα, σε πολλούς τουρίστες έκανε εντύπωση το γεγονός ότι είδαν παχύσαρκους ανθρώπους να μετακινούνται με ατομικά ηλεκτρικά καρτ ακόμη και μέσα στο σουπερμάρκετ, καθώς δεν μπορούν να περπατήσουν από το υπερβολικό τους βάρος.

2. Κλιματισμός παντού

Το γεγονός ότι σε όλους τους εσωτερικούς χώρους υπάρχει ανοιχτό το αιρκοντίσιον και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έκανε εντύπωση σε πολλούς επισκέπτες της χώρας. Μερικοί χρειάστηκε να φορέσουν τις ζακέτες τους, ακόμη και εάν επισκέφτηκαν την χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

3. Τεράστιες μερίδες

Ακόμη και εάν πάει κανείς σε μαγαζιά από αλυσίδες τις οποίες έχουμε και στην Ευρώπη (π.χ. McDonald’s, KFC) οι μερίδες είναι τεράστιες, σε σημείο που σκας τρώγοντας.

Επίσης, πολλοί αναφέρουν πως τα McDonald’s στην Αμερική έχουν άλλη γεύση από αυτά στην Ευρώπη. Το έχετε ακούσει και εσείς;

4. To βαρύ κόστος της υγείας

Στην Αμερική δεν υπάρχει κοινωνική ασφάλιση, που σημαίνει ότι ο καθένας πληρώνει για την ιατρική του περίθαλψη. Αυτό σημαίνει όμως, ότι κάποιοι δεν αντέχουν οικονομικά να πηγαίνουν στον γιατρό ή το νοσοκομείο, ακόμη και εάν υπάρχει ανάγκη.

Τουρίστας αναφέρει στο Reddit, πως είχε γίνει μάρτυρας σε σκηνικό όπου γυναίκα έσπασε το πόδι της και παρακάλεσε τους ανθρώπους που έσπευσαν να την βοηθήσουν να μην καλέσουν ασθενοφόρο, καθώς δεν το αντέχει οικονομικά. Το κόστος του να σε παραλάβει ασθενοφόρο στην Αμερική μπορεί να κοστίσει μερικές χιλιάδες δολάρια. Αντ’ αυτού, κάλεσε ταξί.

Σύμφωνα με έρευνα, όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι στην Αμερική που καλούν ταξί ακόμη και για να γεννήσουν, ώστε να αποφύγουν το ασθενοφόρο και τον λογαριασμό που έρχεται με αυτό.

5. Οι μεγάλες αποστάσεις

Στην Αμερική, το να πας από πολιτεία σε πολιτεία, έχει μεγαλύτερη απόσταση από το να πας από χώρα σε χώρα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

6. Χάρτινα Σπίτια

Είναι πολύ περίεργο που τα σπίτια στην Αμερική είναι κατά βάση προκάτ. Θα έλεγε κανείς ότι σε μία χώρα που βασανίζεται από φυσικές καταστροφές όπως τυφώνες, θα υπήρχε περισσότερο μπετόν και γερά θεμέλια.

7. Ο πληθυσμός των αστέγων

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των αστέγων ατόμων. Ειδικά στην Καλιφόρνια, υπάρχουν ολόκληρες πόλεις όπως το Skid Row όπου τα ποεζοδρόμια είναι παντελώς καλυμμένα με σκηνές και αυτοσχέδια παραπήγματα αστέγων ανθρώπων.

Μάλιστα, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν δουλειά, όμως η δυσκολία να βρουν σπίτι λόγω μη διαθεσιμότητας και πολύ υψηλών ενοικίων, τους αναγκάζει να μένουν σε σκηνές στον δρόμο.

Ακόμη, η οπιοειδής κρίση στην Αμερική είναι χειρότερη από ποτέ, αφού το 2019 καταγράφτηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από υπερβολική δόση ηρωίνης και παράγογών της, στην ιστορία της χώρας.

8. Σημαίες παντού

Υπάρχουν, πραγματικά, σημαίες παντού. Από επίσημα κτήρια όπως το αεροδρόμιο μέχρι το επαρχιακό φαστφουντάδικο.

9. Οι βαθμοί

Το σύστημα βαθμολόγησης των Αμερικάνων δεν είναι ούτε στα 10, ούτε στα 20, ούτε στα 100, όπως στην Ευρώπη. Είναι με A,B,C,D και F αν αποτύχεις. Οι Ευρωπαίοι φοιτητές που πήγαν στις Η.Π.Α. για σπουδές αναρωτιούνται, γιατί δεν μπαίνει ποτέ το Ε στις βαθμολογίες;

10. Συνταξιοδότηση; Τι είναι αυτό;

Στην Ευρώπη, όπου το κράτος είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την συνταξιοδότηση, οι πολίτες συνηθίζεται να βγαίνουν στην σύνταξη γύρω στα 70, αν όχι νωρίτερα. Στην Αμερική, όπου η σύνταξη είναι ιδιωτική υπόθεση μπορεί να δεις εργαζόμενους να σε εξυπηρετούν ακόμη και εάν είναι 80+ ετών.

11. Άλλη τιμή στην ετικέτα, άλλη στο ταμείο

Άλλο ένα αξιοπερίεργο είναι ότι ο φόρος στα αγαθά προστίθεται ξεχωριστά στο ταμείο. Έτσι, πρέπει να υπολογίζουμε τους φόρους σε κάθε τι που αγοράζουμε, ώστε να μην πάθουμε σοκ όταν έρθει η στιγμή της πληρωμής.

Εσείς τι άλλο αξιοπερίεργο έχετε παρατηρήσει από το ταξίδι σας στην Αμερική;

Διαβάστε ακόμη: 10 ταξιδιωτικοί προορισμοί με όνομα που δεν μπορούμε να προφέρουμε