Στις 17 Οκτωβρίου, στην Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε το 2nd ERNESTO ILLY INTERNATIONAL COFFEE AWARD, που αποτελεί μια απτή αναγνώριση στο έργο των καλλιεργητών που παράγουν τον καλύτερο καφέ με βιώσιμο τρόπο και την υψηλότερη διάκριση της illycaffè, παγκόσμιου ηγέτη στον καφέ υψηλής ποιότητας και πρωτοπόρο στο άμεσο εμπόριο πράσινου καφέ, προς τους παράγωγούς καφέ. Πρόκειται για σημαντική τελετή με παρουσία των ίδιων των παραγωγών καφέ και εκπροσώπων αυτών καθώς και δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, με στόχο την ανάδειξη και την επιβράβευση του παραγωγού του καλύτερου καφέ για την illycaffè. Η παρτίδα καφέ με την υψηλότερη βαθμολογία επιλέχθηκε ανάμεσα σε 27 από τις καλύτερες του κόσμου από τη συγκομιδή 2016/2017 προερχόμενες από 9 χώρες.

«Είναι τιμή και ευχαρίστηση να βραβεύουμε τον κύριο Díaz Enamorado για την υψηλή ποιότητα του καφέ, ο οποίος καλλιεργείται με βιώσιμες μεθόδους παραγωγής όπως εξάλλου και όλων των φιναλίστ μας», δήλωσε ο Andrea Illy, Πρόεδρος της illycaffè. Το Διεθνές Βραβείο Καφέ Ernesto Illy, το οποίο πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή της illycaffè, αποτελεί ορόσημο για την εταιρία, η οποία έχει ορίσει ως ακρογωνιαίους λίθους της φιλοσοφίας της την προώθηση της ποιότητας, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της ανταλλαγής γνώσης προκειμένου να προσφέρει τον καλύτερο καφέ που μπορεί να παράγει η φύση.

Η βράβευση αποτελεί φυσική εξέλιξη μιας πρωτοβουλίας που από τοπική έγινε διεθνής. Όλα ξεκίνησαν πριν από 3 δεκαετίες στην Βραζίλια, όταν η illycaffè ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης και παροχής κινήτρων σε καλλιεργητές καφέ(Prêmio Brasil de Qualidade do Café para Espresso)., δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία. Σήμερα, η illycaffè με πολύ αυστηρά κριτήρια επιλέγει τους καλύτερους παραγωγούς καφέ Arabica και αγοράζει χωρίς μεσάζοντες. Δημιουργεί και μεταφέρει τεχνογνωσία με στόχο την ποιοτική παραγωγή πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Αμείβει δίκαια για την άριστη ποιότητα που παράγουν (κατά μέσο όρο 30% παραπάνω από την τιμή της αγοράς) ώστε η παραγωγή τους να είναι βιώσιμη.

Μέσα από σειρά τυφλών γευσιγνωσιών, ανεξάρτητη διεθνής κριτική επιτροπή αξιολόγησε τις κορυφαίες παρτίδες καφέ. Η επιτροπή αποτελούνταν από τους:

Mark Pendergrast (Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής) Αμερικανός συγγραφέας

Caterina Ceraudo: Η Caterina Ceraudo είναι η σεφ πίσω από το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Dattilo, στην Καλαβρία της Ιταλίας.

Pino Cuttaia: Ο Pino Cuttaia είναι ο διάσημος σεφ που βρίσκεται στο τιμόνι του εστιατορίου La Madia, στην Licata της Ιταλίας. Ο σεφ, γνωστός για τις πρωτοπόρες ιδέες του σε ότι αφορά τη σικελική κουζίνα, έχει βραβευθεί με δύο αστέρια Michelin.

Kerri Goodman: Ιδρύτρια και εκδότρια του περιοδικού CoffeeTalk,

Richard Martin: Ο Richard Martin είναι διευθυντής σύνταξης του Food Republic.