Η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί μία από τις πιο σημαντικές εθνικές επετείους στην Ελλάδα, την Επανάσταση του 1821 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς επίσης και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στη χριστιανική ορθόδοξη πίστη. Αυτή η μέρα είναι επίσης συνδεδεμένη με ένα πολύ ιδιαίτερο και αγαπημένο έθιμο: την κατανάλωση μπακαλιάρου με σκορδαλιά.

Πώς ακριβώς προέκυψε αυτή η παράδοση την 25η Μαρτίου;

Η συνήθεια του να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου έχει τις ρίζες της στην θρησκευτική παράδοση της νηστείας της Σαρακοστής. Η συγκεκριμένη ημέρα πέφτει κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όπου οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί νηστεύουν αποφεύγοντας κρέας και παράγωγα γαλακτοκομικών. Ωστόσο, για την γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών, κάνοντας τον μπακαλιάρο ιδανική επιλογή για αυτή την ημέρα.

Η επιλογή του μπακαλιάρου, ένα αλιεύμα που μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλες περιόδους λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αλάτι χωρίς να χαλάει εύκολα, κι έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, να έχουν πρόσβαση εύκολα σε αυτόν. Η σκορδαλιά, μία παχύρρευστη σάλτσα από σκόρδο και πατάτα ή ψωμί, συνόδευε τέλεια τον μπακαλιάρο, προσθέτοντας γεύση και θρεπτική αξία στο γεύμα.

Η συνήθεια αυτή εξελίχθηκε σε ένα έθιμο που συμβολίζει την Ελληνική ταυτότητα, συνδυάζοντας τη θρησκευτική πίστη με την εθνική περηφάνια. Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά έχει γίνει ένα πιάτο που ενώνει οικογένειες και φίλους, ενώ ταυτόχρονα τιμά μία από τις πιο σημαντικές ημέρες στην Ελληνική ιστορία και παράδοση. Ετσι, αυτή η γαστρονομική συνήθεια δεν αποτελεί μόνο μία απόλαυση για τον ουρανίσκο αλλά και έναν σύνδεσμο με το παρελθόν, μια γέφυρα που μας ενώνει με τις ρίζες και τις παραδόσεις μας.

Διάβασε επίσης:

25η Μαρτίου – Βρήκαμε τις καλύτερες παιδικές παραδοσιακές στολές